Boekrecensie: Ready player one

Ernest Cline, ‘Ready player one’, Sciencefiction roman, 2011, 364 p. ISBN 9789021449753.

We schrijven 2044. Sinds de Grote Recessie leeft een aanzienlijkdeel van de wereldbevolking in diepe armoede.Als James Halliday kinderloos sterft, laat hij de hongerendemensheid een fantastisch spel na: oasis, een onlinegame die door miljarden spelers tegelijk gespeeld kan worden. Kort na zijn dood blijkt dat hij drie sleutels in het spel verstopt heeft, die leiden naar een kluis waarin de rest van zijn erfenis ligt opgeborgen. Wie de sleutels vindt, wordt in één klap multimiljonair. De jacht op de sleutels voert honderdduizenden nerds, geeks en gamers terug naar de jaren tachtig van de twintigste eeuw, de tijd waarin Halliday opgroeide. In de popcultuur van the eighties gaan ze op zoek naar aanwijzingen en naar geluk.

Mijn beoordeling: 4 out of 5 stars (4 / 5)

 

Ik ga een boekrecensie schrijven zonder iets over het verhaal prijs te geven. Je zal het moeten doen met de beknopte samenvatting hierboven en met wat je kan vinden terwijl je aan het surfen bent op het wereldwijde web. Ik zou dat trouwens ook gewoon doen, het zal je honger immers aanwakkeren.

Niet dat dit het meest spannende verhaal is dat ik ooit heb gelezen. Al wordt er wel regelmatig opgebouwd naar een spanningspunt. En er is ook geen sprake van een episch einde. Zo eentje dat je levenslang zal bijblijven. Maar is dat wel nodig eigenlijk? Neen. Absoluut niet. Ik las het boek uit in twee dagen en geloof me als ik zeg: “Zoiets lees je geen tweede keer. Het is iets unieks. Echt waar.”

Ik ga je hieronder enkele vragen stellen, en hoe meer je “ja” zal antwoorden, hoe groter de kans dat dit boek echt wel iets voor jouw zal zijn.

 1. Ben je een kind van the eighties?
 2. Keek je naar Family Ties en andere Knight Riders?
 3. Zag je films als Ferris Buellers day off, The breakfast club of Wargames?
 4. Speelde je ooit games op een Emerson Arcadia, commodore 64, Atari ST of andere voorhistorische spelcomputer? 
 5. Heb je jezelf ooit gewaagd aan arcade games in een of ander lunapark?
 6. Heb je ooit een RPG gespeeld? 
 7. Heb je ooit Pac-Man gespeeld? Space Invaders Of Zork?
 8. Zag je science Fiction films als Blade Runner, StarTrek of Star Wars?
 9. Ken je Monty Phyton en zijn zoektocht naar de Heilige graal?

Als je hierboven een paar keer ja hebt moeten antwoorden dan is deze trip down memory lane zeker iets voor jouw. Ben je gewoon een nerd, geek of iemand die verzot is van trivia, gamen of als cinéfiel door het leven gaat: ‘Ready player one’ zal je zeker bevallen.

Het was eens iets anders en aan de verfilming wordt momenteel gewerkt door Steven Spielberg. Benieuwd of het scherm in 2018 het geschreven woord kan evenaren. Ik ben in elk geval content van hem gelezen te hebben. Moest je hem ook lezen laat je dan eens weten wat jij er van vond?

Spread the love
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  12
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.