De voetbalsupporter anno 2018.

Koop een abo. Betaal extra voor bekerwedstrijden, en nog eens extra voor play-offs. Ga een vierde maal langs de kassa voor Europese wedstrijden. Zonder dat alles wordt op verplaatsing gaan quasi onmogelijk voor u. Koop elk jaar een ander shirt. Wees niet kwaad als de clubkleuren op dat shirt eens veranderen, of er gebroken wordt met de stijl van het huis.

“Zitten en supporteren”, dat moet je doen.

Drink en verteer. Maak sfeer, maar niet teveel. Kom ons steunen op verplaatsing, maar niet met teveel. En sta je goed geklasseerd, wees dan dankbaar dat je er bij kon zijn. Mekker niet over dat duurdere ticket. Drink en verteer.

“Zitten en supporteren”, dat moet je doen.

Binnen vijf jaar kampioen. Een nieuw stadion. Neen, wij gaan niet failliet. De jeugd, dat is belangrijk voor ons. Wij weten waar we mee bezig zijn. Vertrouw ons maar. Je zal wel zien. Wij worden top in België. Laat ons maar doen.

“Zitten en supporteren”, dat moet je doen.

Ondertussen ligt het kerkhof bezaait met stamnummers van ter ziele gegane voetbalclubs. Veranderden clubkleuren en namen, om de laatste strohalm te grijpen, om toch nog maar iets te kunnen zien van wat eens je club was.

Stuk voor stuk clubs waar mensen veel beloofden, en de supporter weinig meer was (is) dan een noodzakelijke bron van inkomsten.

De laatste 48 uur regent het verhalen. Van scheidsrechters die verdacht zijn van matchfixing, tot zelfs bestuur mensen die daar van verdacht worden. Anders gezegd het beduvelen van supporters

Schrapping. Dalen. Competitie stilgelegd. Verregaande gevolgen. Die ordewoorden rollen weer van de tongen. Allemaal krachttermen die opnieuw slagen op de clubs. Bestuur mensen. Scheidsrechters. Noem maar op.

“En waar zitten wij in dit verhaal?”, vraag ik mij af. Blijven wij voor jullie allemaal die term: “Zitten en supporteren.” Moeten wij nu elke keer opnieuw het slachtoffer worden van mensen die blijkbaar toch niet het beste voorhadden met onze club(s). Maar vooral bezig waren met zichzelf. De hemel beloofden maar de hel brachten. Zonder dat ze daar ooit enig gevolg van moeten dragen. Daags nadien gaat die hun leven immers verder. “Gegokt en verloren.”, heet dat dan.

Ik vraag mij echt af wanneer we hier in dit land supporters gaan geven waar ze recht op hebben. Inspraak. Alsook het recht dat zij niet gestraft zullen worden voor wat anderen uitvreten met hun club(s).

Het zal ijdele hoop zijn en blijven. Er komt geen grote opkuis in het wereldje. Binnen afzienbare tijd gaat alles weer verder als drie dagen geleden. Binnen afzienbare tijd is iedereen dat weer vergeten. Buiten dan de supporters, want die zien gewoon van hetzelfde opnieuw meer. Maar die gaan opnieuw moeten zwijgen.

“Zitten en supporteren”, dat moeten we doen.

 

Spread the love
 • 139
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  139
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.