Bericht aan enkele politieke partijen

Bracke loog over Publipart. “Nog nooit van gehoord”, zei hij. Tot er Publipart documenten verschenen met zijn naam op, en het feit dat hij een leugenaar is plots de enige waarheid werd. Van zodra de Telenet sneeuwbal dreigde een lawine te worden nam hij dinsdagavond afstand van de exuberante vergoedingen die hij kreeg om prijsstijgingen voor Telenet-klanten goed te keuren. Hij deed dat en voegde er netjes aan toe dat hij nu geen andere mandaten meer bekleedde. Waarop Knack enkele uren later liet weten dat Kamervoorzitter Bracke vergeten was om zijn bezoldigd lidmaatschap in het bestuurscollege UGent aan te geven. Oeps weer gelogen dus. En gefraudeerd er bovenop. Iedereen roept om het ontslag van dit toonbeeld van corruptie. De Brackxit is een legitieme eis van het volk en we weten allemaal wat corrupte politici op zulke momenten doen. Bracke zet het volk te kakken.

Punt aan de lijn.

Maar hij is niet alleen natuurlijk. In zijn zog volgen een resem politici die zich allemaal van geen kwaad bewust zijn. “Ik wil marktconform betaald worden”, roept de ene. “Je moet geen appelen met peren vergelijken”, de andere. “Transparantie”, roepen ze allemaal in koor.

Eigenlijk zetten ze ons allemaal te kakken.

Neem nu OpenVLD. Op hun website sommen ze drie punten op. De inzet voor OpenVLD is duidelijk, controle van de staat dringend afbouwen en verder inzetten op een doorgedreven privatisering. Wat er echter niet staat is dat politici geen mandaten meer mogen cumuleren. Er staat ook niet dat dit niet meer zou mogen indien Publipart een privé bedrijf zou worden. Neen, eigenlijk zegt OpenVLD dat wat hen betreft het systeem van de cumul mag blijven bestaan. Lekker verder potverteren dus, en liefst zoveel mogelijk extra euro’s binnenrijven blijkbaar.

Spa en Groen stonden dan weer samen te blinken op een foto onder de titel: “SP.A en Groen Gent geven volledig overzicht van vergoedingen.” Beide partijen verklaarden recent de oorlog aan de cumul. Althans, zo liet men dat uitschijnen. Want wie echt leest wat beiden bedoelen, die beseft al snel dat men de cumul alles behalve wil verbieden.

De partijstatuten van SP.A zijn sinds juni 2016 vernieuwd op het congres van de partij. De meest opmerkelijke verandering is dat parlementsleden hun betrekking niet langer mogen combineren met de functie van burgemeester of schepen. ‘Eén persoon, één mandaat’, zei voorzitter John Crombez. ‘Eén politici, één politiek mandaat’, had eerlijker, en dus ook beter, geweest want cumuleren met postjes in raden van bestuur, dat mag dus nog wel. Het is maar wat je zegt, en wat je verzwijgt natuurlijk.

Groen bond al langer de strijd aan tegen de cumul. Van Besien kon er de laatste tijd niet genoeg hameren, op het probleem van de cumul. Een punt waarbinnen men bij Groen al langer straffe uitspraken rond doet. In 2011 schreef men nog op de website: “Groen! blijft de enige partij die pleit voor het inperken van de cumul.” Maar kijk, daar heb je dat taalgebruik weer. Inperken dus, geen pleidooi voor een totaalverbod. Of anders gezegd, Groen wil dat de mogelijkheid tot cumuleren moet blijven.

En wat beide partijen dan in gedachten hebben rond de cumul werd deze week extra in de verf gezet. SP.A en Groen in Gent spraken zondag, 12 februari, af dat de vergoedingen van de burgemeester en schepenen inclusief de bijkomende mandaten niet meer mogen bedragen dan 130% van hun basisloon. Met andere woorden, de heren en dames van Spa en Groen vinden van zichzelf dat ze tot 30% van hun door ons betaalde loon mogen verhogen via postjes en betaalde mandaten allerhande.

Als het van CD&V afhangt mogen burgemeesters van steden en gemeenten met meer dan 50.000 inwoners niet langer actief zijn in de Kamer als volksvertegenwoordiger. Bon, al de rest mag dus cumuleren dat het een lieve lust is. Op haar website schuift ze vier punten naar voor, en u kan het al raden, afschaffen van de cumul staat er niet bij. Men wil de afspraken in regeltjes gieten zodat men voor zichzelf de zekerheid kan inbouwen op een gegarandeerde bijverdienste via de cumul.

En dan heb je de Nva waar het oorverdovend stil blijft. De politieke kampioen in twitterland en op facebook schuift geen standpunten naar voren. Op de website verschijnen dit maal geen krasse uitspraken. Nee Sigfried, blijf jij maar lekker verder liegen en poen scheppen, en wij zwijgen als vermoord want eigenlijk willen wij wat jij doet. Wij willen cumuleren tot in het oneindige, en de kiezer heeft zich daar niet mee te moeien want dat is privé!

Ziehier een kort cumul-overzicht van de politieke partijen die al eens aan de macht waren, of het nu zijn. Allemaal zeggen ze hetzelfde. Burgers jullie hebben jullie niet te moeien. Wij vinden dat jullie ons te weinig betalen, en daarom willen wij extra bijverdienen. Lang leve de cumul!

Welnu beste politci, wij hebben ook een boodschap. Die begint met een welgemeende fuck you richting jullie allemaal, en die eindigt met 3 eisen:

 1. Totale transparantie op inkomen en vermogen.
 2. Een totaalverbod op bezoldigde cumul.
 3. Een maximumloon, liefst gekoppeld aan het minimumloon.

En het wordt tijd dat jullie deze discussies opstarten, of wij zullen dat doen voor jullie. Aux armes citoyens! Gedaan om met ons kloten te laten spelen door die bende potverteerders. Gedaan!

PS: En begin maar al met die Brackxit!

Spread the love
 • 227
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  227
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.