Beste Tom en Herman

Beste Tom en Herman,

Linkse denkers zijn een uitstervend ras. We zijn jammer genoeg ook nooit zo talrijk geweest dat we een meerderheid hebben kunnen vormen om ons wereldbeeld op een globale schaal in praktijk te brengen, maar onze linkse stempel drukken, ja dat deden we wel. We gaven onze ideeën vorm. Jullie, ik en tal van anderen. En we mogen daar terecht trots op zijn ook.

Maar als linkse denkers onder elkaar: “Ook ik ben curieus Herman”. Want je had het over “onze cultuur”. Ik heb die term nooit gevat. Waar begint en eindigt dat eigenlijk? Ik zal mij even verduidelijken. Ik heb evenveel goesting om naar een bende vendelzwaaiers te kijken als mijn achterste neer te planten op een verroeste nagel. Dana Winner bezorgt mij spontane buikkrampen, maar hoor ik de Wannes dan brul ik lustig mee. Pinten hijsen zoals de echte oude Belgen, tot ze me de Vlaamse klei doen kussen. Altijd voor te vinden. Echte Vlaamse kost is dan weer niet besteed aan mij. Oosters eten, en ne echte pita met een stuk in mijn kloten, waarbij de looksaus langs mijn lippen druipt. Dat zijn voor mij culinaire topmomenten. En al ben ik van Antwerpen, Rubens zegt me geen fluit. De graffiti daarentegen betoverd mij regelmatig.

Dat Herman, kan je omschrijven als “mijn cultuur”. De mix van.

Een logisch gevolg van opgroeien tussen het kleurenpalet. Het linkse denken een even logisch gevolg daarvan. En toen zag je wel wat, zoals de weigeringen aan de ingang van discotheken. Of paspoortcontroles waarbij ik niets moest laten zien, maar zij wel. Nu ja, jullie (her)kennen die dingen ook wel.

En daar hebben wij tegen gereageerd Herman. En het werd beter, is gebeterd ook.

Maar het werk is verre van af. Interimbureaus zijn bijvoorbeeld nog steeds een slechte leerling in de klas en vertolken de latente discriminatie die onophoudelijk door de Vlaamse straten dwaalt. En alsof dat nog niet genoeg was hebben de klootzakken van IS ons werk decennia terug gedraaid. Racisme staat dankzij hen, en de tisten van het Vals Belang, terug hoger op de agenda.

Geloof je het niet werp dan eens een snelle blik op deze pagina. Http://welkominvlaanderen.tumblr.com

En nogmaals, Herman heeft gelijk als hij zegt dat het nu beter is. Maar ongelijk als hij wil laten uitschijnen dat het werk af is. Dat zal nooit af zijn Herman. En Tom en ik beseffen dat. Een ander voorbeeld: Tom en ik vinden het normaal dat vrouwen hetzelfde verdienen als mannen. De bedrijfswereld denkt daar nog steeds anders over. En ik kan mij moeilijk inbeelden dat jij daar anders over denkt Herman.

En rechts zal altijd eerst besparen op de rug van cultuur Herman, en allerlei andere zaken die de samenleving tot een gemeenschap maken. Ik ga je het afgezaagde lijstje besparen, je weet verdomd goed waarover ik het heb. Het enige dat ik hoop, is dat ook jij weer recht zal krabbelen, en links zal blijven denken. Samen met Tom. Kritisch voor alles en iedereen die ons wereldbeeld bedreigt enerzijds. Maar dat wel steeds uitdragen anderzijds.

Want we zijn het toch eens Herman, dat het grootste deel van de oplossing vervat zit het woord ‘samenleving’. En wat ik mij dan afvraag: “Is dat niet de bron die ‘onze cultuur’ definieert?”

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.