BDW verdiend stevig in het zadel!

Uit een peiling vandaag blijkt dat het Nva van Bart De Wever stevig in het zadel zit te Antwerpen[1]. Aan vele reacties, op de verschillende sociale media, van mijn gelijkgezinden leid ik af dat ze daar niet zo happy van worden. Begrijpelijk natuurlijk, ik word daar ook niet happy van.

Maar, in tegenstelling tot sommige onder hen steek ik dat niet op de kiezer. Ik vind het niet meer dan begrijpelijk dat mensen hun ogen niet opengaan. Bart De Wever zit wat mij betreft immers verdiend stevig in het zadel, al is dat niet enkel zijn verdienste. En dat is een wezenlijk verschil.

De schaduwregering

Ons politieke landschap is al enkele decennia zwaar ziek. We vinden er nog maar weinig ideologie in terug, vele politici hebben zichzelf herleid tot de straatmadeliefjes van de wetstraat. Graag geef ik twee voorbeelden om die uitspraak te staven: Kris Peeters met de speech van zijn leven: “Geloof ze niet mensen, geloof ze niet!” en Charles Michel met zijn uitspraak: “De N-VA is niet betrouwbaar.”

Kris Peeters met de speech van zijn leven: “Geloof ze niet mensen, geloof ze niet!”[2]

Charles Michel: “De N-VA is niet betrouwbaar.”[3]

Ik ben er dan ook van overtuigd dat meneer Peeters al regelmatig aan die speech heeft terug gedacht deze legislatuur. “Hoe zwaar te verteren, moet de nederlaag in het tax-shift dossier wel niet geweest zijn”, vraag ik mij regelmatig af. En na de aanstelling van een burgemeester in de rand[4] voelt waarschijnlijk ook Michel zich zwaar te kakken gezet.

Maar wie dit niet zag aankomen, die is stekenblind, volkomen naïef of wat ik bedoelde met de term straatmadeliefjes van de wetstraat. “Voor geld danst den beer”, zegt men wel eens. Wel voor macht, een naamplaatje met een mooie titel en het daar bijhorend postje ook. Dat is al jaren bezig en Bart De Wever weet dat als geen ander, en heeft die kaart ook voortreffelijk uitgespeeld. Hij heeft de mensen zichzelf laten plaatsen op de postjes die hij voor ogen had, en allemaal vielen ze ten prooi aan hun narcisme.

De gevolgen waren dan ook voorspelbaar én, veel belangrijker nog, wat hij voor ogen had.

De federale maatregelen vallen niet terug op Nva en op Vlaams niveau is er niemand meer te vinden die, binnen de meerderheid, tegengas durft te geven, ook al staat men niet achter een idee of maatregel. Vergelijk gewoon de manier waarop Nva haar uitspraken ventileert met die van de rest. Case closed. Ze doen het zichzelf aan.

De dood van het centrum

Nochtans zijn er mogelijkheden om de Nva te kortwieken, om ze bloot te leggen voor wat ze zijn. Probleem is hier dan weer dat enkele ideeën die hiervoor in aanmerking komen onder andere bij Pvda terug te vinden zijn. De miljonairstax en/of de wet Inbev zijn twee zaken waarmee je de bevolking direct warm krijgt, het verzet doet aanzwellen en het resultaat op voorhand geweten is. Nva zal moeten toegeven of het is wachten tot de kruik barst.

Maar ook hier beseft Bart De wever als geen ander dat hij zich weinig zorgen moet maken. Zowel CD&V als Spa zwermen rond het centrum. Dat betekent dat zij van twee walletjes eten en hierdoor hun eigen communicerende vaten zijn geworden. Zij hebben zichzelf vast gereden door het status quo te omarmen. Een linkse sociale maatregel zoals de miljonairstax zal hen stemmen opleveren, maar ook weer kiezers doen verliezen. En is de eindbalans dan positief of negatief? Want ook andere partijen zullen profiteren.

Je ziet dat ook terug bij de vakbonden. Woensdag komen ze weer op straat, ik ook trouwens, maar van een miljonairstax is niets te zien. Pleiten voor een nieuwe tax-shift, met als inzet een vermogensbelasting, die eis ligt er nog wel steeds. Maar ook bij die eis is het pleit op voorhand beslecht. In het aller slechtste geval moet Nva een vermogensbelasting slikken. Als dat ooit zou gebeuren is de tegenzet opnieuw even simpel als voorspelbaar: “Het zal een broekzak, vestzak operatie worden waarbij Nva opnieuw een slag zal thuishalen.” Je moet daar niet aan twijfelen, dat scenario ligt klaar en gelijk hebben ze.[5]

En de reden dat ook vakbonden niet pleiten voor die miljonairstax is terug te vinden in wat dan, verkeerdelijk, de verzuiling wordt genoemd. Vakbonden zijn immers niet de verouderde instellingen waarvoor ze dikwijls worden versleten. Het bulkt ook daar van mensen die voor zichzelf denken en de natuurlijke verbinding met CD&V of Spa niet langer maken. Dit proces zal er ook zorgen dat de natuurlijke verbinding van een vakbond met haar politiek relais stelselmatig zal verdwijnen. De verzuiling is met andere woorden niet meer wat ze geweest is, ze brokkelt langzaam af. Maar binnen de topregionen is die verzuiling nog wel aanwezig, ergo het ontbreken van een miljonairstax op het eisenbundel.

Dat is dan ook het tweede probleem van CD&V en Spa. Ze konden het idee van 6% te heffen op energie nog stelen van Pvda[6], nu dat die partij echter ook politiek vertegenwoordigd is, federaal en ook in Antwerpen, alsook een groeiend aantal sympathisanten heeft onder de werknemersbewegingen, kunnen ze dat niet meer.

BDW zal dus nog een tijdje stevig in het zadel blijven zitten

Bart De Wever moet dus weinig doen om zelf in het zadel te blijven zitten. Het enige is consequent blijven en uitvoeren wat hij voor ogen heeft. Ondertussen anderen de bonen laten fretten, krachtige taal blijven spreken en hopen dat de straatmadeliefjes van de wetstraat hun narcisme niet kwijtraken.

Die mix zal er dan ook zorgen dat BDW en zijn Nva nog lang prominent aanwezig zullen zijn op het Belgische, Vlaamse en Antwerpse toneel. Groen en Pvda bewijzen echter dat er een politiek draagvlak ligt weg van het centrum. Aan CD&V en Spa om te kiezen. Want zij hebben de sleutel in handen om het tij te doen keren.

[1] http://www.standaard.be/cnt/dmf20151005_01902502?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding

[2] http://newsmonkey.be/article/10163

[3] http://www.standaard.be/cnt/dmf20130909_00732211

[4] http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/homans-benoemt-nieuwe-burgemeester-linkebeek

[5] http://www.knack.be/nieuws/belgie/n-va-vindt-vermogensbelasting-bespreekbaar/article-normal-69591.html

[6] http://www.6pourcent.be/

Spread the love
 • 85
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  86
  Gedeeld
 1. Patrick Ghyselen

  Je analyse is – net zoals die van de gangbare media – totaal fout: misschien eens beginnen met de cijfers zelf te bekijken: de huidige meerderheid in A’pen komt met deze uitslag een zetel te kort om een meerderheid te vormen. De Wever moet zich zorgen beginnen maken: want wie zal met hem – behalve het VB – nog een meerderheid willen vormen?

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.