De 10 argumenten (geboden) voor een onvoorwaardelijke basisinkomen via een complementaire munt

Via Malika Leys kreeg ik onderstaande 10 argumenten voor een onvoorwaardelijk basisinkomen via een complementaire munt. Momenteel ben ik alle dagen zelf voor -en tegenstanders hun argumenten aan het lezen om uiteindelijk zelf ook enkele gedachten neer te schrijven. Als er ondertussen nog mensen zijn die zich geroepen voelen om hun mening te delen, laat maar weten. De discussie is en blijft de inzet van deze blog.

 1. HET argument om een onvoorwaardelijk basisinkomen in Complementaire munten (naast de Euro) te voorzien is : stel dat het onvoorwaardelijk basisinkomen gestemd wordt in Euro’s. Dan maken we het onvoorwaardelijk basisinkomen volledig afhankelijk van de markteconomie. De eerst volgende beurscrash of andere financiële bubbel die uiteen barst zorgt ervoor dat het onvoorwaardelijk basisinkomen onmiddellijk op de helling zal gezet worden, vermits de EURO’s zullen nodig zijn om de banken nogmaals te redden.

 

Bernard Lietaer : “…Net omdat we een monetaire monocultuur hebben, zijn we verplicht de banken te redden. Mochten we ook gebruik maken van complementaire muntsystemen, zouden we ten minste over een back-up kunnen beschikken. Dan was de schuldencrisis van de banken hùn probleem gebleven…” http://www.sampol.be/samenleving-en-politiek/interviews/122-2012/januari-2012/874-je-kunt-een-doctoraat-hebben-in-economie-en-nooit-weten-wat-geld-is

 

 1. HET tweede argument is dat we voor de invoering van het het onvoorwaardelijk basisinkomen gebruik makende van lokale complementaire munten, enkel de gemeentes nodig hebben. Geen Federale Overheid, Geen regio’s Geen provincies, niets. Vanuit de burger met de burgervaders kan dit geïmplementeerd worden.

 

 1. HET derde argument is dat we hiervoor banken nodig hebben, coöperatieve « banken » die in de handen zijn van de inwoners van de gemeente en de gemeente zelf. Deze coöperatieve banken zullen hierdoor de initiële rol van een bank vervullen in de echte economie.

 

 1. HET vierde argument is dat er met een lokale complementaire munt niet kan gespeculeerd worden op de beurs of op andere financiële markten.

 

 1. HET vijfde argument is dat een verhoogde koopkracht met een lokale complementaire munt, de vraag naar lokale goederen en diensten doet toenemen en hiermee de toename in lokaal geproduceerde goederen en diensten. Hiermee krijgen consumenten weer meer controle en zekerheid over productieprocessen  en dat dat gebeurd met respect tot de mens en de natuur.

 

 1. HET zesde argument is dat een korte economische keten ook een directe weerslag heeft op de vervuiling en de CO2 uitstoot. (vb Geen online bestellingen van een batterij op een amerikaanse online verkoper, die je de batterij via de post laat leveren thuis. En waar op de batterij staat, made in Japan of China.)

 

 1. HET zevende argument is dat door een nieuwe lokale complementaire munt te creëren die enkel digitaal bestaat, dat je de fraude uitsluit. Ik zie de EU nog niet direct besluiten dat er geen briefjes of munten meer zullen gemaakt worden van EURO’s.

 

 1. HET achtste argument is dat je door het gebruik van een complementaire munt, de inflatie tegengaat van een injectie van nieuwe koopkracht in de economie. Gezien producten en diensten zowel in Euro’s als in Complementaire munt kunnen betaald worden, kunnen de prijzen niet plots stijgen. Want er zijn niet plotseling meer Euro’s op de markt.

 

 1. HET negende argument is dat er door het gebruik van een complementaire munt tegelijkertijd een netwerk kan gecreëerd worden van geacrediteerde ondernemingen die hun producten in complementaire munten mogen verkopen, indien zij voldoen aan de productieprocessen die zowel de mens als de natuur respecteren.

 

 1. HET tiende argument diegene die het geld beheert, beheert het land.
Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 1. Peter Cauwenberghs

  Na lezing bekuipt mij toch enigszins het gevoel dat in het voorstel de invoering van het Onvoorwaardelijk Basisinkomen [onvoorwaardelijk] gekoppeld wordt aan een nog op te richten lokale complementaire munt. Voor de invoering van het Onvoorwaardelijk Basisinkomen heb je slechts 5 minuten politieke moed nodig!

 2. Hillebrant

  Ik denk niet dat je nog eens een andere munt nodig hebt! maar wel een andere mentaliteit! Een van minder ego en meer mededogen en duurzaamheid! maar dan ook in mensen! En zoals Peter cauwenbergs zegt vooral de moed tot verandering!

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.