Met den Antwaarp nor den Heizel

De lezers van dit opiniestuk die willen reageren met de veralgemening van het krapuul dat de naam van mijn club al eens door het slijkt sleurt: “Stop nu maar al met lezen. Er zijn duizenden Antwerpsupporters die niet geassocieerd willen worden met hen, en ik ben er daar één van.”

Op 4 september speelt de Great Old tegen Union. Racing Union Saint Gilloise om volledig te zijn. Voor de doorsnee salonsupporter zegt dat waarschijnlijk weinig, tot niets. Nochtans bezit die club stamnummer 10 en op het palmares prijken 11 landstitels en twee maal veroverden Les Unionistes de beker van België. Het laatste succes dateert weliswaar uit het seizoen 1923-1924. Nochtans is het ook de enige club die er in slaagde om 60 wedstrijden na elkaar ongeslagen te blijven. Tot Daring Club de Bruxelles hen een nederlaag aansmeerde. In de jaren 70 werd helaas het verval ingezet en sindsdien zweeft de club tussen leven en dood.

Union heeft dus wel wat gemeen met de Great Old.

En er zijn wel meerdere raakpunten. Huidig trainer Grosjean passeerde op de Bosuil maar kon degradatie niet meer vermijden. Czernia was er ook ooit trainer en hoopt dat wellicht ooit te zijn op de heilige grond van Deurne Noord.

Maar het belangrijkste misschien is wel dat er geen haatverhoudingen zijn tussen de supporters van beide clubs. Union supporters namen al eens plaats naast ons op de bankjes van de Bosuil en vorig jaar, tijdens de match waar we de titel misschien wel echt verloren, had ik twee vrienden tickets bezorgd tussen de Union supporters. Tot spijt van wie het benijd, voetbalsupporters kunnen nog steeds gewoon supporters zijn onder elkaar. En ook die van Antwerp kunnen dat.

Nu zit er dit seizoen een extra dimensie aan die wedstrijd. Een eenmalige dimensie ook. Union speelt een deel van haar wedstrijden voor dit seizoen immers in het koning Boudewijnstadion. Thuis ontvangen zij momenteel een 5000 supporters gemiddeld, maar de bouw van een nieuw stadion moet dat aantal opkrikken. Antwerp speelt dan weer gemiddeld voor meer dan 12000 toeschouwers in het Bosuilstadion. Kort gezegd, er kan in tweede klasse een wedstrijd worden georganiseerd die zomaar door 20.000 voetbalsupporters kan worden bijgewoond. Dikke zaak voor Union, dikke zaak voor tweede klasse en dikke zaak voor het voetbal.

Maar dat is buiten de bobo’s van de Belgische voetbalbond gerekend. En buiten de lokale politiediensten. Combi regeling werd uitgevonden en is het ordewoord en wat magisch kon worden verlept en droogt uit. Wat een gemiste kans denk ik dan. Om te laten zien dat het anders kan, om een signaal te geven en vooral om de gewone voetbalsupporter de kans te geven te bewijzen dat het anders zal zijn.

Ik blijf hoopvol dat er vanuit de beide clubs initiatief zal worden genomen om hun supporters die kans te gunnen. Al is het misschien realistischer te stellen dat de voetbalbond pleit om penalty te fluiten bij een duik in de middencirkel. Ook dan zou de match natuurlijk de geschiedenisboeken ingaan. Maar laat ons toch maar hopen op een sportief topmomentje tussen twee oude gloriën die elk op hun manier bouwen aan de weg terug.

En laat Czernia maar den aftrap geven. 20.000 kelen die “Say oeh ah Czernia scanderen”, wij hebben dat gemist en hij waarschijnlijk ook.

Spread the love
 • 33
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  33
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.