Een lijst van valse en ongecontroleerde informatie over de Australische bosbranden.

Australië is sinds september 2019 in de greep van een dodelijk bosbrandseizoen. Vanaf 6 Januari, 2020, hebben de branden 24 levens geëist; een geschat half miljard inheemse dieren zijn omgekomen; en meer dan 1.700 huizen zijn verwoest.

Vele Australiërs komen informatie over de bosbranden door sociale media netwerken te weten, maar sommige onmensen verspreiden informatie die vals, misleidend of niet geverifieerd is.

BuzzFeed News houdt het bij.

Beweringen dat verschillende groepen – waaronder milieuactivisten en moslims – hebben samengezworen om bosbranden te stichten zijn ongegrond.


@BeachMilk / Via Twitter

In berichten op Twitter en Facebook worden milieuactivisten ongefundeerd beschuldigd van het bewust aansteken van bosbranden om het bewustzijn over klimaatverandering te bevorderen.

Op dezelfde manier hebben de posters op 4chan ongefundeerde beschuldigingen geuit die suggereren dat Australische moslims de orders van ISIS opvolgen door bosbranden te beginnen.

4chan

Er is geen bewijs dat een georganiseerde groep heeft gewerkt aan het bewust starten van bosbranden in heel Australië.

Er is bewijs dat sommige branden door brandstichting zijn ontstaan, terwijl andere door blikseminslag zijn aangewakkerd. De verspreiding en de ernst van de bosbranden is verergerd door extreme weersomstandigheden, waaronder de aanhoudende droogte in Australië en het heetste en droogste jaar ooit.

Deze – en enkele andere – foto’s zijn niet van het Australische bosbrandseizoen 2019-2020.

Een 2013 AP beeld van een Tasmaanse familie die zich vastklampt aan een steiger om te ontsnappen aan branden is opzettelijk fout gepost als zijnde genomen tijdens de recente branden.

Een beeld van een benzinestation dat begin januari op Twitter circuleert werd alom verondersteld afkomstig te zijn van de Australische branden, maar het werd gepost op 1 december 2019 door Instagram gebruiker @george_natsioulis, die zei dat het werd genomen in Griekenland.

Een bewust gemanipuleerde grafiek

Redditor u/Fierylizard03 plaatste een afbeelding op r/Australië waarin de omvang van de bosbranden in Australië wordt vergeleken met de branden in het Amazonegebied in 2019, die vervolgens werd gedeeld met Facebook en Twitter.

De vergelijkingsgrafieken zijn niet op schaal en de “omvang van de actieve branden” kaart is niet actueel.

Dit is een 3D-visualisatie van waar het heeft gebrand op basis van NASA-data over een maand, en niet op basis van een satellietfoto.

Deze 3D-visualisatie van de bosbranden werd in berichten op Reddit en Twitter beschreven als een satellietbeeld, of een foto genomen vanaf het Internationale Ruimtestation.

De maker van het beeld, Anthony Hearsey, schreef op Facebook dat het beeld een voorstelling is “gemaakt van gegevens van NASA’s FIRMS (Satellietgegevens over branden) tussen 05/12/19 – 05/01/20”.

Hearsey zei dat het een compilatie is van alle gebieden die waren verbrand, en niet een huidige weergave.

Spread the love
 • 457
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  457
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.