De Vlaamse wapenindustrie

Ik krijg de laatste dagen veelal dezelfde opmerking vanuit rechtse hoek. “Vakbonder, vraag dan om FN te sluiten hé!” Het betreft dan commentaar over de link tussen Antwerpse petrodollars die in Saoedi-Arabië gebruikt worden om wapens te kopen. Ik maakte bovenstaande afbeelding om het Kafkaiaanse gehalte van die situatie duidelijk te maken. Een anti-België partij, dat terrorisme – terecht – veroordeelt laat Saoedi’s toe om in Antwerpen geld te komen verdienen zodat ze wapens kunnen kopen in Wallonië en zo onrechtstreeks de Waalse economie steunen. Het was dus eerder een kwinkslag maar soit, de reacties nopen naar inhoudelijke weerlegging van het flutargument genaamd ‘FN Herstal’.

3

In 2012 heeft Vlaanderen voor 200 miljoen euro aan militair materiaal geëxporteerd, tegenover 320 miljoen euro het jaar voordien. Diezelfde Vlaamse wapenfabrikanten hebben het jaar nadien voor 260 miljoen euro aan militaire goederen geëxporteerd.[1] Dat is een stijging met een kwart tegenover 2011. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse overheid. Booming business, als ik die platitude effe mag beruiken.

Vlaanderen kent evenwel geen productie van geassembleerde wapens, maar levert wel onderdelen voor apparaten met militaire doeleinden.[2] Daardoor mag FN Herstal dan wel de grootste speler zijn, het merendeel van de wapenfabrikanten zit dus gewoonweg Vlaanderen. Graag deel ik volgende, niet limitatieve, opsomming[3]:

De raketten en lanceersystemen van Forges de Zeebrugge bijvoorbeeld, worden geïnstalleerd op helikopters, gevechtsvliegtuigen, boten of landvoertuigen van meer dan 75 legers in 55 landen. Een buur van dit bedrijf, New Lachaussée, exporteert machines die munitie produceren. New Lachaussée is in handen van de controversiële Groupe Forrest van de Belgisch-Katangese zakenman George Forrest. Maar er zijn nog tal van andere, minder bekende spelers op de Belgische markt. Het Nijvels bedrijf Mecar produceert artillerie, mortieren, tanks en lichte pantservoertuigen. Sabiex, in de buurt van Brussel, richt zich dan weer op het herstellen en moderniseren van militaire voertuigen. In die hoedanigheid speelt het een sleutelrol in het doorverkopen van tweedehands westers en Russisch materiaal aan lokale machthebbers in de derde wereld.

2

Het Oudenaardse bedrijf OIP Sensor Systems, een dochteronderneming van het Israëlisch Elbit Systems, is gespecialiseerd in nachtkijkers en ander optisch materiaal. Varec levert dan weer rupsbanden voor gevechtsvoertuigen en EADS Belgium produceert in haar vestiging in Oostkamp allerhande militaire elektronica. Naast deze klassieke wapenbedrijven, zijn er een aantal bedrijven die op het eerste zicht civiel lijken, maar die zich actief richten op de militaire markt. Zo is er het Kortrijks bedrijf Barco, producent van militaire beeldschermen, dat zich heeft ontwikkeld tot één van de grootste Vlaamse wapenexporteurs. De Barco beeldschermen vormen een cruciaal onderdeel van grotere wapensystemen. Barco schermen worden ingebouwd in wapens die wereldwijd worden ingezet in controversiële militaire operaties.

Afsluitend nog dit: In augustus koopt Bart De Wever vier FN-303 wapens aan[4] voor de Antwerpse politie. Misschien moet iemand op de gemeenteraad de vraag stellen voor hoeveel miljoen euro we aan wapens kopen en wat de geografische spreiding van die aankopen is. En als we dan toch bezig zijn: “Kan er dan ook eens iemand in de Vlaamse en federale regering hetzelfde doen aub?”

1

[1] http://nieuws.vtm.be/binnenland/46713-vlaanderen-voert-meer-wapens-uit

[2] http://www.express.be/sectors/nl/industry/vlaamse-wapenexport-op-laagste-niveau-in-vijf-jaar/163072.htm

[3] http://www.vredesactie.be/nl/campagnes/war-starts-here/campaignnews/1354

[4] http://www.gva.be/cnt/dmf20150817_01821360/antwerpse-politie-fn-303-wapens-zijn-uitbreiding-van-arsenaal

Spread the love
 • 163
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  163
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.