Aan mijn linkse en rechtse vrienden: dit gaat over ons

Voor diegenen die het zou zijn ontgaan: ik ben links. Al effekes ook, en vrij consequent. Ik schaam mij daar trouwens niet voor, en zal dat ook nooit doen. En ik ga al helemaal niet beginnen zwijgen omdat een maatschappij aan het verrechtsen is. Eerder harder roepen dan. Ambetant hé, ik weet het. Die houding heeft mij al wat vrienden gekost, en vrienden die bleven grijze haren bezorgd. Diegene die ik hierdoor een beroerte bezorgde verschoten eens zo hard toen ze bijkwamen, en zagen dat ik hen aan het reanimeren was. Grapje natuurlijk, maar ik probeer gewoon een punt te maken.

Want dat is een onderdeel van het links zijn voor mij: “Het goede zien in mensen en helpen waar ik kan.”

Ik zeg wel duidelijk mensen. Racisten, fascisten en andere extreemrechtse strekkingen, daar trek ik de lijn. Dat zijn voor mij onmensen. Duidelijk? Mooi zo. Niet duidelijk, of geloof je het niet? Spijtig, maar aan uw perceptie kan ik niets veranderen. Dat moet jij zelf doen.

En extreem-links? Ja wat met extreem-links?! Die steken banken in brand en verzetten zich tegen het kapitalisme en haar neoliberale maatschappij. Toppie! Maak daar ooit een reality Tv-programma van, en ik mis geen enkele aflevering.

Ik ben dus links en in een verrechtsende maatschappij zijn mensen als ik in de minderheid. Maar dat betekent niet dat rechts denkende mensen in de meerderheid zijn hoor. Nope, die zijn ook lekker in de minderheid. Het gros dobbert immers lekker rond het centrum. Geloof je het weer niet? Toch is dat zo volgens mijn bescheiden mening. Vind je van jezelf dat je rechts bent, maar roep je ook over multinationals en kapitaalkrachtige inwoners dat het een schande is dat zij weinig, tot geen, belastingen betalen. Welkom in het centrum. Zeg je links te zijn maar is de komst van een Moskee in je straat toch een stap te ver? Sluit maar aan bij die vorige. Ook niets mis mee. Jullie centrummensen zijn in de meerderheid en hebben de ene keer een rechtser gedacht over een situatie, en dan weer een linkser.

En dan heb je mensen met een sociaaleconomische linkse, of rechtse, ideologie die daarom nog steeds geen onmensen zijn. Zij geloven beiden gewoonweg in een ander maatschappijmodel en zien daarin anders naar de mens. Andere rechten en plichten. Maar wel naar de mens dus, en dat is belangrijk. Ze zien nog steeds niet iemand die ze verachten. Ze zien nog steeds een mens.

En toch, en toch, en toch, …

Ze zijn niet allemaal slecht, maar… Zegt die zin u iets? Mij wel alvast. Effe kort verduidelijken. Niet elke Moslim is een terrorist, maar elke terrorist is wel een Moslim. Niet elke hooligan is een fascist, maar elke fascist was zondag wel een hooligan. Ambetant hé, op één van de twee ja moeten zeggen en op de andere nee, terwijl ze beiden complete nonsens zijn. Korte bochten om vanuit een bepaalde overtuiging anderen te proberen overtuigen van het eigen grote gelijk. “Ziede wel, de meerderheid van [een bepaalde groep] dat zijn allemaal onmensen.” Daar komt het dan zowat op neer. Dat wil men dan bewijzen.

Ik roep dan: “Bollocks, bullshit, my ass!”, en dan gebeurt het.

Want daar waar ik normaal overladen word met allerlei berichten en screenshots door rechts om hun gelijk te bewijzen, na bijvoorbeeld een aanslag, werd ik de afgelopen dagen belaagd door links met hetzelfde stramien. “Hier kijkt dan. Zie je het wel! Hoe kan je nu zo blind zijn?!” En dat eindigt dan steevast in besluitvormingen allerlei. Het is uw voorliefde voor [vul maar zelf in] dat u zulke dingen doet zeggen. Je probeert die ‘enkelingen’ die JIJ kent, uit de wind te zetten. Of, hier kijk, Sven laat eindelijk zijn waar gelaat zien. En niet zelden eindigt zoiets dan ook met een absurde vraagstelling. Deze keer was het: “Sven, ben jij wel links eigenlijk?”

Nope, ik heb zondagavond soep met balletjes gegeten en die waren slecht van smaak. Toen besloot ik maar om voortaan als fascist door het leven te gaan. Want wat moet je anders? Het idee alleen al. Serieus, sommige mensen…

Maar we zitten wel met een probleem wat mij betreft. Ik heb kunnen (moeten) vaststellen dat de manier van redeneren, onder sommigen, of ze nu een linkse of rechtse ideologie uitdragen dezelfde is. Het gedrag van een aantal onmensen wordt met veel plezier uitgesmeerd over een ganse groep mensen. Niet elke Marokkaan is een dief, maar de meesten wel. Klinkt bekend zeker. Of niet? Vervang de woorden ‘Marokkaan’ en ‘dief’ en je kan daar 101 variaties op bedenken. 101 om het grote rechts gelijk te verkondigen en 101 om dat voor het grote linkse gelijk te doen. De jammere vaststelling is wel dat mensen die lulkoek stilaan zelf beginnen te geloven.

En ik vind dat echt wel iets om bij stil te staan en dieper over na te denken. Want dat betekent immers dat de tolerantie is afgenomen. Dat de afkeer en de haat gegroeid is, of beter gezegd dat de drempel om dat te doen verlaagd werd. En ik heb mij uren suf gepiekerd over hoe ik dat nu moet neerschrijven, want het is een buikgevoel. En om dat te staven is onderzoek nodig.

Maar toen wist ik het. De oplossing voor wat ik wil zeggen staat hier onderaan mijn blog.

Filosofie SBlog : “Niemand bezit alle wijsheid, geen enkele gedachte bevat alle waarheid maar door discussie komen gedachten, soms, dichter bij elkaar”

En dat, lieve mensen, betekent niet dat er op het einde van een discussie iemand gelijk moet hebben gekregen. Het betekent argumenteren en de ruimte laten om te luisteren naar tegenargumenten. Met respect voor elkaar als mensen. En dat gebeurt misschien wat teveel tegenwoordig, dat we te snel willen bewijzen dat de ander ongelijk heeft, waardoor we zelfs niet meer willen luisteren naar zijn, of haar, tegenargumenten.

Of niet soms?

Spread the love
 • 156
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  156
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.