De schuldige is…

Alles en iedereen die links is. Het is jullie schuld en die van jullie multiculturele samenleving!

Alles en iedereen die rechts is. Het is jullie schuld en die van de talloze oorlogen die jullie elders voeren!

*zucht*

Aan elke linkse vriend van mij die denkt dat er geen fouten zijn gemaakt in de zoektocht naar een multiculturele samenleving: “Sorry, ze zijn er wel degelijk.”

Aan elke rechtse vriend van mij die denkt dat er geen mensen radicaliseren omdat er bommen worden gesmeten op onschuldige mensen: “Sorry, ook die zijn er wel degelijk.”

Aan elke linkse vriend van mij die denkt dat de oorzaak enkel en alleen te wijten is aan die oorlogen: “Sorry, dat is niet de enige oorzaak.”

Aan elke rechtse vriend van mij die denkt dat de oorzaak enkel en alleen te wijten is aan de zoektocht naar de multiculturele samenleving: “Sorry, dat is niet de enige oorzaak.”

En wat mij betreft is het simpel. Als je het dan toch persé over de daders wil hebben dan is er maar één schuldige: “Een bende compleet doorgeslagen radicalisten met geen millimeter respect voor normen, waarden, culturen en geloof. Niet die van ons, en ook niet van andere mensen. En daar bestaat, alvast wat mij betreft, maar één woord voor: onmensen!”

*zucht*

En aan al mijn vrienden die het hier heel de tijd over de daders hebben volgende vragen: “Kunnen we het vandaag niet hebben over al die onschuldige levens die verwoest werden? En dat er tussen hen waarschijnlijk ook linkse en rechts denkende mensen zitten. Mensen met verschillende normen, waarden, culturen en geloof ook. Gewone mensen dus, zoals jij en ik. Die niets meer of minder wilden zijn dan gewoon mens. Hebben jullie daar al eens bij stilgestaan?”

De oplossing weet ik niet. Radicalisme zal er altijd zijn, en je zal dat steeds weer op meerdere fronten moeten bestrijden. En op verschillende manieren. Zowel hier als elders. Zoveel heeft de geschiedenis ons toch hopelijk al geleerd. Wat de geschiedenis mij alvast geleerd heeft dat is dat als wij de polarisering aanhouden, en de onderlinge haat verder aanwakkeren, dat wij dan uiteindelijk nog veel meer zullen verliezen. En dat zij nog veel harder zullen winnen.

En deze linkse jongen past daarvoor. Ik ken persoonlijk geen links of rechts denkende mensen, of mensen van een andere cultuur of ja, zelfs een ander geloof die deze daden niet veroordelen. Waarom veroordelen wij dan elkaar?

Spread the love
 • 290
 •  
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  297
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.