De 900.000 euro voor Royal Antwerp FC

Er is wat tumult gerezen in het Antwerpse politieke landschap nadat de meerderheid 900.000 euro wil toekennen aan de oudste club van het land. Volgens sommigen is het in budgettaire moeilijke tijden, zowel voor de club als ’t stad, geen goed idee.

Één van de 25 supportersclubs, ASC150, kroop daarop in de pen en argumenteerde pro het bedrag omdat wij nu eenmaal Antwerp zijn en dat andere clubs in het verleden ook werden geholpen vanuit ’t stad. Vanuit het buikgevoel inspelen op het gemoed van politici, het is spreken vanuit het supportershart maar is ook niet meer dan dat. De kans dat je daar gedachten mee zal veranderen is klein.

Maar misschien kan je de tegenstanders mee op de rails krijgen als er een return gezet kan worden, en een zekere mate van zekerheid ingebouwd, tegenover de inspanning die men wil leveren.

1. Sociale return

ACTasONE promoot al sinds haar oprichting het community-project waarbij RAFC de verbindende factor moet worden met de buurt, en breder ’t stad. Een project waarbij de club niet enkel kijkt naar wat anderen kunnen opbrengen voor hen, maar zich ook afvraagt wat zij kunnen betekenen voor hen. Een wisselwerking dus met een sociale return voor de gemeenschap in en rond de Bosuil enerzijds. De versterking van het sociale weefsel voor de club anderzijds.

Het is wat ACTasONE betreft een win-win situatie en ook vanuit politieke middens zal dat ongetwijfeld zo aanzien worden.

2. Identiteitsbescherming

Royal Antwerp FC zit nog steeds in financiële problemen, dat is geen geheim. Enkele kilometers verderop hebben we ook al tweemaal kunnen vaststellen wat er gebeurt als je die op een gegeven moment niet langer het hoofd kan bieden. De verliezers waren steeds dezelfde: de supporters.

Als je als stad Antwerpen echter geld investeert zie je dat op zulke momenten verdampen en ik kan mij iets voorstellen bij het trekken uit de lessen van het verleden bij een andere club. Je verliest zelf ook 900.000 euro.

Via fanparticipatie kan er een waakzaam oog worden toegevoegd aan de structuur van de club en ook daar is ACTasONE de voortrekker in het verhaal.

3. De derde partij

Van een huwelijk tussen ACTasONE en de club is momenteel nog maar weinig in huis gekomen. De afstand tussen ACTasONE en de nieuwe sterke man op Antwerp, meneer De Cuyper, blijkt voor die laatste moeilijk overbrugbaar. Op die manier worden ze elkaars communicerende vaten. Loopt het slecht met de ene, betekent het groei voor de andere. Een bijzonder jammere vaststelling als voetbalsupporter want eigenlijk zouden ze elkaar moeten versterken.

Maar misschien ligt net daarin de oplossing voor de toekenning van die 900.000 euro. Misschien moet de stad Antwerpen als derde partij de voorwaarden van fanparticipatie en een uitgewerkt community-project als voorwaarde stellen. Op die manier krijgen de politieke tegenstanders een sociale return en een bepaalde graad van zekerheid voor de geïnvesteerde 900.000 euro.

Spread the love
 • 8
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  9
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.