Ik ken linkse én rechtse mensen, vrienden ook

Ik ken linkse mensen die naar Calais gingen om een helpende hand te reiken naar de vluchtelingen.

Ik ken linkse mensen die nu een helpende hand aan het bieden zijn in vluchtelingenkampen, verspreid over Europa en daarbuiten.

Ik ken linkse mensen die sociale projecten hebben opgestart en begeleiden, van Brussel tot Palestina, and beyond.

Ik ken linkse mensen die geefpleinen organiseren, en geefkasten dag in dag uit onderhouden.

Ik ken linkse mensen die dagelijks bezig zijn met daklozen.

Ik ken linkse mensen die dagelijks bezig zijn met werkzoekenden.

Ik ken linkse mensen die dagelijks bezig zijn met hulp behoevende.

Ik ken linkse mensen die dagelijks bezig zijn met, en wat een lelijke term is dat toch, de onderkant van de maatschappij. Niet enkel hier, maar ook buiten de ons opgelegde imaginaire grenzen. Om ook aan die mensen het gevoel te geven dat ze erbij horen, dat er ook voor hen een toekomst bestaat. En ik weet van al die mensen ook dat ze achter de protesten staan die gepasseerd zijn, komen gaan en niet meer weg te denken zullen zijn, zolang deze regering, dit Europa, de ongelijkheid laat toenemen.

Ik ken anderzijds ook heel wat rechtse mensen. Mensen waar ik gerust een gezellige dag mee kan doorbrengen, die ik vriend kan noemen ook. Maar ik ken niet één rechts ingestelde mens die sociaal geëngageerd is, zoals de vele linkse mensen die ik hierboven opsom. Geen verwijt, enkel een vaststelling.

Dus aan al die rechtse mensen, die links aan zelfreflectie willen laten doen: “Practice what you preach.” Want de dag dat gewone werkende mensen, vanuit linkse én rechtse ideologie, naast én vooral met elkaar, sociaal geëngageerd zullen zijn, dat is de dag dat minderheden terug gewoon mensen zullen worden. Een samenleving terug gaat over samenleven én het egoïsme plaats zal moeten maken voor solidariteit.

En nee, een betoging op zich zal niets veranderen die dag. Maar het kan wel een wereld van verschil maken. Het reflecteert hoeveel een maatschappij daadwerkelijk inzit met die onderkant van onze maatschappij. Kan een niet mis te verstaan signaal zijn naar beleidsmakers. Wie dat ontkent, ontkent de geschiedenis.

Ik verwacht dus vooral veel linkse vrienden en kameraden te zien op woensdag 7 oktober . Maar hoop stilletjes toch ook op de aanwezigheid van één, of meerdere, van mijn rechtse vrienden.

“Ontwaakt, verworpenen der aarde,…”

Spread the love
 • 100
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  100
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.