I ha(d)(ve) a beard…

Het is iets wat elke blogger zo nu en dan moet doen, een gastblogger de kans geven om ook eens zijn, of haar ziel te luchten. Vandaag geef ik die kans aan Frederic Van Kerschaver. We hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar als facebook buddies kunnen we elkaars mening best pruimen. Hieronder wat hij schreef, veel leesplezier!

Hoi Sven, alvast bedankt als je dit wil lezen & eventueel wil delen.Het is een korte tekst en ben op de 1 of de andere manier al blij dat ik het kon neertypen.

Ik heb voor de derde keer in mijn leven een baard, en wat ben ik er zelf best trots op. Derde keer, goede keer omdat de vorige pogingen steeds botsten op licht protest van mijn vrouw wegens ‘te prikkerig’ of niet ‘modieus’. Ik ben 31 jaar oud, blijkbaar de leeftijd waar het uiterlijk er niet echt meer toe doet, heb de strijd gewonnen met mijn vrouw en mag er een dos op na houden van 12 millimeter.

Toen las ik vandaag het verhaal van de 21-jarige Silke die gedurende 10 dagen een hoofddoek droeg. Ze schrok zo hard van de vele negatieve reacties die ze kreeg dat ze haar experiment vroegtijdig stopzette.

Over gelijkaardige negatieve reacties kan ik een aardig woordje meepraten. Al draag ik geen hoofddoek maar heb ik een baard. Gedurende reeds 3 maanden, krijg ik er bijna dagelijks opmerkingen over.

Die gaan van personen die vragen of ik:

“mijn matje nog niet moet uitrollen om te bidden?”
“bij Islamistische Staat ga vechten?”
“mijn bomgordel aan heb.”
“ik ook meedoe aan het offerfeest.”
“ik familie ga laten overbrengen uit Syrië.”

Ter info: Ik ben geboren in België, heb oervlaamse ouders en ben zo blank dat je zou denken dat ik nog nooit daglicht zag.

De eerste dagen counterde ik deze uitspraken nog laconiek. De weken daarna vond ik ze al helemaal niet meer ludiek of grappig.

De laatste dagen vind ik ze ronduit racistisch en vol vooroordelen.

Had ik mijn baard 40 jaar geleden, er had geen haan om gekraaid. Niemand die toen ‘The Eagles’ met hun zalige baarden ging verdenken van terroristische activiteiten of dacht dat ze zich hadden bekeerd tot de islam.

Maar anno 2015 dus wel.

Blijkbaar is er nu een algemene brede perceptie waarbij iedereen die nu baard laat groeien, een moslim (al dan niet bezig met de Heilige Oorlog) of asielzoeker is. Ik heb geen zin meer om mijn buurman te horen zeggen dat hij bijna de politie had gebeld omdat hij dacht dat IS in het land was. Ik heb geen zin meer in die verdachte blikken in mijn richting. De lol is er al geruime tijd af…

En dus gaat mijn baard er morgen af.

Niet om de bedenkelijke uitspraken, neen, daarom niet. Wel omdat ik elke dag moet zien en horen hoeveel mensen bevooroordeeld en/of racistisch zijn. Personen die ik goed ken, met samen werk, met vergader, met pintjes drink.
Op dit vlak wil ik liever naïef blijven en het goede zien in mensen.

Ik probeer het misschien binnen 30 jaar nog eens…

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.