Het verdwenen eiland

Lee Child (Coventry, Engeland, 1954) is het pseudoniem van de thrillerschrijver Jim Grant. Child brak door met zijn eerste boek Killing Floor (Jachtveld) en heeft sindsdien een hele serie bestsellers op zijn naam staan. Hij woont voornamelijk in Manhattan, maar heeft ook een huis in Zuid-Frankrijk.

Alle boeken van Lee Child hebben de Amerikaanse ex-militair Jack Reacher als hoofdpersoon. Reacher, die uit eigen beweging het leger heeft verlaten, leidt een zwervend bestaan in de Verenigde Staten, waar hij zijn avonturen beleeft.

Douglas Preston (Cambridge, Massachusetts, 20 mei1956) is een Amerikaansauteur van horror– en techno-thrillers.

Hij schreef zeventien populaire techno-thrillers en horrorromans, waarvan vier alleen en de overige met Lincoln Child. Hij is ook auteur van verschillende non-fictie boeken, waarvan een met de Italiaanse auteur Mario Spezi.

Mijn beoordeling:  2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Het was weeral even geleden dat mijn twee favoriete schrijvers een boek uitbrachten. Er is bovendien iets ook iets raar aan het duo, voor mij althans. De verhalen van Douglas Preston vind ik best te pruimen, Lee Child heb ik een paar maal geprobeerd, evenwel telkens zonder succes. Geen idee waaraan het zou liggen bij Child maar enkel boeken die hij samen schreef met Preston krijg ik gelezen. Verslinden is misschien een beter woord, ik heb er tot op vandaag nog niet één gemist.

Ze hebben enkele losse boeken geschreven maar hebben ook twee reeksen. De reeks met het meeste aantal exemplaren staat op naam van FBI-agent Pendergast. In dit boek speelt Gideon Crew echter voor de derde maal de hoogste viool.

In het begin van het boek krijgt hij andermaal van Eli Glinn een onmogelijke opdracht voorgeschoteld. Hij moet het Book of Kells, een zwaar beveiligd, geïllumineerd manuscript van onschatbare waarde stelen.

Wat mij altijd al heeft aangesproken bij dit duo is de expertise die ze raadplegen voordat ze beginnen schrijven. Het is stevige fictie maar telkens weer verweven met een hoop waarheid gestafd door sterke research. Bovendien schrijven ze in een stijl die voor mij de suspens telkens weer tot op ongekende hoogten brengt.

Ook dit keer slagen beide heren daar wonderwel in.

Maar, en die voelde je waarschijnlijk al komen, het is voor mij het minste dat ik al heb gelezen. En dat is heus geen understatement.

Gideon wordt gaandeweg het verhaal opgezadeld met Amy en onder de noemer opposites atract gaan ze op zoek naar een alles genezende plant. Daar liep het voor mij al een eerste maal fout. Wie de reeks van Gideon Crew heeft gelezen weet dat hij aan aandoening heeft die er voor zorgt dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft.
Dat is dan ook de reden dat Eli Glinn hem met allerlei risicvolle opdrachten het veld kon, en kan, insturen. Maar een alles genezende plant zou dat wel eens kunnen veranderen. Net zoals die er misschien voor zou kunnen zorgen dat Eli Glinn uit zijn rolstoel zou geraken.

Het was plezant eens een boekenreeks te lezen die eindig zou zijn. Wat jammer toch.

En zonder veel te willen weggeven over het verdere verloop van het verhaal maakten beide heren volgens mij deze keer een fout. Het is te zeggen, ze maakten die in het begin van hun boeken ook, maar toen ging het over mensen die vervormd werden tot een soort van beesten woonachtig in de riolen van New York. Maar de verhaallijn werd toen stelselmatig opgebouwd waardoor het toen geen fout was. Het was echt fictie, puur en onversneden in al zijn vormen.

Nu volgen de situaties elkaar in zulks een sneltempo op dat de eindconfrontatie er zo zwaar over gaat dat het boek eigenlijk een jammerlijke vaststelling is op zich. Het is teveel in één, waardoor het ook allemaal te voorspelbaar wordt en zo zuigt het boek zelf alle leesplezier weg.

Misschien ben ik wat hard, of was het gewoonweg een boek teveel van beide heren. Wie weet? Maar kom, na negentien geslaagde boeken, die mij telkens tot op het puntje van mijn stoel dreven, mag het ook eens wat minder zijn.

Ik zeg alvast tot de volgende!

Spread the love
 • 9
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  9
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.