Emotionele brief: “Een simpele goeiedag”

Bon, een soldaat vraagt of we eens niet gewoon goeidag kunnen zeggen. De virale wereld gaat weer even uit zijn dak. Delen die handel en beloftes doen op facebook. Terechte vraag van de persoon. Zonder meer. Maar of de reacties even gemeend zijn, dat durf ik te betwijfelen.

Vervang de soldaat eens door uw postbode. Kent u zijn of haar naam? De persoon die al jaren, in weer en wind, uw post bezorgt. Wiens takenpakket bij elke brainfart van het management zienderogen toeneemt. Voor wie een metalen muilezel werd vervaardigd zodat hij, of zij, vooraan, achteraan en opzij kilo’s kunnen meesleuren om in uw brievenbus te steken. U weet wel, die personen die vroeger een sociaal luik hadden in hun functie. Hier en daar bij de oudere generatie op de koffie gingen, of een borrel dronken. En als u zijn, of haar, naam niet kent, zegt u dan wel goeiedag als u hen ziet? Ik doe dat al geruime tijd. Jammer genoeg blijft een reactie uit. “Geen tijd!”, lees ik in zijn ogen. “En waarom spreek jij mij eigenlijk aan? Niemand doet dat!” Ook dat lees ik in de ogen.

Of vervang de soldaat eens door de mannen en vrouwen van de groendienst. Als ik thuis ben en ze arriveren, dan breng ik hen iets om te drinken. Ik ben wel zo goed als de enigste die dat hier doet bij ons in de buurt. En als ik dat vertel tegen mijn vrienden hebben velen hun antwoord klaar: “Waarom zouden wij dat doen? Er komt toch ook niemand mij iets extra brengen als ik aan het werken ben!” Ok dan, maar ga je er dan wel even naar toe om gewoon, simpel goeiedag te zeggen?

En trek de lijn maar door. Je buren, mensen op de tram of de kassierster van een warenhuis. ik zie enkel boze gefrustreerde blikken als er iemand vooraan in de lijn eens gewoon, vriendelijk goeiedag zegt.

Een blog hoeft niet lang te zijn, of doorspekt met feiten. Iedereen zal ondertussen wel begrepen hebben wat ik bedoel. Dus ja, laat ons inderdaad terug wat meer goeiedag zeggen. Niet enkel tegen soldaten, maar gewoon tegen elkaar. Respect heet dat. Een minimum aan beleefdheid. En in de ik-maatschappij zijn we dat gaandeweg kwijt gespeeld.

Dus vanaf morgen: “Goeiedag!”

Goed weekend allemaal!

Spread the love
 • 193
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  193
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.