Feiten en inhoud over De Wever

Laten we het eens hebben over de integriteit van De Wever. Louter en alleen op basis van feiten. Een blog dus zonder veronderstellingen en al zeker geen fake news. Iets waar ik eigenlijk nooit aan meedoe. Ik krijg het immers van hele leugens en halve waarheden. En ik zou het uitermate appreciëren als er op eenzelfde manier gereageerd gaat worden op deze blogpost.

Homans Pinokkio

Afgelopen week sprak De Wever volgende gevleugelde woorden: “Mijn integriteit wordt door het slijk gehaald door iemand die weet dat hij liegt”. Vervolgens zei hij: “Dit beroep is wat het is, maar dat je mensen doelbewust pijn doet … Dat je mensen met gevolgen opzadelt met dingen die lang zullen meegaan, omdat je dingen zegt waarvan je weet dat ze niet waar zijn. Ik zou niet graag die verantwoordelijkheid dragen als politicus.”

Dat zijn dus woorden van dezelfde persoon die de gemeenteraad in Antwerpen voorzit en waar Homans deel van uitmaakt, als lid van de Nva in de meerderheid. Deze Homans dus.

Zij zegt dus dingen die niet waar zijn. Ontkennen dat Homans hier staalhard staat te liegen gaat niet. Dat ze liegt is een feit. Dat De Wever daar niets over heeft gezegd, niet tijdens de gemeenteraad of erna, is ook een feit. Als voorzitter van de partij en de gemeenteraad draagt hij in mijn ogen een gedeelde verantwoordelijkheid voor de leugen van Homans.

Ja maar het is Homans en niet De Wever

Flauw excuus wetende dat Nva een partij is die om de haverklap de veralgemening gebruikt. Zo werden alle vakbondsmilitanten terroristen genoemd. Werd elke Marokkaan een kutmarokkaan en maakte iedereen die tijdskrediet nam een wereldreis. Bovendien is het een partij die niet verlegen zit om krachttermen te gebruiken en hard uit te halen naar anderen. Getuige hiervan de afbeelding bovenaan deze blog.

Maar kom, het is een feit dat de woorden niet uit de mond van De Wever kwamen. Al is het ook een feit dat de retoriek die hijzelf, en zijn partij met hem, veelvuldig gebruikt nu voor boemerang speelt.

Ik wist van niets

Dat heeft De Wever dan weer wel gezegd kort nadat hem werd gevraagd of hij een bericht had gekregen van de Brusselse burgemeester in verband met de Koerdische affaire in de Bredereodestraat. Het verhaal ging als volgt.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat nu via zijn woordvoerder weten dat hij zelf niet op de hoogte is van een waarschuwing van zijn Brusselse collega Philippe Close (PS). “Als Close de stad Antwerpen zou gewaarschuwd hebben, is dat in elk geval niet doorgebrieft tot bij de burgemeester”, zegt hij.

Een paar dagen later, en een paar bewijzen rijker, komt hij met de volgende verklaring: “Er is een telefoontje van de Brusselse politiediensten naar onze politiediensten gegaan. Dat is heel normaal en daar is ook rekening mee gehouden. Er is wel degelijk een goede risicoanalyse gemaakt en men heeft maatregelen genomen. Ik kan er natuurlijk niet aan doen dat mensen dingen doen waar ik geen toestemming voor heb gegeven. Dat kan in iedere grote stad gebeuren”, zegt De Wever.

Zie je wel, hij wist van niets!

Niet dat ik het geloof maar kom, we gingen het over feiten hebben en niet over veronderstellingen. Sommigen veronderstellen immers dat hij niet op de hoogte was, ik veronderstel het tegenovergestelde. Waarom? Wel daar is simpel op te antwoorden, hierom! Deze tweet was zowel aan De Wever als de politie gericht, ruim voor dat de actie plaatsvond.

Ja maar

Moet De Wever dan elke tweet serieus nemen?! Dat kan je toch niet van hem verwachten!

Nochtans kan ik dat wel.

Nva was immers de partij die maar liefst €300.000 euro investeerde in een pré campagne richting de verkiezingen. En voor de komende verkiezingen hebben ze sociale mediaexperts ingehuurd! Bovendien is Nva de partij die het hardste inzet op het gebruik van sociale media. Het lijkt mij dus sterk dat die tweet gemist zou zijn.

Helaba Sven, geen veronderstellingen heb je gezegd!

Ok dan, laten we het dan eens hebben over iets anders dat hij deze week vertelde. Hoeveel verdient N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever? Qmusic-dj’s Maarten Vancoillie en Dorothee Dauwe vroegen het hem op de man af in hun podcast ‘De 10 meest gegoogelde vragen over’. De Wever antwoordde eerlijk (gniffel): “Ik heb zeventien mandaten. Daarvan zijn er vier bezoldigd en dertien niet. In mijn geval verdien ik anderhalve keer een parlementaire wedde, omdat mijn loon begrensd is. Dus ik krijg niet mijn burgemeestersloon én een parlementair loon. In totaal gaat het over iets van een 7.000 euro netto per maand.”

Het is een vaststaand feit dat De Wever dit heeft gezegd. Net zoals het ook vaststaat dat hij liegt, of slechts een halve waarheid vertelt. Hij ontvangt immers nog loon als voorzitter en alles samen ligt zijn loon maar liefst €3500 hoger dan wat hij zei. Wat je denkt van onderstaande tweet, dat is voor je eigen rekening want ik ging mij aan de feiten houden. Feit is wel dat hij een loon ontvangt om ergens niet aanwezig te zijn.

Maar dat is naast de kwestie. De Wever vertelde de waarheid niet, en dat terwijl hij de waarheid goed genoeg kent.

Ja maar

Niks te ja maar, want dat is een straatje zonder einde. Ik zal u nog een feit geven. Ik ben niet het probleem, u bent het zelf. Over tegenstanders van De Wever is het oordeel altijd snel gevormd, al dan niet ingegeven door Nva en/of uitspraken van De Wever. Op alle feiten jegens Nva en/of De Wever volgt altijd wel een ja maar.

Maar de feiten zijn wat ze zijn. En zolang je ze ontkent, ontken je de waarheid. Niet dat andere partijen beter zijn. Maar dat is absoluut geen reden om niet even kritisch te staan tegenover Nva, en al zeker niet als dat de partij van uw voorkeur is.

Want er mag wel eens een partij opstaan die politiek terug aan echte politiekers wil geven. Weg van halve waarheden en volle leugens. En dat zal dus  niet de Nva zijn. Ook dat is een feit.

Spread the love
 • 191
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  191
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.