De waarheid van zes miljoen

Zowel @de_NVA als #VlaamsBelang trachten de afgelopen dagen de bevolking op te jutten met verhalen als zou de EU massaal geld uittrekken voor landen als Marokko of Tunesië in de strijd tegen #COVID19, terwijl EU lidstaten of regio’s nauwelijks op een habbekrats kunnen rekenen.

Zo tweette N-VA parlementslid @TRoggeman dat er 450 miljoen Europees ‘coronageld’ (sic) naar Marokko gaat en slechts 6 miljoen naar Vlaanderen. “Per besmetting krijgt Marokko 1000 keer zoveel Europese hulp!”

De waarheid is dat er helemaal géén 450 miljoen ‘coronageld’ naar Marokko gaat en dat ook Vlaanderen niet ‘slechts’ 6 miljoen ontvangt van de EU. Integendeel.

Vlaams-nationalisten verspreiden desinformatie met xenofobe saus.

Die 6 miljoen euro gaat over een herbestemming van bestaande middelen uit de cohesiefondsen die nu ook voor COVID-19 kunnen gebruikt worden. Slechts een minieme fractie van de steunmaatregelen die de #EU uitvaardigt.

Het eerste bedrag, namelijk de 450 miljoen ‘coronageld’ die naar Marokko zou gaan, is evenmin ‘coronageld’. Het gaat over een bedrag dat Marokko dit jaar krijgt in het kader van het Europese nabuurschapsbeleid.

Wat #NVA, maar ook #VlaamsBelang nu doen, is bewust en kwaadwillig desinformatie verspreiden en daar een xenofobe saus over gieten, met de bedoeling misbruik te maken van een pandemie om de bevolking op te jutten tegen de Europese Unie.

Waar gaat het dan wél over? Sinds 2003 heeft de EU een Europees Nabuurschapsbeleid ontwikkeld met 16 nabijgelegen landen in het oosten en het zuiden van de Unie. Bedoeling was om deze buurlanden bij te staan om zo de stabiliteit en de veiligheid in de regio te kunnen verzekeren.

Het nabuurschapsbeleid wordt gefinancierd met een apart budget, het zogenaamde Europees nabuurschapsbudget, dat in de begroting van 2014 tot 2020 15,4 miljard euro bedraagt.

Die middelen moeten bijdragen tot het versterken van democratie & rechtsstaat, tot goed bestuur & de ondersteuning van het middenveld in onze directe buurlanden. Maar bv. ook ontwikkelingshulp, bestrijding van armoede, plattelandsontwikkeling & de strijd tegen klimaatverandering.

De buurlanden krijgen dat geld ook niet zomaar, ze moeten daarvoor projectaanvragen indienen, die ook moeten goedgekeurd worden. Wat de EU beslist heeft, is dat de reeds toegezegde middelen uit dat nabuurschapsinstrument OOK mogen gebruikt worden in de strijd tegen #COVID19.

Daar gaat het over en énkel en alleen daar gaat het over. Neen, er worden dus geen honderden Europese coronamiljoenen naar Marokko gestuurd. Maar sommige nationalisten maken u dat uiteraard graag wijs.

Bron: EU parlement – https://twitter.com/kvanbrempt

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.