#Briesje en de leugenpers

Ze zijn zeldzaam, politici die de waarheid alle eer willen aandoen. Dat de pers niet vies is van een leugentje, dat is een understatement. Echter, als je die pers dan van antwoord wil dienen, dan moet je zelf een voorbeeld zijn. Dries Van Langenhove is dat duidelijk niet. Het enige dat we hoeven te doen is wat feiten op een rijtje te zetten.

#Briesje weet Estland niet liggen

Op Facebook deelde Dries Van Langenhove onderstaande foto van “schoolkinderen” op een “feministische kunstvoorstelling”, als commentaar over “wat links onderwijs doet met onze kinderen”.

Dit is nonsens. Deze foto komt uit Pärnu (Estland), en van een schooluitstap is geen sprake.

De foto beeldt het moment af waarop kunstenares Mare Tralla begint aan een onverwachte naakte performance op de jaarlijkse zomertentoonstelling in de Linnagalerii, een klein stedelijk museum voor hedendaagse kunst in Pärnu. (https://linnagalerii.ee/kunstisuvi-esitleb-meesmees-nainenaine/)

Dit was met name op 29 juni 2019, de vernissage van de tentoonstelling. De laatste schooldag in Estland is al halverwege juni: de tienerjongens op de foto zijn dus niét op schooluitstap.

#Briesje en het vliegmasjien

Oh, en wie deelde op 21 juli óók dit nepnieuws, inclusief commentaar over het “normbesef” van “sommige volkeren”, totdat @WimVanbiervliet hem inlichtte dat het een hoax was?

Dries Van Langenhove heeft het steevast over 'de leugenpers'. Hij doet er dan ook alles aan om nog meer te liegen dan hen. Enkele feiten op een rij. #Briesje

#Briesje en de beulen

 1. #Briesje deelde op 19/07/2019 een befaamd horrorverhaal over IS-beulen die een vrouw in de val zouden hebben gelokt om “haar eigen kind op te eten”.
 2. Gelijkaardige verhalen circuleren al jaren. De factcheckers bij Snopes beoordeelden al in 2015 een bijna identiek verhaal (toen nog over een volwassen zoon) als een niet te verifiëren gerucht en “probably false” (https://www.snopes.com/fact-check/kurds-and-prey/)
 3. Het filmpje dat bij zijn retweet hoort, is een getuigenis uit tweede hand door een Iraaks parlementslid. Dook in 2017 al op in de gebruikelijke sensatiemedia à la Daily Mail en dergelijke.
 4. Zelfs Het Laatste Nieuws heeft toen meegegeven dat dit een hoax is. (https://www.hln.be/nieuws/buitenland/irak/-beestachtige-daad-van-is-blijkt-hoax~aa0dbe06d/)
 5. In juni 2019 kwam er in Zweden een journalist in opspraak nadat hij een bijna identiek verhaal als getuigenis optekende. Daarin at de moeder niet van het vlees, maar zou het hoofd van het kind op het bord hebben gelegen. (https://medium.com/@fredrik.laurin/yazidi-woman-eats-baby-146dd3a57611)
 6. De genocidale wijze waarop IS de Yezidi heeft behandeld – de moorden, de martelingen, de seksslavernij – zijn op zich écht al voldoende gruwelijk dat het niet nodig is om er eeuwenoude urban legends over kannibalisme bij te sleuren.

Als je je trouwens afvraagt “Hm, die ‘ir. Enrique Cortes’ die #Briesje retweet, die naam zegt mij precies iets” – ja, dat klopt. Het is dezelfde Twitteraar die “stenengooiers in Calais”-hoax aan het verspreiden was.

Wie te volgen op twitter?

Onderstaande mensen posten soms draadjes op Twitter waarbij ze haarfijn hoax berichten en compleet nepnieuws van naadje tot draadje ontrafelen.

Veel volgplezier!

Spread the love
 •  
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  10
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.