Dit is morgen

epou_16_0189_COVDit is morgen.indd“Dit is morgen”, EPO uitgeverij, 2016, 272p. isbn: 9789462670372 · 201

Thomas Decreus is journalist bij DeWereldMorgen.be en doceerde hedendaagse wijsbegeerte aan de KU Leuven. Bij EPO publiceerde hij eerder Een paradijs waait uit de storm.

Christophe Callewaert is journalist bij De WereldMorgen.be.

‘In dit bruisende boek zetten Decreus en Callewaert de ramen van het denken open. Wie zoekt naar nieuwe ideeën die het waard zijn om voor te vechten, die kan Dit is morgen niet laten liggen.’ – Rutger Bregman, schrijver

‘De mogelijkheden die voorgesteld worden zijn een wezenlijk tegengewicht in een wereld die dreigt weg te zinken in angst, zelfgenoegzaamheid, ledigheid en cynisme. Onafgebroken creatief blijven trachten naar een betere wereld is niets minder dan de zin van het menselijk bestaan.’ – Dirk De Wachter, psychiater-psychotherapeut en schrijver

Mijn beoordeling: 4 out of 5 stars (4 / 5)

Ik zat er al even op te wachten. Een tipje van de sluier wist ik al, maar over de totale inhoud van het boek had ik geen idee. Ik had de twee heren al eens horen mijmeren over OBI (onvoorwaardelijk basis inkomen) en zat dus vol verwachtingen. Die werden ingelost, maar tegelijkertijd laat het verhaal ook een wrange nasmaak na. Al heeft dat absoluut niets met het boek op zich te maken.

In de 272 bladzijden die ze volschreven bloeit, en broeit het van alternatieven. Haalbare alternatieven ook. Want eigenlijk is het boek een bloemlezing van alternatieven, voor een andere wereld, die op zich allemaal ooit ergens succesvol zijn geweest. Ze bewijzen hiermee ook dat het utopische haalbaar is.

Die wereld van morgen, dat zou zomaar kunnen lukken.

Commons, arbeidsduurvermindering, OBI,… Allemaal passeren ze de revue. Haarfijn leggen beide schrijvers elk alternatief uit. Waar het ooit gerealiseerd werd. Op welke manier. Wat de problemen waren en welke de sterke punten. Wat linkse en rechtse denkers wisten te zeggen, en weten te zeggen over die alternatieven. Het is met andere woorden een boek vol denkwerk, dat evenwel vlot leesbaar is en nooit vermoeid. Het nodigt uit. Niet enkel tot lezen, maar vooral tot nadenken.

En daarom is het boek ook een absolute aanrader voor iedereen die benieuwd is naar de alternatieven. Eigenlijk zouden we hem in de bus moeten steken van al die mensen die de alternatieven steeds weer in vraag stellen. Of die denken dat er geen zijn. Want daarin ligt natuurlijk de hoop. Dat de bestaande alternatieven inhoudelijk verspreid geraken.

En daarin ligt mijn wrange smaak.

Naar het einde toe raken Thomas en Christophe, bij mij althans, een gevoelige snaar. Het politiseren van een idee, van een haalbar alternatief. Daar durft het nogal eens mislopen. Als er uiteindelijk genoeg mensen geloven in een alternatief, dan pas zit de slaagkans er in om het op grote schaal te implemeneteren. En alternatieven zijn er genoeg. Dat bewijst het boek gewoon. Maar de realiteit is wel dat we ze tot op vandaag nog niet hebben kunnen uitdragen op grotere schaal. Of beter gezegd, die schaal die nodig is om ze structureel te verankeren in onze wereld. Dat stemt natuurlijk tot nadenken. Maar één ding is zeker: “Hoe meer mensen dit boek lezen, hoe meer er mee zullen beginnen nadenken, hoe sneller bepaalde alternatieven gepolitiseerd zullen geraken, hoe sneller die wereld van morgen realiteit kan zijn.”

En laat dat dus vooral de boodschap zijn. Lezen die hap!

 

Spread the love
 • 84
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  84
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.