Brief aan Gwendolyn Rutten

Mevrouw Rutten, om maar direct met de deur in huis te vallen, volgende vraag: “Meent u dat nu echt, dat 84% van de mensen die een vermogensbelastingen vragen, dat enkel doen op basis van afgunst? Jaloezie dus?”

Zo wereldvreemd kan u toch niet zijn?

Want als u dat meent dan moeten we de grens, die u trok, van afgunst onder de loep nemen, en de gevolgen analyseren voor alles en iedereen die niet bij de ‘fortuinlijken‘ hoort van boven de grens. Ik mag dat woord fortuinlijken toch gebruiken, hoop ik? Ter verduidelijking, ik gebruik dat niet enkel in de betekenis van vermogen, maar ook in die van keuzes en dan vooral diegene die hen bespaard zijn gebleven.

En het werkwoord besparen is ook een bewuste keuze, hier in deze context. Want u kiest er dus voor om die fortuinlijke doelgroep te sparen van bepaalde keuzes, en hen niet evenredig te laten bijdragen aan het, door jullie, mee uitgestippelde besparingstraject.

Dus stel ik mij volgende vraag: “Wat heb ik, wat hebben wij, gewone werkmensen dan zo fout gedaan dat u nijdig bent op ons?” Hebben wij soms de crisis veroorzaakt? Gingen wij op zoek naar steeds meer geld, speelden wij het spel van het casinokapitalisme en hebben wij ons geld in Luxemburg, of op de Kaaimaneilanden, op de rekening van één of andere bank gezet? Ontduiken wij massaal belastingen misschien?

Ik wil het graag weten: “Wat hebben wij verkeerd gedaan?”

En dus vraag ik mij echt af wat uw drijfveer is. Jaloezie zal het niet zijn, en haat ook niet, allez dat hoop ik toch. Dus in die context kan ik alvast het woord afgunst niet gebruiken. En toch hebben wij, gewone werkmensen, in uw ogen iets onwaarschijnlijk fout gedaan. Een misdaad als het ware, als je de gevolgen voor ons afzet tegen die voor hen.

Jongeren waar niet genoeg jobs voor zijn, die worden massaal gestraft. Gezinnen verliezen jaarlijks 840€ door uw maatregelen, en ouderen, waar ook geen werkbaar werk voor is moeten langer aan de slag blijven. Dan wil ik het nog niet hebben over de toenemende onbetaalbaarheid van onze gezondheidszorg of onderwijs.

Want daar heeft u blijkbaar allemaal minder moeite mee.

En dus moet het mij van het hart mevrouw Rutten: “Waarom dan die afgunst naar ons toe? Wat hebben wij zo fout gedaan dat wij alle lasten moeten dragen?”

Ik weet dat u zou willen repliceren dat dit niet waar is, en dat de ‘fortuinlijken’ ook bijdragen. Niet evenredig mevrouw Rutten, verre van, en dat is dan ook de essentie. U bespaart vóór de portemonnee van deze doelgroep en bespaart meedogenloos bij ons, de gewone man en vrouw in de straat.

En uw doelgroep zal al zeker en vast niet evenredig voor het opdraaien van de geleden schade. Want nogmaals: “Wat hebben wij fout gedaan?”

Creative commons

Creative Commons-Licentie
Sblog van Sven Naessens is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op http://www.sblog.be.

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 1. Rudy

  Gisteren vroeg een millionaire uit Seattle in ‘The super rich and us’ (BBC) zich af of “are the pitchforks coming?’. Hij dacht van wel.
  http://www.bbc.co.uk/…/the-superrich-and-us-episode-1

 2. Rudy

  En voor afgunst is de straf tien Weesgegroetjes. Voor ‘aanleiding geven tot ergernis’ daarentegen is de straf: ‘een molensteen rond de hals en in het diepst van de oceaan geworpen’ (bron: de Bijbel)

 3. Pingback: Brief aan Gwendolyn Rutten – Sven Naessens | Dirk Lagast

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.