Dit was 2020

Het jaar van vier

Een fietsongeluk. Geen bezoek toegelaten, een eerste kennismaking met corona. Alles kwam goed. Borstkanker. Een strijd die begon, en nog steeds gevoerd wordt. Op een manier die mij bijzonder trots maakt. Alles komt goed. Ons tuinhuis dat in brand vloog, en we gelukkig geblust kregen. Een bankdirecteur die ons bedroog.

Een jaar van verhalen

Over het koppel dat een jaar geleden trouwde, en waarvan de man ergens op een gang alleen overleed. De dochter wiens ouders samen werden opgenomen op IZ. Waarvan de herstellende moeder wakker werd om vast te stellen dat haar partner er niet langer was. En complicaties ervoor zorgden dat de dochter uiteindelijk van beiden afscheid moest nemen.

Een jaar vol specialisten

Virologen. Immunologen. Statistici.
Demografen. Sociologen. Psychologen.
Energiespecialisten. Klimaatwetenschappers.

Een jaar van onverdraagzaamheid

Holebi-rechten die werden afgebouwd. Gesponsorde hatespeech die niet aan banden wordt gelegd. Mensen die niet langer respectvol kunnen omgaan met andere meningen. De vele leugens die werden omarmd, en feiten die werden verworpen.

Een jaar van grenzen

Een sociaaleconomisch systeem dat faalt, omdat haar grenzen nog maar eens faalden. Beleidsmakers die hun grenzen, in de zoektocht naar de broodnodige oplossingen, niet durven verleggen. De grens van consumeren die duidelijk zichtbaar werd. En de grens van de vrijheid op meningsuiting die meermaals werd overschreden.

Een jaar van waanzin

Met hamsterende toiletpapierverzamelaars. Pastaboeren en bloemsnuffelaars. Lockdownfeestjes voor en door politici. Politici die in corona electorale mogelijkheden zagen (zien). Mensen die in ellelange rijen gaan staan aan de IKEA voor zelfs God weet niet wat. Die het bestaan van corona ontkennen.

Een jaar van empathie, of juist niet

Vrienden die zonder werk vielen. Sommigen maanden, anderen tot op de dag van vandaag. Politici die steevast toegaven aan de lobby, maar de rug rechtte als het over het welzijn van de gewone burgers ging. Een bevolking die hielp waar ze kon. Een politiek bestel dat saboteerde waar het kon.

Een jaar zonder uitstellen

De kelder opruimen. Opnieuw schilderen. Afwerken wat al lang op het lijstje stond. Eindelijk toerist in eigen land. Reizen met de trein. Luisteren naar elkaar. Tijd doorbrengen met mekaar.

Een jaar van creativiteit

Leren koken. Bakken. Knutselen. Vergaderen vanop afstand. Evenwichten zoeken tussen werk en privé. Werken met de bengels thuis. Werken als partners thuis. Naaien. Breien. Bezig zijn zonder uren voor tv te hangen.

Een jaar van natuurlijke stilte

Zonder files op de weg. Geen razende twee en vierwielers, de klok rond. De sterrenhemel die elke dag wat duidelijker werd. Geuren die terugkwamen. De dagelijkse onnatuurlijk gecreëerde drukte die stilletjes aan verdween.

Een jaar van steun

Witte lakens aan de ramen. Uithaalmaaltijden. Meeneemkoffies. Doorgeefbibliotheken. Een jaar waar wisselen de voorkeur kreeg op weggooien.

Een jaar vol beweging

Wandelen. Fietsen. Sporten. In beweging blijven.

Het jaar van vier

Anderhalve meter. Mondmasker. Vermijden. Hygiëne.

Spread the love
 • 712
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  712
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.