Aan Groen en Spa: “Grijp deze kans!”

Wat ben ik goedgemutst opgestaan deze ochtend. Het is immers al lang geleden dat ik het gevoel heb gehad dat we het conservatieve tij in Antwerpen zouden kunnen keren. Na gisteren heb ik dat gevoel echter wel. Jaja, in de gebeurtenissen van gisteren liggen de kiemen voor een progressieve verandering in oktober.

Ik ben daar rotsvast van overtuigd!

Iedereen weet ondertussen wel dat ik partijloos ben, en dus heb ik absoluut geen idee of men hier bij Groen en Spa überhaupt iets mee gaat aanvangen. Maar niet geschoten is altijd mis. Dus voor diegenen die het willen: “Een beetje Sven tactiek richting de verkiezingen in het najaar.”

Groen: ethiek, normen en waarden

Groen is dé partij onder de traditionele partijen die het verst gaat in het breken met de manier waarop nu aan politiek wordt gedaan. Zo gaan zij het verst in de decummul, en voerden zij ook al de daad bij het woord. Het moment dat Meyrem Almaci verkozen werd als voorzitster van Groen gaf ze haar zitje in de gemeenteraad op. Je kan daar van denken wat je wil maar er zijn er die alles blijven cummuleren en zonder schroom al dat extra geld opstrijken, zonder bijna ooit aanwezig te zijn. Zonder er voor te werken dus. Behalve als het om belangrijke zaken gaat, zoals een potje kaarten bijvoorbeeld.

Dat zie je dus niet bij Groen!

Bovendien wil Groen ook breken met de bon temps mentaliteit die heerst onder politici. Een mentaliteit waarbij men het onwaarschijnlijk logisch vindt dat politici die zich hebben ingelaten met ontoelaatbare praktijken, daarvoor beloond moeten worden. Dit terwijl menig werknemer daarvoor aan de deur wordt gezet bij zijn, of haar, werkgever en dus van vooraf aan mag beginnen.

Tenslotte is het ook Groen dat hamert op de manier hoe er aan politiek wordt gedaan. Dat ook die moet veranderen. Gedaan met vechtoverleg, moddergevechten en met geheimzinnig gedrag. Het moment dat je als stadsbestuur kiest om regeltjes in te voeren die verbieden dat je kiezer zichzelf mag informeren, dat is het moment dat je jezelf verdacht begint te maken. Een stadbestuur dat geen transparantie wil, dat doet zaken die het licht niet mogen zien. Zo simpel is dat. En bij Groen wil men dat iedereen alles kan zien.

Het moment dat je als stadsbestuur kiest om regeltjes in te voeren die verbieden dat je kiezer zichzelf mag informeren, dat is het moment dat je jezelf verdacht begint te maken.

Het is die ethiek, het zijn die normen en waarden waarvan ik als Groen een speerpunt zou maken richting 2018. En ja, ik zou die zelfs doortrekken richting 2019. De Groen invulling van die drie begrippen staat bovendien haaks op die van haar grootste uitdager, en ik ga er vanuit dat de kiezer genoeg heeft van de manier waarop nu aan politiek wordt gedaan.

Als Groen dat dan ook nog eens koppelt aan haar beslissing van gisteren, door te stellen dat het vertrouwen van de kiezer in het politieke belangrijker is dan het kartel, dan vind ik dat je sterk in je schoenen staat.

Spa: openbaar vervoer

De aanzet van de beslissing die gisteren werd genomen moet voor Spa het speerpunt worden wat mij betreft. En die aanzet is terug te brengen tot één begrip: het openbaar vervoer. Er gaat geen dag voorbij zonder verkeersinfarcten, in en rond Antwerpen. Iedereen klaagt daarbij over het openbaar vervoer. Niemand die nog weet wanneer zijn, of haar, volgende tram of bus zal komen. De mensen vinden de kwaliteit bovendien ondermaats en de prijzen veel te duur. Die combinatie verplicht mensen om minder gebruik te maken van het openbaar vervoer, waardoor de miserie enkel toeneemt. Het zijn allemaal aantoonbare gegevens. De cijfers liegen niet!

Er gaat geen dag voorbij zonder verkeersinfarcten, in en rond Antwerpen. Iedereen klaagt daarbij over het openbaar vervoer.

Als het conflict bij De lijn echt draaide om de visie, dan zou ik die visie vanaf vandaag op tafel leggen. En ik zou mij daarbij nooit concentreren op het figuur van Descheemaeker, maar wel op zijn partij. Ik zou de Spa visie uitdragen. Uitleggen aan de mensen waar je met Spa naartoe wil qua openbaar vervoer. Meer verbindingen en betaalbaar openbaar vervoer. Investeren dus, in De Lijn en in je burgers!

Ook die visie staat haaks op die van de partij die het nu voor het zeggen heeft. En volgens mij zit de burger echt niet te wachten op een volgende fase bij De Lijn waarbij prijzen duurder worden, en het aantal verbindingen nog zal minderen.

Gezamenlijke visie

Daarnaast moeten Groen en Spa zorgen dat ze op vlakken zoals integratie, veiligheid, gezondheid,… op één lijn zitten. Want SAMEN mocht dan wel draagkracht hebben in de SPA en Groen middens, rondom mij leek de vorming van die lijst voor weinig deining te zorgen. Veel verschil had het volgens mij niet gemaakt.

Aan Spa en Groen, grijp deze kans met twee handen en begin er aan. Want iedereen zit nog steeds op échte verandering te wachten!

Aan Groen om vanaf vandaag te stellen dat ze Spa het voordeel van de twijfel gunnen, maar dat het ethische, de normen en waarden van het politieke belangrijker zijn dan eender welk kartel. En dat die drie begrippen altijd terug te vinden zullen zijn als zij de stad mee mogen besturen.

Aan Spa om vanaf vandaag te stelen dat zij niet mee zullen doen aan het moddergevecht, maar de aantijgingen met inhoud zullen bestrijden. Dat zij een bepaalde visie hebben qua openbaar vervoer en dat die visie altijd zal terug te vinden zijn als zij de stad mee mogen besturen.

En aan beiden: Ut in victoria!

Spread the love
 • 86
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  86
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.