“Wat als?” van Randall Munroe

Randall Munroe bouwde robots bij NASA, waarna hij in 2006 fulltime striptekenaar werd. Dat wil evenwel niet zeggen dat hij de fysica achter hem heeft gelaten. Naar zijn website xkcd.com vinden miljoenen mensen dagelijks hun weg. Op de website staat een platform waar de fans ruimte krijgen om de meest waanzinnige vragen te stellen. En als ik schrijf ‘de meest waanzinnige vragen’, dan bedoel ik dat ook.

Munroe bundelde een deel van die vragen en probeert, op zijn manier, op de meeste een wetenschappelijk antwoord te geven. Dat betekent natuurlijk dat het niet altijd mogelijk is om vragen te beantwoorden.  Het zal jullie snel duidelijk worden waarom. Sommige van die onmogelijke vragen bundelt hij onder de hoofdstukken: “Vreemde (en verontrustende) vragen uit de inbox van Wat als?”. Hieronder geef ik er twee prijs. Soms zijn ze even hilarisch als schrikwekkend, al zeg ik het zelf.

Kunnen je tanden zo koud worden dat ze verbrijzelen als je warme koffie drinkt?

Hoeveel huizen branden er elk jaar af in de Verenigde Staten? Wat is de gemakkelijkste manier om dat aantal drastisch te verhogen (zeg, minstens 15 procent)?

Serieus, (aan) wat denken sommige mensen toch?!

De meeste vragen worden wel beantwoord. En er zitten er echt schitterende tussen. “Wat gebeurt er als je een mol (maateenheid) mollen (de behaarde zoogdieren) op één plaats verzamelt?”, is er zo één. Top toch?

En de antwoorden mogen er ook wezen. In elk antwoord probeert Munroe een gezonde dosis humor te steken, zodat zelfs de droogste wetenschappelijke verteerbaar blijft voor de lezer. Hij heeft bovendien lak aan veiligheidsoverwegingen en dergelijke, die zaken legt hij vakkundig naast zich neer. De benadering op gestelde vragen is louter wetenschappelijk. Een slimme keuze ook want dat geeft hem tijd en ruimte om van alles en nog wat te laten ontbranden en exploderen. Boys will be boys.

Dat hij een striptekenaar is geeft hem de mogelijkheid om zijn wetenschappelijke verklaringen veelal van korte illustraties te voorzien. De combinatie lukt de ene keer wat beter dan de andere, maar er zitten genoeg vragen in om je een paar keer kapot te lachen.

Toch nog een kleine teaser voor ik afsluit. Randall Munroe beantwoord immers ook de vraag: “Wat gebeurt er als iedereen op aarde zo dicht mogelijk bij elkaar gaat staan en opspringt, waarna iedereen op hetzelfde moment neerkomt?” Zeg nu zelf, wie wil daar het antwoord niet op weten?!

Ben je dus ietwat nerdy onderlegen, bezit je een gezonde dosis humor en ben je eens op zoek naar een  boek dat eruit springt, dan is dit een echte aanrader. Ontspannend, en is er een vraag – of antwoord – waarin je geen interesse hebt, dan sla je gewoon enkele bladzijden over en begin je aan de volgende. Afsluitend geef ik één voorbeeld van een vraag en de manier waarop Randall Munroe al eens antwoord. Lachen, gieren, brullen… Althans voor mij.

Wat als ik een teek inslik die de ziekte van Lyme heeft? Doodt mijn maagzuur de teek en de borreliabacterie, of krijg ik de ziekte van Lyme van binnenuit?

Randall Munroe

Spread the love
 • 10
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  11
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.