Beste politici, ik wil eerst een ‘Democratisch pact’.

Hallo allemaal,

Ik stuurde onderstaand bericht naar alle Vlaamse partijen. Als jullie dat willen kunnen jullie dat ook doen. Vul je naam en e-mail adres in en klik onderaan op verzenden.

Alvast prettige feestdagen gewenst.

Beste politici,

Ik heb momenteel geen nood aan verkiezingen. Het geloof in de politiek staat op een heel laag pitje wat mij betreft, en ik zou jullie willen vragen om daar eerst aan te werken.

De maanden tussen nu en mei 2019 kunnen jullie gebruiken om mijn vertrouwen terug te winnen.

Daarom wil ik jullie vragen om de komende maanden een ‘Democratisch pact’ uit te werken, op vier niveaus.

1. Politieke moed en verantwoordelijkheid
2. Basisrechten voor de burgers
3. Deontologische richtlijnen
4. Burgerinspraak

Wat bedoel ik daar nu juist mee?

1. Politieke moed en verantwoordelijkheid

Uittredingsvergoedingen, de termijnen van jullie doorlopende lonen bij ziekte en ontslag of de bedragen van jullie pensioen staan mijlenver van de dagelijkse realiteit waar jullie bevolking mee te maken heeft.

Ik wil jullie vragen om, zoals jullie het altijd zelf noemen: bij jezelf te snoeien om te groeien. Jullie verantwoordelijkheid te nemen. Politieke moed te tonen, het mag zelfs meer dan vijf minuutjes zijn.

2. Basisrechten voor de burgers

Wij betalen als burgers onze belastingen en dragen af aan onze sociale zekerheid. Een minimumpensioen dat alle rekeningen dekt tijdens onze oude dag, dat lijkt mij in aanmerking te komen om als basisrecht te worden ingeschreven in één van onze vele wetten. Net zoals een minimumloon moet dienen om te kunnen leven, in plaats van overleven. Een toegankelijke gezondheidszorg en het openbaar vervoer als dienstverlening lijken mij ook in aanmerking te komen.

Ik wil jullie vragen om basisrechten uit te werken voor ons, die jullie altijd zullen uitdragen.

3. Deontologische richtlijnen

Ik vind het jullie plicht om ons te informeren. Dat betekent voor mij dat jullie het dan zowel over de voor –en nadelen moeten hebben.

Bovendien vind ik het ongezien dat jullie de afgelopen jaren als kibbelkabinet door het leven zijn gegaan. Al was kibbelpolitiek misschien een betere omschrijving geweest. Misschien kunnen jullie je ruzies bijhouden voor tijdens het werken?

Mag ik jullie vragen om een deontologische code neer te schrijven, eentje waaraan jullie je zullen houden liefst.

4. Burgerinspraak

Ik zou willen vragen om procedure(s) te ontwikkelen die het niet enkel en alleen mogelijk maken om referenda aan te vragen, maar die jullie ook verplichten om ze te houden als het nodig is.

Ik zou bovendien willen vragen dat er in de procedure ook wordt neergeschreven wat de uitkomst van zulke referenda betekent voor jullie. Wat jullie daar dan mee moeten doen.

En wat dat laatste betreft, daarvan zou ik aan jullie willen vragen om dat alvast een eerste keer in de praktijk om te zetten. Dat jullie, voordat we aan verkiezingen beginnen, samen dat ‘Democratisch pact’ uitwerken. Daarna via een referendum voorleggen aan jullie burgers. Nadat jullie ons, deontologisch en inhoudelijk correct, hebben geïnformeerd.

Alvast prettige feestdagen gewenst.

Spread the love
 • 175
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  176
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.