Afscheid van het kapitalisme

Egbert TellegenEgbert Tellegen is lid van VVM, schrijft regelmatig voor tijdschrift Milieu en is al jaren lid van de jury van de Rachel Carson Milieuscriptieprijs.

Mijn beoordeling:  3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Het boek begint in mineur, over vijf miljard jaar gaan we door de zon worden verzwolgen. Zonnefactor 50 zal dus niet meer helpen. Ondertussen treedt er elke 100.000 jaar een ijstijd op. Wanneer die volgende er juist zit aan te komen laat Egbert Tellegen niet weten maar ik schaf mij alvast een dikke koltrui aan bij terugkomst in België.

De opzet van het boek is duidelijk en de titel zegt het allemaal: “Afscheid van het kapitalisme”. Het kapitalisme staat volgens Tellegen aan de rand van de afgrond. Niemand durft dit echter hardop te zeggen uit angst het laatste zetje te geven. Blind vertrouwen heeft het kapitalisme lang overeind gehouden, maar nu de politiek daadkracht mist om effectief op te treden, lijkt de economie te bezwijken onder een torenhoge schuldenlast. Steeds meer landen, bedrijven en mensen zijn niet meer in staat hun financiële verplichtingen na te komen en gaan failliet.

Kernthema in het hele boek is de vraag: “Is genoeg nu werkelijk genoeg?” Jammer genoeg kennen kapitalisten het woord genoeg niet en is de vraag stellen ze beantwoorden. In negen prettig leesbare hoofdstukken wordt door Tellegen de ui gepeld die het samenspel tussen kapitalisme en milieu is gaan vormen. Hij toont aan dat juist de keuze voor een kapitalistische ontwikkeling per definitie schade aan het milieu zal toebrengen.

De voor mij meest interessante passage, is die waarin Tellegen’s uithaalt naar de economie als religie. Hij schrijft: “Ik ben agnosticus en geen atheïst. Maar één vorm van hedendaagse religie bestrijd ik wel en dat is het geloof in ‘de economie’(p78).” Alsof een economie ooit herstelt of wat dan ook.

De geschiedenis leert ons dat systemen na verloop van tijd aan verandering toe zijn. Soms komen veranderingen geleidelijk, soms met volle kracht. Blijven vasthouden aan verouderde opvattingen is niets minder dan vragen om problemen. De uitdaging is even simpel als logisch. We moeten afscheid nemen van het kapitalisme. Van bij de start weet men dat dit systeem, dat parasiteert op eeuwige groei, eindig is.

Het boek is een aaneenschakeling van feiten en data, die toch leesbaar verwerkt zijn. Veel nieuws over het kapitalisme op zich valt er niet te lezen maar de bewijsvoering ten laste van dit onhoudbare systeem is top. Een vlot boek, zonder meer.

Spread the love
 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  23
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.