Fernand: een voorstel rond onze zonnepanelen

Is het idee van gesubsidieerde auto’s een goed idee? Daar kan je over discussiëren en de meeste zullen daar wel een standpunt over hebben. De argumenten variëren tussen de voor –en tegenstanders maar wat mezelf betreft, ik ben een tegenstander. Waarom ben ik dan tegenstander geworden? Niet zozeer omwille van het concept, al is ook dat verre van perfect. Ik kan dus wel wat begrip opbrengen voor de steun die we verlenen aan diegene die hun wagen dagelijks nodig hebben om te kunnen werken. Maar mijn onbegrip, tegenstand dus, stijgt dagelijks samen met de toename van het aantal bedrijfswagens die gebruikt worden om te pendelen tussen thuis en het werk. Daarvoor moest ik immers ook een wagen kopen. Dat laatste is niets meer of minder dan misbruik maken van het systeem, van het idee.

En dat is dus compleet fout.

Is het idee van gesubsidieerde energie een goed idee? Dan heb ik het niet over vrijstellingen die bedrijven krijgen bij de aanleg van een windmolenpark op zee, de Vlaamse of federale energiepremies voor bedrijven of het feit dat wij opnieuw 21% BTW betalen op energie die, deels, wordt opgewekt door kerncentrales die wij volledig betaalden.

Nee, dan heb ik het over de zonnepanelen van de sossen.

De foto hierboven is van mijn zonnepanelen, vijftien stuks, jaarlijks goed voor drie keer driehonderd euro. Vind ik het idee van gesubsidieerde zonnepanelen voor gezinnen een goed idee? Zeker wel. Alleen al omwille van het feit dat je er op individuele basis toch geen misbruik van kan maken waarvan de rest slachtoffer gaat worden. Werd het idee goed uitgevoerd? Nee dus. Tot op de dag van vandaag vind ik het nog steeds een gemiste kans. Eerst en vooral omdat energie een basisrecht voor iedereen is, althans wat mij betreft. Wat voor mij ook betekent dat je er eerst voor moet zorgen dat mensen die het moeilijk hebben hun recht verankerd zit in je systeem. Met andere woorden alvast betaalbaar is, zowel in kostprijs als de mogelijkheid om aan die kostprijs iets te doen. Ten tweede is het een gemiste kans omdat de deur opnieuw openstond voor megalomaan misbruik. Niet, zoals ik hierboven al schreef, van al die gezinnen. Wel van de mensen waarover ik al in de tweede paragraaf schreef. Zij die vrijstellingen en energiepremies krijgen.

Daarom heb ik volgend voorstel.

Beste Fernand, ik heb 15 zonnepanelen en ben dus iemand voor wie het systeem bedoelt was. Jij hebt er iets meer, ik denk twintig ofzo, en eigenlijk was het systeem niet bedoeld voor uw misbruik. Maar het is, wat het is. No need to look back. We moeten vooruit kijken en elkaar niet langer met de vinger wijzen. Fernand, ik zie af van mijn groenestroomcertificaten, als jij hetzelfde doet.

En Annemie, in plaats van de rekening van die groenestroomcertificaten door te schuiven naar de gewone gezinnen, enkele zaken om rekening mee te houden. Graag herinner ik u eraan dat 80% van de zonnepanelen op de daken van bedrijven liggen. In totaal krijgen 3.386 grootschalige zonnepanelenparken elk jaar 231 miljoen euro subsidie cadeau van de Vlaamse overheid. En dat nog twintig jaar lang. En zeg nu eerlijk, het kan toch niet dat kapitaalkrachtige bedrijven massaal groenestroomsubsidies opstrijken, terwijl ze dat eigenlijk niet nodig hebben, en terwijl het uw kiezers zijn die de factuur daarvan betalen?

Welnu, ik ben geen kiezer van u, maar ik meen wel wat ik zeg. Van mij mag je mijn groenestroomcertificaten afschaffen, op voorwaarde dat je dat ook bij Fernand en zijn vrienden doet. Ik wil best boeten voor het misbruik van een ander, als de uitkomst is dat mensen die er niets mee te maken hebben, ook de rekening niet hoeven te betalen.

Allez Fernand, wat denkte?!

Spread the love
 • 415
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  416
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.