Fanparticipatie in Antwerpen, maar niet op Antwerp

Enkele jaren geleden kwam toenmalig FASC bestuurslid Bram Broeckx met het idee van fanparticipatie op de proppen. Er bestaat geen makkelijkere uitleg over wat dat nu juist is dan de vergelijking te maken tussen dit seizoen en het vorige. Dit jaar spelen we eindelijk terug mee voor de oppergaai, waarvoor bedankt meneer Decuyper. Vorig jaar draaide we het slechtste seizoen dat ik in mijn 36 jarige carrière als fan heb meegemaakt. Als die fan zie ik dit jaar gemiddeld meer dan 10.000 mensen op de tribunes, daar waar het er vorig jaar nog niet de helft waren. Wij hebben dus, zoals bij zovele andere sportclubs, een groot deel supporters dat resultaat afhankelijk beslist om, wel of niet, de trip naar de Bosuil te maken. Fanparticipatie overstijgt die rem op groei en financiële stabiliteit doordat het concept de supporter nauw betrekt bij de werking van een club, waardoor de fans hun verbondenheid groeit en er uiteindelijk ook meer dan 10.000 gemiddeld de tribunes bevolken op momenten dat de resultaten uitblijven.

Het was ook Bram die mij uiteindelijk wist te overhalen om mee in te stappen bij ACT as ONE.

En ik heb daar lang over nagedacht. Niet omdat ik het idee niet genegen was, verre van zelfs. Wel omdat ik niet geloof dat mecenassen zoals Wauters, Hofmans of onze nieuwe sterke man de fans naar waarde willen schatten. En dan heb ik het niet over het financiële maar wel over de liefde voor hun club. En belangrijker nog, wat zij allemaal willen doen om hun club vooruit te helpen.

Maar het was tijd om op te staan.

Een dik jaar geleden ging het slecht met onze club, mijn club. Ik zwoor dat ik er alles aan zou doen om samen met ACT as ONE te proberen redden wat er te redden viel. En er was één voornemen dat ik nam en nooit meer los zal laten: “Dit nooit meer. Nooit nog alle macht bij één persoon die denkt te kunnen en laten wat hij kan, met mijn club. Mijn liefde. Iets waar ik alle dagen mee opsta en ga slapen. Neen. Fanparticipatie is voor mij vanaf nu een absolute must.”

Maar al snel werd duidelijk dat onze mogelijke nieuwe voorzitter daar helemaal anders over dacht.

“Supporters moeten supporteren.” Die woorden, dat interview staat tot op vandaag nog steeds op mijn netvlies gebrand. “Weer zo ene”, dacht ik bij mezelf. Maar tegelijkertijd hoopte ik ook dat meneer Decuyper anders zou zijn. Dat hij zou zien tot wat ACT as ONE in staat was en welke meerwaarde zij zouden kunnen bieden aan de club. Dat hij zelf die fanparticipatie zou kunnen versterken en zo ook de fundering van de club die hij nu in handen had.

Zoveel maanden later weet ik wel beter.

Sinds zijn overname heb ik mogen aanschouwen hoe ACT as ONE steeds weer de hand reikte naar meneer Decuyper en hoe hij ze steeds weer afwees. Hoe de relatie tussen beiden gekenmerkt ging, en gaat, met ups and downs. Want natuurlijk hebben wij met ACT as ONE ook inschattingsfouten gemaakt. Mea culpa slaan moet je durven doen. Maar als je een jaar lang moet dansen op de slappe koord, dan val je er af en toe wel al eens af ook. Ook dat moet gezegd worden.

Vorig jaar in mei hadden wij een verhitte discussie met ACT as ONE. Ik geloofde meneer De Cuyper van geen kanten toen hij de belofte deed omtrent de NUNACO. De belofte, maar niets op papier?! We besloten als groep om hem toch het vertrouwen te gunnen en er alles aan te doen om de club te helpen. En sinds dat besluit heeft ACT as ONE ook tal van voorstelen gedaan tot samenwerking.

ik weet het want ik werkte er zelf meerdere mee uit.

Gisteren was de fanparticipatie in het Antwerpse voetbal dan ook een feit. Echter niet bij ons. Daar waar anderen samen bouwen aan de toekomst steekt ons bestuur weer heel veel energie in het tegenovergestelde. It’s all just a little bit of history repeating.

Maar we staan eerst. De sportieve toekomst lacht ons weer toe. Ik ben enkele weken geleden gestopt met ACT as ONE. Om dezelfde reden dat ik zo lang getwijfeld heb om toe te treden. Omdat er opnieuw iemand zit die de liefde van de fans voor hun club niet naar waarde wenst te schatten. Die graag zelf de plak zwaait en meende wat hij zei over supporters die moeten supporteren.

Hoe mooi het idee ook is, hoe belangrijk ook voor de uitbouw van eender welke sportclub, de goede bedoeling van mensen die al jaren op de tribunes zitten ten spijt, fanparticipatie komt er volgens mij nooit onder meneer Decuyper.

 

Spread the love
 • 156
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  158
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.