De strateeg in BDW

Ik zal BDW nooit een plaats geven in het lijstje van beste politici die we hebben gekend. Aan politiek doen betekent voor mij dat je binnen een bepaalde context probeert te werken aan een toekomst voor je burgers. BDW zal wel een plaatsje krijgen op het lijstje van beste strategen. Aan politiek doen betekent voor hem werken binnen een bepaalde context, aan een bepaalde toekomst zoals hij die graag voor zichzelf ziet. En de narcist in hem stelt dat wat hij graag ziet, een ander ook graag ziet.

Die strateeg zien, en horen, we ook alle dagen aan het werk. Oneliners, grappige opmerkingen en overal waar het kan de honneurs gaan waarnemen om te scoren. Zonder scrupules, altijd met een doel voor ogen. Wat vandaag nuttig is dat doen we, wat dat morgen betekent zullen we wel zien. Zo ging hij vlak voor de verkiezingen handjes schudden bij de zelfstandigen die hij nadien, eens verkozen, zonder verpinken eigenaars noemde van ‘imagoverlagende winkels’.

BDW is dus alle dagen bezig met strategie, en louter en alleen strategie. Nva verloor een groot deel van haar leden, wat deed BDW bij de eerste de beste gelegenheid? Verkondigen dat er maar liefst 600 bijkwamen op korte tijd. En dat lag dan ook nog eens allemaal aan het hardvochtige beleid van een staatssecretaris. “Zie je wel, de verandering werkt. Wij hebben gelijk!”

Inderdaad, de verandering werkt.

Ooit verkondigde BDW dat hij de eerste Aziaat nog moest tegenkomen die klaagt over racisme. Zelf neemt hij voor hen graag het woord frietchinees in de mond. Toegegeven, ik heb nog geen enkele Chinees weten klagen over die term. Eerlijkheidshave moet ik ook zeggen dat ik het hen nog nooit gevraagd heb.

Maar de uitspraak van BDW kan dus na dit weekend definitief naar de prullenbak verwezen worden. Nochtans klopte ze wel, die uitspraak. Onder de manier waaraan zijn voorganger aan politiek deed in Antwerpen, smolt de onverdraagzaamheid als sneeuw voor de zon. Het gevolg was ook zichtbaar bij de ondemocratische partij die daar op teert. Ze stond op het punt te verdwijnen richting de anonimiteit.

In ware Friedman stijl zal BDW toen maar één ding gedacht hebben: “Hier liggen kansen!”

Een strategie werd uitgedacht. De aanval werd ingezet op UNIA, dat ervoor gezorgd heeft dat verdraagzaamheid tot onze normen en waarden begon te horen. Dat een staatssecretaris het woord kutmarrokaantjes in de mond nam werd goedgesproken. Plots werd racisme relatief en als uitsmijter volgde er nog een onwetmatige poging om dat alles te overgieten met een sausje genaamd de vreemdelingentaks.

Ik ken heel wat mensen die sinds deze regeerperiode Nva de rug hebben toegekeerd. Net zoals ik wel wat VB mensen ken die de overstap hebben gemaakt. En daar was het BDW natuurlijk om te doen. In het werk dat zijn voorganger had gerealiseerd lagen de kiemen voor het behoud van zijn succes. Voor dat van zijn partij. Om een zekere garantie te hebben op het behoud van resultaat naar ledenaantallen en dus ook verkiezingsuitslagen.

Want laten we wel wezen, Nva gaat ook de volgende verkiezingen winnen.

De meester strateeg heeft er immers voor gezorgd dat er geen dag zonder onverdraagzaamheid meer is. Waardoor racisme terug een pertinent gegeven is geworden. Wat ervoor gezorgd heeft dat geweld terug op het voorplan staat. Geweld dat ook enkele malen systematisch werd aangewakkerd. En ook dat is zijn bedoeling geweest. Wie anders denkt die denkt fout volgens mij. Want ik durf er nu al op wedden dat veiligheid het volgende speerpunt van de campagne zal zijn. Omdat de strateeg in hem weet dat hij daar hij opnieuw mee zal scoren.

En daarom zal hij voor mij nooit en goede politieker zijn. Hij misbruikt de stiel om te komen waar hij wil, eerder dan hem te gebruiken om ervoor te zorgen dat wij ergens komen waar we elkaar zullen vinden.

Om af te sluiten dan ook een kleine boodschap van mijnentwege aan BDW: “Met alle Chinezen, maar niet met den deze!’

Spread the love
 • 126
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  126
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.