8.000 extra werklozen sinds sossen verdwenen uit de regering!

Werkloosheid in Duitsland

Het aantal mini-jobs is in Duitsland, tussen 1996 en 2008, spectaculair toegenomen, met 73 procent. Zo werkt één op de de zes werknemers in Duitsland nu met een mini-job. In ‘Flexibilité et différenciation du travail en Allemagne’’’ doen Eugen Spitznagel (IAB research institute) en Susanne Wagner (IFRI research institute), onderzoek naar het Duitse model en het aantal mensen dat werkt in dat systeem van mini- en één-euro-jobs. Zij komen tot de vaststelling dat we momenteel moeten spreken van een atypische, niet-vaste tewerkstelling die, tussen 1996 en 2008, van 27 procent naar 39 procent gestegen is.[1]

De realiteit is dus dat vier op de tien Duitsers werken voor maximaal 400 euro per maand, of voor één euro per uur, en dat ze daardoor ongewild bestaande vaste jobs onder druk zetten. Want dat is het logische gevolg. Er ontstond met Hartz een lawine die veel goedbetaalde jobs, met dito voorwaarden, meesleurde en verwoestte. En niemand kan voorspellen wanneer de lawine zal stoppen. Die mini-jobs en één-euro-jobs geven dan ook nog eens een compleet vertekend beeld van de werkloosheid. Je zal het Bart De Wever of Gwendolyn Rutten niet snel horen zeggen, maar mensen die minder dan vijftien uur per week werken, in mini-jobs of één-euro-jobs, vallen niet onder de werkloosheidstatistieken in Duitsland. In ‘Chomage, la face cachée du miracle allemand’ doet journalist Marc Meillassoux onderzoek naar het Duitse ‘werkloosheidsmirakel’. Hij toont aan dat er geen sprake is van een mirakel maar wel een catastrofe. Volgens Marc Meillassoux telde Duitsland in 2011 drie miljoen statistische niet-werkende werkzoekenden en zes miljoen niet-statistische wel-werkende werkzoekenden. Duitsland had in 2011 dus maar liefst negen miljoen werkzoekenden.[2] Op een totale bevolking van 83 miljoen mensen is dat maar liefst elf procent. Maar niet al die 83 miljoen mensen zijn werkplichtig! Trek daar de schoolgaande jeugd en gepensioneerden af en het werkloosheidscijfer ligt nog veel hoger. Dat overstijgt zelfs de gewalloniseerde statistieken.

Nieuwe werkloosheid in België

Onze neoliberale regering is een goede leerling van de Friedman school en kopieert zonder scrupules de Duitse werkloosheidsmanipulatie. Met veel trots verkondigt ze dat de werkloosheid daalt, en niemand in de media die de moeite neemt om te checken wat de realiteit is.

Elke maand publiceert de RVA de cijfers over de vergoede werkloosheid in België. En dat woordje vergoede is belangrijk vermits er nog steeds duizenden niet-vergoede werkzoekenden zijn zonder een job. Door de manipulatie van deze regering mag de RVA deze werkzoekenden niet langer meetellen.

Maar het is niet omdat in de periode januari-september maar liefst 29.054 personen met een inschakelingsuitkering werden uitgesloten – en dat aantal neemt elke maand nog toe – dat zij niet zouden moeten meegeteld worden bij de werkzoekenden. Het is immers niet omdat deze mensen uit de werkloosheidsverzekering gegooid werden, dat ze niet meer werkloos zijn.

Bovendien hebben 5.244 jongeren van 25 jaar of ouder, wiens beroepsinschakelingstijd eindigde, geen recht op hun uitkering sinds augustus.

Vanaf 1 september kwamen daar nog 3.140 schoolverlaters bij die jonger zijn dan 21 jaar en geen diploma hoger secundair hebben.

Dit betekent dat de werkloosheid op jaarbasis niet gedaald is met 29.370 zoals deze regering wil laten uitschijnen. Integendeel ze is met 8.068 eenheden gestegen. En ze tellen daar dan nog niet de werkzoekenden bij die gesanctioneerd of uitgesloten werden in het kader van de verstrengde (actieve of passieve) beschikbaarheid. Dat zijn er meer liefst 50.263 voor 2014!

Bestrijd de werkloosheid en niet de werkzoekenden!

Terwijl bijna 600.000 mensen zonder werk zitten, wordt de jacht op werkzoekenden door deze regering verder opgevoerd. Niet om hen aan jobs, jobs, jobs te helpen zoals deze regering valselijk laat uitschijnen. Wel om de statistieken te vervalsen.

Er worden immers geen concrete maatregelen genomen om meer kwaliteitsvolle en duurzame banen te creëren. Integendeel: ouders en grootouders mogen niet op SWT en moeten langer werken, terwijl hun kinderen en kleinkinderen geen werk vinden en op de koop toe ook nog zonder inkomen gezet worden.

De realiteit is dat het aantal werkzoekenden stijgt onder onze nieuwe regering én dat is een bewuste politieke keuze!

[1] Spitznagel, E. en Wanger, S., ‘‘Flexibilité et différenciation du travail en Allemagne’’, in: Regards sur l’economie allemande, nr.104, 2012, pp.8-9.

[2] Meillassoux, M., ‘Chomage, la face cachée du miracle allemand, http://www.myeurope.info.’

Spread the love
 • 652
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  652
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.