1.200 euro pensioen: Hoger – Lager ?

Wij gaan de discussie hier op een beschaafde manier houden, ver weg van de politieke halve waarheden die richting het publieke debat gespuwd worden. Inhoud boven stemmengewin dus. En op het einde mogen jullie je stem uitbrengen.

Here it goes!

Hoeveel pensioen mag je verwachten?

Gemiddeld pensioen

Het wettelijk pensioen van een werknemer ligt rond een gemiddelde van 1.200 euro netto. Ambtenaren doen betrekkelijk beter met een gemiddelde van om en bij de 2.300 euro. Voor zelfstandigen ligt dit gemiddelde rond de 900 euro.

De verschillen zijn van die grootorde dat er, natuurlijk hoe kan het ook anders met politici die halve waarheden aangrijpen om ons tegen elkaar op te zetten, jaloezie ontstaat.

Wat diezelfde politici immers steeds weer vergeten te zeggen, en dat is bewust, is dat de fiscale behandeling van een ambtenarenpensioen zwaarder is dan die van werknemers.

Politici gebruiken hiervoor de term: “Minder voordelige behandeling.” Een term die ze voor zichzelf natuurlijk nooit hoeven te gebruiken.

Wat ook vaak wordt vergeten is dat wie voor de staat werkt, geen tweede pensioenpijler kan opbouwen – het welbekende bedrijfspensioen.

En wat dat pensioen van die zelfstandigen betreft, dat ligt op hetzelfde niveau van dat van een werknemer als je de zelfstandigen in bijberoep er aftrekt. En ook zij kunnen een tweede pensioenpijler opbouwen.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Er zijn grote individuele verschillen naargelang de lengte van de loopbaan, de verloning, de sector enzovoort. Omdat vrouwen over het algemeen vaker thuisblijven dan mannen om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen, ligt hun gemiddeld pensioenbedrag een stuk lager.

“De volgende keer dat je dus een politieker hoort lullen over vrouwen en gelijke rechten, sta dan op en roep luidkeels: My ass!” De onderstaande grafiek bewijst dat ook gewoon.

Hoe worden de pensioenen verdeeld onder de bevolking

Ook dat wordt al eens snel vergeten in de discussie. Hoe ligt die spreiding nu eigenlijk? Ik geef graag twee onderstaande grafieken mee, omdat afbeeldingen soms meer zeggen dan woorden.

 1. Een gemiddelde betekent zoveel als dat de meerderheid het met minder moet stellen
 2. Werknemers zijn met 60% nog steeds het talrijkst en ambtenaren zijn met heel wat minder.

Aantal gerechtigden en het pensioen waarop ze recht hebben

procentuele verdeling

Pensioenkloof?

De wettelijke pensioenen in België zijn erg laag in vergelijking met onze buurlanden. Dat berekende de studiedienst van de PVDA in een nieuwe studie. “De pensioenkloof met onze buurlanden loopt op tot 48 procent”, legde PVDA-pensioenspecialist Kim De Witte uit. Anders gezegd, iedereen rondom ons toont dat het wel kan, een waardig(ere) oude dag, dan datgene dat we nu voorgeschoteld krijgen.

De politieke oplossingen

Hoe kan het ook anders in deze politieke tijden. Er zijn blijkbaar nog maar twee mogelijkheden. Je neemt pensioen van de ambtenaren af, of je geeft de werknemers bij.

We verlagen de pensioenen!

Dat de Nva haar mosterd haalt bij neoliberale recepten, dat is al langer duidelijk. Jan Spooren, expert voor de Nva, maakte heel duidelijk wat hun toekomstvisie is. Een visie die trouwens voor werknemers in andere landen reeds realiteit is. Dus voor diegenen die willen ontkennen, en zichzelf willen overtuigen dat het fictie is, tant pis, het bestaat al.

Dus dit is waar je voor kiest als je opnieuw voor Nva gaat stemmen.

Heb je een eigendom, en misschien zelfs wat spaargeld, dan moet een pensioen van €1100 volstaan. De bedoeling is dan dat je uw eigendom verkoopt, en met dat geld terug maandelijks huishuur moet betalen aan diegene die je huis kocht. Wat trouwens meestal een bank zal zijn. Het restbedrag moet dan dienen om uw pensioen van €1100 op te trekken.

Jan Spooren Nva

We verhogen de pensioenen!

Voor diegenen die twijfelen om hun stem aan PvdA te geven, hier volgen twee redenen om dat wel te doen. Eerst en vooral zullen zij nooit en grootorde bereiken zoals de Nva nu. De communistische zondvloed zal er dus niet komen. Ten tweede, een stem voor de PvdA betekent ook dat hun ideeën sterker worden, en dan worden die opgepikt.

Want nadat PvdA een minimum bedrag van €1500 voor iedereen naar voren schoof, berekende het ABVV de haalbaarheid ervan. Zo’n verhoging van het minimumpensioen is absoluut haalbaar. Op basis van de cijfers van de pensioenadministratie toonde het ABVV aan dat het 2,2 miljard kost om het minimumpensioen op te trekken tot 1.500 euro. “Dat is amper 7% van de geschatte belastingfraude in ons land en ook peanuts in vergelijking met de 16 miljard euro die de werkgevers elk jaar cadeau krijgen aan loonkostenverlaging.”, om maar een vergelijking te maken.

Ook Sp.a verdiend uw stem misschien in het pensioendebat. Ze pleit ondertussen immers ook voor dat minimum bedrag van €1500.

Het volgende staat bij hen te lezen op de website: Sp.a wil de pensioenen hervormen tot een systeem dat eerlijk en transparant is. Dit doen we aan de hand van drie basisregels.

 • Elk uur werk telt. Het maakt niet uit of je nu ambtenaar, zelfstandige, bediende bent, in een vast of flexibel contract.
 • Een loopbaan van 42 jaar volstaat voor een volwaardig pensioen. Wie op zijn 18e begint te werken, kan op 60 jaar op pensioen; wie op zijn 24e begint met werken, kan op 66 jaar stoppen.
 • Een minimumpensioen van 1.500 euro voor iedereen die een volledige loopbaan gewerkt heeft.

En dit deed (doet) jullie regering nu

 1. Afschaffing van de pensioenbonus: dat is 180 euro minder pensioen per maand voor wie actief blijft tot 65 jaar.
 2. Afschaffing van de pensioenopbouw bij loopbaanonderbreking: 50 euro minder pensioen per maand voor elk jaar van loopbaanonderbreking.
 3. Afschaffing van de pensioenopbouw bij tijdskrediet: 50 euro minder pensioen per maand voor elk jaar van niet-gemotiveerd tijdskrediet dat je opneemt.
 4. Vermindering van het pensioen voor bruggepensioneerden die op vroege leeftijd zijn beginnen werken: tot 140 euro minder pensioen per maand voor wie op 16 is beginnen werken.
 5. Vermindering van het pensioen van werknemers die vrijwillig met brugpensioen (SWT) gaan of na een lange loopbaan: 25 euro minder pensioen per jaar met SWT.
 6. Vermindering van de pensioenopbouw voor mensen die geen job meer vinden: 25 euro minder pensioen per maand vanaf het tweede jaar van onvrijwillige werkloosheid.
 7. Afbraak van het ambtenarenpensioen: vier concrete maatregelen die het ambtenarenpensioen zoals we dat vandaag kennen reduceren met 300 euro of meer per maand.
 8. Verhoging van de belastingen op pensioenen, door de belastingschalen niet te indexeren.
 9. Omvorming van het gezinspensioen: tot 25 procent minder pensioen voor gehuwden waarbij één van de partners altijd thuis gewerkt heeft.
 10. En, last but not least, invoering van een pensioen met punten waardoor we steeds langer moeten werken voor minder pensioen.

Maak je keuze…

Uiteindelijk is het simpel. Een stem voor Nva betekent een verlaging van het pensioen, een stem voor Pvda of Sp.a een vermeerdering. Maak je keuze…

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.