2017: een nieuw jaar vol (on)mensen #istanbul #reacties

Het einde van 2016 nadert. Een jaar om snel te vergeten, daar is zowat iedereen het over eens. Mensen troepen samen. Vrienden, familie, geliefden, iedereen is welkom. Om allemaal samen aan 2017 te beginnen. Te proberen om samen beter te doen. Één van de vele plaatse wereldwijd was nachtclub Reina in Istanbul . De 23-jarige Belg Kerim Akyil uit Houthalen-Oost was naar ginder getrokken, om er Nieuwjaar te vieren met zijn kameraden. Tot er iemand verschijnt die niet wil dat 2016 stopt. Meer dan honderd slachtoffers, en 24 nationaliteiten, later sterft er een eerste Belg ten gevolge van een aanslag in 2017.

Wereldwijd volgen de veroordelingen van een zoveelste onmenselijke daad. Maar dat zijn woorden tegen de aanslag. En wat met de oorlog tegen wat volgt? De uitwassen ervan op sociale media? Want we moeten meer doen. Veel meer. We zouden een hatelijke trend, die al langer bezig is dan sinds 2016 moeten proberen stoppen. Lees gewoon onderstaande onmenselijke reacties op sociale media.

Onmenselijke reacties

Eddy Beda – Magazijnier Chauffeur bij Bonar NV – woont in Lokeren

fb-6Wilfried Coolens – gepensioneerd – Wetteren

fb-8Franske Van de Sande – CEPA – woonplaats onbekend

fb-1Noel Cazaerck – geen gegevens

fb-2Pascal De Beule en Philippe Blesje – geen gevens

fb-3Bart Contreras – niet geweten – Dikkelvenne

fb-4Frank Geens – niet geweten – Mortsel

fb-5Geen idee wat jullie denken maar voor mij is het onaanvaardbaar om hier niets mee te doen.

Wat kunnen we zoal doen? Menselijke reacties

De vraag stellen is ze beantwoorden: “Wat kunnen wij doen?” Veel dus! Ik geef enkele voorzetten:

 • Mensen die deze onmensen kennen, die kunnen hen aanspreken op de wansmakelijke dingen die ze schrijven. Waar dan ook. En iedereen moet maar zelf uitmaken of je zo iemand vriend wil noemen.
 • Als collega’s kan je hen aanspreken over hun onmenselijk gedrag.
 • Als werkgever kan je zo iemand op het matje roepen. Trouwens, als werkgever zou ik niet geassocieerd willen worden met zo iemand.
 • In hoeverre zijn dit strafbare feiten? Als er binnen het juridische stappen gezet kunnen worden, dan zou ik alvast niet twijfelen en gewoon doen wat binnen de mogelijkheden ligt.

Racisme of niet?

Wil je discussiëren over wel of geen racisme, dan is het onderstaande wat je daarover moet weten een leidraad:.

De antiracisme- en antidiscriminatiewetgeving omvat vijf zogenoemde ‘raciale criteria’: nationaliteit, huidskleur, afkomst en nationale of etnische afstamming. Op grond van die criteria zijn strafbaar:

 • directe of indirecte discriminatie: iemand ontslaan, of weigeren om hem aan te nemen; weigeren aan iemand te verhuren enzovoort;
 • haatboodschappen: aanzetten tot haat, geweld of discriminatie;
 • haatmisdrijven: diverse vormen van geweld, fysieke en verbale agressie of pesterijen op school, op het werk, bij sport, op internet en sociale media.

Voor mezelf beschouw ik zulke mensen als racist. Maar meer nog, ik beschouw hen als onmensen. Het zijn immers onmensen die aanslagen plegen en het zijn onmensen die zulke zaken verkondigen. Dat is en blijft voor mij de enige opdeling die van toepassing is: die van mensen en onmensen.

Dat is en blijft voor mij de enige opdeling die van toepassing is: die van mensen en onmensen.

Waarom we moeten handelen als mensen?

Mustafa Sezgin Seymen was één van die slachtoffers, en geen Belg. Maar wel één van die mensen die nooit meer thuiskwam. En rond hem, heeft dat ook zo zijn gevolgen.

De verloofde van Mustafa, Sezen Arseven, heeft op Instagram en Facebook een intieme foto gepost . Op de foto staat ze zelf met Mustafa. Ze schrijft hem een emotioneel bericht. “We hebben er samen gevierd, maar ik kwam alleen terug naar huis. Niemand keek naar mij zoals jij dat deed. Niemand hield van mij zoals jij. Je bent de enige man die me gekust heeft, zelfs toen ik sliep. Nu bestaan we alleen nog op foto’s. Ik ben mijn man, mijn partner, mijn liefde kwijtgeraakt”, zegt een emotionele Sezen op Instagram.

Daarom dus. Omdat we allemaal mensen zijn en niemand van ons wil een geliefde verliezen. Dus waarom onschuldige mensen toewensen wat je jezelf niet toewenst?

2w993qhighc0-bild

Spread the love
 • 110
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  110
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.