A lesson te be learned

Bijna dertig jaar als links activist heeft mij het één en ander geleerd. En zonder iemand iets te willen opdringen, zou ik volgende les toch willen delen met de vele mensen die het voetbal een warm hart toedragen:

“Elke vorm van protest die wordt georganiseerd buiten een bepaalde geïnteresseerde groep om, loopt het gevaar om door die groep gerecupereerd te worden. Misbruikt te worden zelfs.“

En ik denk het volgende: “Dat is niet enkel zondagmiddag gebeurt, maar ook de uren en dagen nadien.” Nogmaals, ik wil niemand iets opdringen maar graag geef ik jullie een kleine analyse, en dan kan ieder voor zichzelf uitmaken wat hij, of zij, daarvan denkt. Ermee wil doen ook.

Voor de voetbalfans waren er 2 schuldigen in het verhaal en die werden onder hen, terecht, verguisd:

 1. De infiltranten
 2. De media/berichtgeving

Wat de infiltranten betreft: “Een echt antwoord is daar niet op. Buiten dan jezelf zo goed mogelijk organiseren.” Ik kan immers tal van voorbeelden geven waarbij betogingen, protesten of wat dan ook waaraan ik deelnam, geïnfiltreerd werden om de publieke opinie te bepalen. Net zoals ik tal van berichten kan voorleggen die daarna gebruikt werden om de hetze op te drijven. Er is echt geen ontkennen aan, het is een waarheid als een huis. En in dit tijdperk van sociale media schrijven sommige mensen complete leugens neer in de hoop dat ze worden opgepikt, en wijdverspreid geraken. Het is maar één van de nadelen aan het internet.

En wijlen Johan Cruijf wist het ons al te zeggen:”Elk nadeel, heb ze voordeel.”

Dat wist ook Rudy S., toen hij vanachter zijn PC zijn getuigenis schreef die hem onder voetbalsupporters wereldbekend maakte. In zijn uiteenzetting schreef hij: “Ikzelf ben een links ingesteld persoon, maar kan er niet tegen dat mensen zo’n drama proberen te gebruiken voor hun politiek programma, links of rechts! Ik negeer ze verder.”

Hij wist verdorie goed waar hij mee bezig was.

De inhoud van wat hij schreef, en de verwijzing naar links, was voor velen de trigger om massaal te beginnen delen. Op zich niets mis mee. Jammer is het echter wel. Want ik met mijn dertig jaar op de teller ben benieuwd als ik zulke zaken lees, en ga eerst eens kijken waar zo’n bericht vandaan komt. Soms is dat zelfs niet zo heel moeilijk. Ook nu niet. Het werd gepost op de facebookpagina REACT. Dat is op zich een acroniem voor “RECHTS ACTUEEL”. Die hebben ook een website, dus je kan op beiden eens een kijkje gaan nemen, en zelf vaststellen dat er hoegenaamd niets links is aan de persoon die het bericht schreef. En het had resultaat.

Het werd gepost op de facebookpagina REACT. Dat is op zich een acroniem voor “RECHTS ACTUEEL”.

De meesten die dit bericht met de beste bedoeling deelden zullen het niet graag lezen: “Maar you’ve been played.”, om het in voetbaltermen uit te drukken. Meerdere keren zelfs.

Want bepaalde types infiltreerden een protest, en nadien sponnen ze garen door een doordacht bericht te schrijven dat onder voetbalfans massaal gedeeld werd. Recuperatie en rekrutering heet zoiets. En het werkt hoor. Tal van voetbalsites namen dat bericht klakkeloos over, en ook de reguliere media deed volop mee. Ook dat hoeft niet te verbazen. Framing en soundbites, dat verkoopt. Het kan hen echt geen ruk schelen of wat er gelezen wordt waarheid is. Ook hier tellen het aantal ‘vind ik leuks” die zorgen voor klikjes op de ‘delen’-knop. Lezers, lezers en nog eens lezers. Dat is al wat telt. Geen ontkennen aan want dat hebben jullie zelf mogen ervaren.

Recuperatie gelukt dus.

Tegelijkertijd volgde het bericht om zaterdag af te zakken naar Molenbeek. Met daarachter nog wat andere oproepen voor protesten allerlei. Gevoed door het verloop van de feiten, en de daarbij horende emoties ging alles rond als een lopend vuurtje. “Komaan meedoen. Delen verdomme!” Het aantal deelnemers steeg.

Rekrutering gelukt.

Nu moet iedereen maar eens voor zichzelf uitmaken wat hij, of zij, hier nu mee aan moet. Of wat er te winnen valt door zaterdag af te zakken naar Molenbeek. Je mag er immers staat op maken dat de hele opzet, opnieuw, gekaapt gaat worden. Of dat men dat toch alleszins zal proberen. Je kan jezelf misschien de vraag stellen of het niet beter is om alles te laten bezinken, afstand te nemen van allerlei oproepen die nu worden gelanceerd en een mogelijke volgende protestactie grondiger voor te bereiden? Met duidelijke afspraken én een duidelijke omkadering.

Ik weet dat het allemaal wat veel is, als dit de eerste keer is dat je zoiets meemaakt. Maar ik weet ook dat je een tweede voorval als zondag niet kan permitteren. Niet voor je geloofwaardigheid enerzijds, maar vooral niet als mens anderzijds.

Spread the love
 • 78
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  78
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.