De media aan banden gelegd

Als burgers zouden wij eigenlijk over onze media moeten waken. We kiezen echter om het tegenovergestelde te doen, en staan te weinig stil bij het huidige medialandschap en hoe het reeds onderheving is aan verschillende krachten. Met onze media bedoel ik dan ook de openbare oproep. Te weinig mensen lijken te beseffen hoe mainstream ons medialandschap is geworden, hoe hard ‘het nieuws’ dagelijks gestuurd wordt.

Neem nu de familie Van Thillo die eigenaar is van ‘De Persgroep’.[1] In 1987 verwierf ze een belang van 66% in Uitgeverij Hoste, in 1990 volgden de overige aandelen. Die familie bezit momenteel 50 procent van de medialaan met in hun portefeuille de zenders: VTM, 2BE, JIM, vtmKzoom, Vitaya, Q-music en Joe-FM. Qua kranten is ‘De Morgen’ en ‘Het laatste Nieuws’ in hun bezit. Ook vacature is volledig in handen van dezelfde familie die dan ook nog eens mede-eigenaar is van ‘De Tijd’ en ‘L’Echo’. Het aantal tijdschirften tenslotte valt bijna niet neer te schrijven, simpel gezegd zijn ze eigenaar van zowat elk magazine tussen ‘HUMO’ en ‘Story’. Als opsomming kan dat tellen me dunkt. Verder heb je dan nog Concentra nv[2]. Die nv is een Vlaamse mediagroep die werd opgericht in 1953 en is actief als uitgever van Metro. Als exploitant is ze eigenaar van de ‘lokale’ tv-zenders ATV, TV Limburg, TV OOST en Acht alsook van de radiozender Nostalgie. In 2013 heeft Concentra samen met Corelio het bedrijf Mediahuis opgericht. Mediahuis is uitgever van de nieuwsmerken ‘Gazet van Antwerpen’, ‘Het Belang van Limburg’, ‘Het Nieuwsblad’ en ‘De Standaard’ en van de online platformen Hebbes, Jobat Media, Vroom en Zimmo.

Om maar te zeggen, enkele mensen – te weinig dus – hebben behoorlijk wat – teveel dus – te zeggen in het medialandschap.

De VRT: een neutraal bastion

Daartegenover zou dus een onafhankelijke openbare oproep moeten staan. Vroeger de BRT, nu voor wat Vlaanderen betreft: de VRT. Over de jaren heen heeft rechts de openbare omroep echter constant gestigmatiseerd. De kudde volgt gedwee en lust alle dagen de eenheidsworst van ‘De Persgroep’ en ‘Concentra’. VRT kreeg het imago van een rood bastion op gekleefd, diezelfde kudde braakt deze boutade met veel plezier dagelijks uit. Dat dit lulkoek van de bovenste plank is, en was, werd de afgelopen jaren al meerdere malen bewezen. Frank Thevissen[3] verwoorde het zo in 2009: “Vanaf de jaren ’80 heeft men vaak aangekondigd dat men zou aantonen dat de VRT een rood bastion was, bij mijn weten is dat bewijs nooit geleverd geworden. En ik denk eerlijk gezegd dat dit vandaag voor een stuk voorbijgestreefd is. Er kan een hypothese worden opgebouwd rond het feit dat mensen in het journalistieke beroep een eerder linkse oriëntatie hebben qua electorale voorkeur, maar daar stopt het ook. Ik denk dat vandaag de mechanismen die werken veel subtieler zijn, en die veel meer terug te zoeken zijn tot netwerken en persoonlijke contacten, en de partijpolitieke clichés ver overstijgen.” Ik ga de verdediging van de VRT niet op mij nemen. Maar als zowel ‘De Tijd’[4], als ‘De Wereld Morgen’[5] berichten over de onpartijdigheid van de VRT, dan lijkt het mij nogal duidelijk dat de opbouw rond de ‘rood bastion boutade’ niets meer dan je reinste propagandistische bullshit is geweest.

Er is echter wél een probleem gaande binnen ons medialandschap én onze regering wil datzelfde probleem institutionaliseren binnen onze openbare oproep. Daar waar de VRT nood heeft aan extra zuurstof, dwingt deze regering ook hen om zachtjes aan een deontologische zelfmoord te plegen. Ook de VRT moet mainstream worden, want anders!

Daar waar de VRT nood heeft aan extra zuurstof, dwingt deze regering ook hen om zachtjes aan een deontologische zelfmoord te plegen

En van die ‘want anders’ zijn er al wel wat voorbeelden te vinden.

Op het moment dat het debat  over de onwettelijke vreemdelingenloketten volop woekert in het Antwerpse straatbeeld, nodigt Terzake fractieleidster Yasmine Kherbache en kersvers burgemeester Bart De Wever uit voor een debat. Beiden accepteren, tot Bart De Wever te weten komt dat het een debat betreft en geen one man show. Hij stelt vervolgens zijn veto en Terzake gaat door de knieën. Die avond zit hij alleen in de studio, een oefening die hij veelvuldig overdoet de maanden en jaren die volgen. Nva kondigt het bericht met veel trots aan op haar facebookpagina.[6] En voordat de rechtse lezers van deze blog beginnen te klagen, hij weigert evenzeer systematisch debatten met de partijen aan de andere kant van het politieke spectrum.[7] Het is natuurlijk zijn goed recht. Maar dat de VRT, steevast door de knieën moet gaan, dat is wel iets waar iedereen zich zorgen over zou moeten maken. Dat de reguliere media dit al jaren doet zou algemeen geweten moeten zijn.

tweet Kherbache

Iedereen zou dus kritisch moeten nadenken vooraleer men driewerf hoera juicht bij aankondigingen van besparingen binnen onze openbare oproep.

De persvrijheid is niet langer ‘absoluut’

Afgelopen week kwam er beeldmateriaal[8] vrij die het toenemende repressieve karakter van deze regering bloot legde. Dat iemand als Erdogan hier werd ontvangen is op zich al een regelrechte schande te noemen, dat er geen ‘kritische’ vragen gesteld mochten worden een complete aanval op de Westerse normen en waarden waarover rechts anders de mond vol heeft. Grotesk werd het pas helemaal nadat medewerkers van Charles Michel, onze premier nota bene, journalisten bedreigden. Na het stellen van een vraag door medewerkers van de RTBF werd hen bevolen om geen beeldmateriaal vrij te geven of de gevolgen zouden zwaar zijn.

dat er geen ‘kritische’ vragen gesteld mochten worden een complete aanval op de Westerse normen en waarden waarover rechts anders de mond vol heeft

Een zoveelste ‘want anders’ volgde.

Het ergste van al is dat de woordvoerder van Charles Michel, ene Cauderlier, nadien het voorval regelrecht ontkende. Waarom zegt er nu niemand van de media, zoals bijvoorbeeld bij Clint.be, die toch gekend staan voor hun ongebloemde berichtgeving: “Je staat op film lul!” Een gemiste kans als je het mij vraagt. Het element van verdediging dat Cauderlier aanhaalde is het gedrag van de RTBF-ploeg van het programma ‘7 à la Une’ en de journalist ‘die helemaal niet de regels respecteerde’ die vastgelegd waren voor dit onderhoud.

Blijkbaar bestaat er in België enkel nog persvrijheid als je op voorhand akkoord gaat met de beperkingen die je worden opgelegd.

Maar als je dan denkt alles te hebben gezien, wordt het zowaar nog gekker. ‘Het laatste nieuws’[9] opent een artikel met volgende paragraaf: “De persvrijheid moet ‘absoluut’ zijn, zegt premier Charles Michel, naar aanleiding van de incidenten tussen zijn woordvoerder en journalisten van de RTBF die de Europese journalistenfederatie veroordeeld heeft als ‘intimiderend’. De premier zal zijn woordvoerder ‘tot de orde’ roepen voor ‘onaanvaardbaar’ gedrag.”

Is er nu echt iemand in de media die gelooft dat dit niet in opdracht gebeurde van onze premier? Dat onze premier absoluut geen weet had van de beperkingen die werden opgelegd? Dat de persvrijheid, die volgens onze premier ‘absoluut’ moet zijn, onderhevig is aan opgelegde regels en dus alles behalve ‘absoluut’ is! Komaan zeg, niet zwanzen hé! Wie gaat hem op het matje roepen?!

Ik kan alleen maar vaststellen dat zowel in het politieke, als het medialandschap de durf, of de wil, ontbreekt om de tegenaanval in te zetten. Blijkbaar beseft iedereen binnen beide spectrums wel dat zij, vroeger of later, zelf garen zullen spinnen bij die mainstream berichtgeving. De jammere vaststelling is dan ook dat wij, burgers die recht hebben op kritische berichtgeving, dezelfde durf of wil ontbreken.

De conclusie is even simpel als jammer: “Lang leve de eenheidsworst en lulkoek voor iedereen!”

[1] http://www.persgroep.be/

[2] http://www.concentra.be/

[3] http://www.doorbraak.be/nl/nieuws/achter-de-schermen-van-de-constructieve-journalistiek

[4] http://www.tijd.be/ondernemen/media_marketing/VRT_is_geen_rood_bastion.9684750-3133.art

[5] http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/10/10/de-vrt-is-onpartijdig-genoeg-dank-u

[6] https://www.facebook.com/nieuwvlaamsealliantie/posts/10151481426874414

[7] http://rechtsactueel.com/2012/09/05/heet-van-de-naald-n-va-weigert-debat-in-terzake-met-vlaams-belang-over-net-uitgebrachte-immigratieboeken/

[8] http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/nieuws/cultuurenmedia/1.2467156

[9] http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2487391/2015/10/12/Premier-Michel-roept-woordvoerder-tot-de-orde-na-intimidatie-van-RTBF-journalisten.dhtml

Spread the love
 • 69
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  70
  Gedeeld
 1. jan six

  de familie van thillo is daarenboven van rechtse tot extreem rechtse signatuur…kijk de familie geschiedenis er maar eens op na……………..

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.