Dakloos

Strong wind destroy our homes
Many dead, tonight it could be you
Strong wind, strong wind
Many dead, tonight it could be you

Paul Simon bracht ooit de LP ‘Graceland’ uit met daarop het nummer Homeless, waaruit bovenstaande woorden komen. Te weinig mensen beseffen wat dakloos zijn betekent voor mensen, erger nog, teveel denken dat ze dat zijn geworden door hun eigen keuzes. Het is dus hun schuld.

Ik heb de LP indertijd grijs gedraaid en dit bepaalde nummer verscheen dit jaar enkele keren terug in mijn gedachten.

In het begin van 2014 leefde Helmut Lotti twee dagen als dakloze voor het programma ‘Ook getest op mensen’. Niet zo lang erna ging het pizza filmpje viraal waarin het verschil tussen mensen die veel hebben, en zij die het met veel minder moeten stellen, pijnlijk duidelijk werd.

In April deed ‘De correspondent’ een opmerkelijk voorstel: “Waarom we alle daklozen een gratis huis moeten geven.” In Nederland zwerven nu ruim 27.000 mensen op straat. Dat is 50 procent meer dan in 2009. Toch kunnen we dit probleem vrij eenvoudig oplossen. Hoe? Door gul in onze daklozen te investeren, te beginnen met een gratis appartement voor iedereen. Dat klinkt duur, maar we besparen er 1,3 miljard euro mee.

En nu gaat een ander filmpje de wereld veroveren, opnieuw over een dakloze. De test is simpel: “Geef een dakloze 100$ en film wat hij dan gaat doen.” Hij gaat naar de liquor store, wat had je anders verwacht?

Als overtuigd links geloof ik in de echtheid van deze filmpjes en ik weet dat de meeste rechtsen zullen aansturen richting opgezet spel. Het kan mij wat, menselijk gezien voel ik mij al beter door voor het eerste te kiezen.

Maar de vorige verhalen staan in schril contrast met keuzes die men elders maakt, en maakte. Op kerstavond plaatste het Franse stadje Angoulème negen banken met stalen hekken zodat de daklozen er niet meer op kunnen gaan liggen. Een beetje zoals de vloerspijkers, enkele maanden terug, in Londen. En het kan nog erger want de Franse stad Marseille heeft besloten dat alle daklozen altijd herkenbaar moeten zijn middels een driehoek op hun borst.

Men kiest dus voor het bestrijden van de dakloze in plaats van het dakloos zijn zelf te bestrijden.

En daarom is dit filmpje ook zo belangrijk, niet enkel omwille van de manier waarop de man omgaat met zijn 100$ maar ook omwille van het verhaal op het einde van dit filmpje, als de man begint te vertellen hoe hij dakloos werd. Dat moet, hopelijk, tot nadenken stemmen. Want dan denk ik terug aan de lyrics die in het begin van deze blogpost staan, en vraag ik mij af hoeveel van die mensen echt wel zelf verantwoordelijk zijn.

Creative commons

Creative Commons-Licentie
Sblog van Sven Naessens is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op http://www.sblog.be.

Spread the love
 • 54
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  54
  Gedeeld
 1. Varkensvlees Moet

  Propere broek, propere vest, geschoren! Stop met zulke lulfilmpjes te posten. Zoek een job en get a real life!

  • JMeys

   U heeft blijkbaar ook tijd teveel. Scheermachine kapot toevallig?

  • Jonathan Delahaye

   Propere broek wil niets zeggen, nog nooit iemand in short of onderbroek met dikke zak in wasserette zien zitten? Veel daklozen gaan daar hun kleren wassen, luizen of vlooien is echt niet fijn! En je zit enkele uurtjes warm!

   Probeer trouwens maar eens een job te zoeken, eerste hurdle, je moet een adres hebben, ingeschreven zijn of je kunt zelfs geen interimarbeid doen! So try it yourself halve kalfskop!

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.