Brief aan Frank Vandenbroucke: “I have a dream, did you have one?!”

Dag Frank.

Met veel interesse heb ik uw interview gelezen in De Standaard, de papieren weekendeditie wel te verstaan. En het was de titel die mijn aandacht trok, want daar liep het al direct grondig mis wat mij betreft. De journalist in kwestie heeft ervoor gekozen om het woord ‘socialisten’ er in het rood te laten uitspringen. Gelukkig gaat het nadien over de sociaaldemocratie, want die term dekt immers al wat beter de lading, al had het interview door de rode letters wel direct mijn aandacht.

1-0 dus voor de journalist.

Dat jullie niet wensen op te schuiven naar links, dat is al lang geen geheim meer. De sociaal economische struisvogel in jullie moet volgens mij dat idee versterken want jullie blijven de oorzaken, voor de opeenstapeling van verkiezingsnederlagen, pertinent ontkennen. Het is een jammere vaststelling voor al die mensen bij wie sociaal zijn in de genen zit, want de verdedigers van weleer laten het al geruime tijd afweten en pretenderen na elk verlies de remedie te hebben gevonden. Maar in de realiteit lijkt jullie incubatietijd nog steeds niet voorbij te zijn, if you ask me. Maar ja, wie ben ik natuurlijk, only time will tell if i was right or you were wrong. 

Grapje Frank.

Maar eigenlijk gaat het mij daar niet om hoor, maar wel om het volgende. Op de voorpagina prijkt uw quote: “Wij socialisten moeten niet de hemel beloven.” Goh, daar wil ik met uw permissie even wat dieper op ingaan. Want is dat wel zo?

Ik zie in u, meneer Vandenbroucke, iemand met enorme kwaliteiten. Zonder u ooit persoonlijk ontmoet te hebben, in live debatten of op de gekortwiekte media, u staat er altijd, met telkens een gedegen kennis van het onderwerp dat zal worden aangesneden. Het is weinigen gegund, in deze tijden van politieke bloedarmoede, om telkens weer een act de préséance  neer te zetten zoals u dat kan.

En toch mist u, althans wat mij betreft, enkele kwaliteiten die eigenlijk broodnodig zijn voor een persoon van uw kaliber. Tenminste als u het verschil wil maken? Zo mist u de fantastische eigenschap om te durven dromen en ontbreekt het u aan de moed, en de fantasie, om erover te vertellen.

Want dat moet een socialist net wél doen, meneer Vandenbroucke. Dromen vertellen en anderen er in doen geloven.

Maar u verkiest om dat niet te doen, en dat maakt van u een grijze muis, tussen al die andere politici, die ook allemaal hun kwaliteiten hebben. U bent in mijn ogen, wat zovele politici zijn tegenwoordig, een opportunist. Maar dan wel een die problemen aangrijpt om oplossingen te zoeken, zonder daarbij evenwel emancipatorisch te durven zijn. Want telkens opnieuw schuurt u tegen de status quo aan, en laat nu net daar het probleem liggen.

Het geloof in de status quo is bij u zo prominent aanwezig dat het elke mogelijkheid tot dromen wegduwt. En tegelijkertijd verwordt u ook tot eenoog en bent u, zijn jullie, daardoor niet langer in staat om te zien dat gewone mensen alle dagen verliezen bij die status quo. En de reden daarvoor is heel simpel, dat is omdat die steeds verder opschuift naar rechts. Steeds verder weg van het sociale, alle dagen dichter en dichter bij het individuele.

De ik-maatschappij, kent zijn oorsprong in mensen zoals u, meneer Vandenbroucke.

En ja, u legt de vinger meerdere malen op de wonde als het gaat over Europa, de verschillen tussen Noord en Zuid en de alsmaar toenemende ongelijkheid. Maar opnieuw is de sociaal democratische oplossing die status quo en laat nu net die manier van denken de oorzaak zijn van alle problemen die u opnoemt.

De sociaal democratie is een factor van beheersing en bemiddeling van conflicten binnen het bestaande systeem geworden, geen factor van verandering of bevrijding meer. Het is niet langer de consequente verdediger van de gewone mens in de straat. Jullie zijn, zonder het zelf te willen beseffen, mee de uitvinders van het perpetuum mobile van de sociale afbraak en werken alle dagen aan de versterking van dat apparaat, ook al denken jullie bezig te zijn met het tegenovergestelde.

Durf eens gewoon rond u te kijken Frank. Naar de PvdA in Holland, de SPD in Duitsland en de schamele politiek van Hollande in Frankrijk. Wat heeft de sociaal democratie daar gebracht voor gewone mensen?

Om af te sluiten ga ik u een geheim vertellen Frank. De meeste dromen, die zijn geen bedrog. Neen, als je uw dromen durft vertellen, en ze durft najagen en uitdragen, dan kunnen ze realiteit worden. En mensen zoals u bezitten bijna alle kwaliteiten om daar ook voor te zorgen. Bijna dus.

Maar daar heb ik het hierboven al over gehad.

Groeten Frank, van een uiterst linkse kameraad, die wel durft te dromen van een andere en betere wereld. Daar ook alle dagen openlijk aan durft werken, en wacht op mensen zoals u om eindelijk ook hetzelfde te doen.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.