Joris Vandenbroucke: “Heeft u even voor mij?”

Dag Joris Vandenbroucke, mag ik Joris zeggen?

Toen ik bovenstaand artikel las dacht ik: “Daar ga ik over bloggen.” Na enkele uren te hebben nagedacht begon ik te twijfelen, en nog wat later was het duidelijk voor mij: “Nee, ik ga niet bloggen want dat brengt toch niet op. Spa dat zijn honderd ezels en tienduizend stenen.” Soms geeft een mens het echt gewoon op Joris. Maar kijk, toch een blog. En dat heeft zo zijn reden natuurlijk.

Want hoe lang nog beste Joris? Hoe lang nog!

In 2008 kregen jullie een godsgeschenk. Het kapitalisme botste, nog maar eens, op zijn limieten. Het implodeerde als systeem en wat explodeerde, daar moesten oplossingen voor worden gevonden. Je bent het toch met me eens hoop ik als ik zeg dat jullie daar grandioos hebben gefaald? Ter herinnering: “Er liep geen mens over straat of die was woest.” Elke burger wenste zekerheid voor het spaargeld. Iedereen vroeg om ervoor te zorgen dat er nooit nog iets zou kunnen exploderen. Nog nooit klonk de vraag naar de her-nationalisering van een bank zo hard.

En wat deden jullie Joris?

Het omgekeerde. Jullie hebben toen alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat het systeem  niet meer zou kunnen imploderen. Jullie hebben het systeem proberen redden en de man in de straat geslachtofferd. Op een moment dat het kapitalisme zichzelf tot staatsvijand nummer 1 bombardeerde zijn jullie er ab-so-luut niet in geslaagd om het momentum te grijpen. Sindsdien zijn jullie als partij in vrije val, zowaar nog sneller dan voorheen.

Echt waar Joris, de snelheid waarmee jullie als partij de helling afdonderen, daar is menig skiër stik jaloers op.

En ook de laatste jaren kregen jullie cadeau op cadeau in de schoot geworpen van deze neoliberale rechtse regering. Gezondheidszorg werd duurder en de koopkracht daalde terwijl de energieprijs steeg. We moeten allemaal langer werken en krijgen hiervoor minder pensioen. Het openbaar vervoer werd afgebouwd en vervangen door het verkeersinfarct Vlaanderen, met Antwerpen als het symptoom voor alle miserie die deze regering met zich meebrengt.

Wat is het resultaat voor Spa? Opnieuw missen jullie elke kans, doen jullie niets met de aaneenrijging van momentums en opnieuw gaat het verder bergaf.

En dan nu de reden waarom ik deze blog schrijf beste Joris. Geloof jij nu echt dat jullie zonder de schandalen van de PS status quo waren gebleven in de recentste peiling, of er zelfs op hadden vooruit gegaan? Komaan! Zo naïef dat staat een politieker niet.

Het is exemplarisch voor de Spa van dit moment. Zelf geen alternatieven naar voor kunnen schuiven die aanslaan bij de bevolking. De schuld van de eigen incompetentie daarom bij een ander leggen in plaats van mea culpa te slaan en eens echt te herbronnen.

Joris, je staat in de hoek waar de klappen vallen en je deelt ze als partij zelf uit. Ja, aan uw eigen! Hét moment waarop Spa dat gaat begrijpen, en beseft dat de sociaaldemocratische spagaat afgelopen is, dat is het moment dat ik een andere blog zal schrijven. Want dat is het moment dat jullie terug omhoog zullen mogen kijken.

En als jullie dat niet doen, hoe jammer ook, geloof me vrij: “De bodem is nog niet bereikt.”

Tot de volgende Joris.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.