Damso, waar de hypochriete slinger doorslaat

Ik ben geboren in 1971. Dat wil zeggen dat ik een kind van de MTV generatie ben. Je weet wel, die muzikale tv-zender waar videoclips van het beeldscherm bleven rollen, zonder al teveel poeha er tussendoor. In tal van die clips zag je bloedmooie vrouwen verschijnen die zich gewillig lieten bekijken. Twerkten dat het geen naam had, en hoe minder ze aan hadden hoe beter de clip precies wel scoorde.

In 1993 zong heel de wereld mee met ‘The outhere brothers’.

I’ve been watching you and
I love the way you move, oh yeah.
There is something on my mind
Let it do with your behind, baby.
There’s a passion that I feel
That you know that I’m for real, baby.
I cannot let it pass
I’ve got to have some of that ass right now.

I wanna fuck you in the ass, right now.
I wanna fuck you in the ass.

Ondertussen waren er gang wars, stond Snoop Dog achter de camera bij het draaien van zijn pornofilms en waagde de blanke rapper Eminem zich ook al eens aan wat minder vrouwvriendelijke lyrics.

I’m a menace, a dentist, an oral hygienist
Open your mouth for about four or five minutes
Take a little bit of this fluoride with it
Swish but don’t spit it, swallow and I’ll finish
Yeah me and Nate d-o double g
Looking for a couple bitches with some double d’s
Pop a little champagne and a couple E’s
Slip it in her bubbuly, we finna finna have a party

Als 20 jaar later Damso, een Belgische rapper met Congolese roots, gevraagd wordt het Belgische WK-lied te maken, staat politiek België op het achterste van haar poten. Maar het heeft niets te maken met zijn kleur en afkomst. En al zeker niet met het feit dat het WK-lied wel eens in het Frans zou kunnen zijn.

Neen. Het is vrouwonvriendelijk. Allez dat weten we niet want we hebben het lied nog niet gehoord. Hij, Damso, is dat wel in zijn liedjes. Allez, in sommigen ervan want anderen zijn dan wel weer mooi en getuigen van respect. Bovendien is zijn manager een vrouw en maakt hij een gewaagde keuze door een vrouw zijn voorprogramma te laten doen.

Maar vrouwonvriendelijk dus.

Dat zijn woorden die uit de mond komen van een politici die het nodig vond om in het parlement een fotoshoot te laten doen waarbij haar boezem bijna uit haar jurk vloog en doorkijkkleding de voorkeur kreeg op gewone kleding. Als voorbeeld voor andere vrouwen kan dat tellen natuurlijk.

I got 99 problems but the bitch aint one.

Ook onze liberale fils de papa liet van zich horen. Hij sleurde er zonder gene de vrouwelijke CEO van proximus bij. Of zocht hij er steun bij om zijn punt te kunnen maken? Om u en mij er van te overtuigen dat het absoluut niet kan, zulke vrouwonvriendelijke mensen een platform geven.

Nochtans blijven die twee, en vele anderen, muisstil als Donald ‘grabbem by the pussy’ Trump een bezoek aan België brengt. Alexander brengt ook zonder problemen politieke bezoekjes aan Turkije en België staat met veel plezier geld af aan Erdogan. U weet wel de president die stelde dat vrouwen gelijkstellen aan mannen tegennatuurlijk is. Neen. Als Grabbem of Erdogan langskomen, dan verdwijnen vrouwenrechten naar de achtergrond.

Kijk, ik spreek mij absoluut niet uit over de keuze. Rap, en ook andere muzieksoorten, presenteren mij songteksten en beats waar ik absoluut niet wild van wordt. Maar ik werd dat ook niet van Like Mike & Dimitri Vegas. Geef mij maar een vlammende gitaar. En ja, de rapper heeft vrouwonvriendelijke songs. Maar dat betekent niet automatisch dat hij vrouwonvriendelijk is.

Dat hebben politici nu wel van hem gemaakt. Een vrouwonvriendelijk iemand.

En we hebben die iemand veroordeeld op basis van een WK-lied dat nog niemand had gehoord. Nog niemand!

Spread the love
 • 154
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  154
  Shares
 1. Kristoff Hemelinckx

  Zulke reactie verwonderd me niet, was zelfs makkelijk te voorspellen.
  Jullie gaan inhoudelijk helemaal niet in op de discussie, mn of zo iemand geschikt is om WK-lied voor de nationale voetbalploeg te maken. Nu vermelden dat deze heisa ontstaat omdat het om iemand met congolese roots gaat die in het Frans zingt heeft er niets mee te maken en is voor mij een frappant voorbeeld van het veranderen van het onderwerp van de discussie als de eigen argumenten te zwak zijn om de discussie aan te gaan.
  Ik lees liever een repliek die over het onderwerp gaat en geen repliek die de inhoud van de discussie probeert te veranderen.

  • Ik verwacht eenzelfde reactie van een Nva verkozenen. Maar ondertussen hebben jullie je slag thuis gehaald. Zonder één woord van het lied te kennen is het er al mee gedaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.