Voor jou tien anderen

Will Tinnemans  – ‘Voor jou tien anderen’ – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – 126 blz.

Met Voor jou tien anderen schreef journalist Will Tinnemans een sociaal pamflet tegen de uitbuiting aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Hoewel de meeste Nederlanders profiteerden van de welvaartsgroei, vanaf de jaren tachtig, verslechterde de positie van de laagopgeleiden. Deze groep zit volgens Tinnemans gevangen in de eigen armoede.

Beoordeling: 3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Af en toe snuister ik eens rond in een boekhandel, ergens ten velde, zo ook in Nederland. Daar zag ik deze paperback liggen en dacht: “Waarom niet, meenemen die handel.” Enkele uren later, ’s Avonds voor het slapen gaan had ik hem al uit.

Waarover gaat het?

Onze Noorderburen kregen, jaren geleden, reeds met de praktische kant van de neoliberale adoratie te maken en net zoals elders in de wereld bracht dit een fenomeen met zich mee dat men in Nederland altijd als typisch Amerikaans had beschouwd: ‘The working poor‘. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), alleenstaande moeders, laagopgeleiden, immigranten, mensen boven de 35 en mensen met een slechte gezondheid. En je ziet ze sindsdien opduiken in allerlei sectoren: de schoonmaaksector, de kastuinbouw, de vleesverwerkende industrie, de catering, de beveiligingsindustrie en in voorheen beschermde, respectabele branches als de postbezorging en de thuiszorg werken zo’n 250.000 tot 300.000 mensen tegen een salaris waar ze niet van rond kunnen komen, en onder beroerde omstandigheden.

De opkomst van het neoliberalisme heeft ook in Nederland bijgedragen aan de afbraak van de sociale zekerheid. Vastgeketend aan de ideologie van het vrijemarktdenken houden werkgevers steeds vaker vast aan flexibilisering, met als gevolg dat werknemers vooral op basis van tijdelijke contracten werkzaam zijn. Zekerheid werd ook hier ingeruild voor onzekerheid.

In Nederland hebben inmiddels ruim tweeënhalf miljoen mensen, een derde van alle werknemers, een flexibel contract. 

Teveel mensen sluiten hun ogen voor de realiteit, zelfs al worden ze alle dagen met de neus op de feiten gedrukt. Ze blijven maar denken: “Amerika is ver, heel ver weg én wij zullen dat nooit kennen bij ons. Bij ons zullen ze dat nooit toelaten.” Maar weet je wat, dat zeiden onze noorderburen ook en kijk hoe dicht Amerika nu is bij hen. Het systeem zit verdorie in hun huiskamer!

Het is dus eigenlijk heel simpel. Heb je eens een dagje tijd, wil je wel eens wat lezen over de sociaaleconomische toestand van onze vrienden de Nederlanders én ben je benieuwd naar de gevolgen van de neoliberale ideologie, zodat je toch ook een minimum aan realisme kan koppelen aan de verkoopspraatjes van de aanhangers van die ideologie, bestel dan deze paperback. Je zal het je niet beklagen.

 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.