Fietsgedrag is een probleem

Ik fiets zelf zowat alle dagen naar het werk. Van Zwijndrecht via fietsers –of voetgangerstunnel, de kaai af, Royersluis over en via Scheldelaan tot ik aan het werk kom. Een uurtje ben ik onderweg en het is hallucinant wat ik dagelijks in dat uurtje, heen en een uurtje terug, meemaak.

In de fietserstunnel komen mensen aan die hun fiets als volleerde atleten op de rug smijten om vervolgens trappen, af of op, te koersen in een race tegen een of andere tijd. Hoeveel van hen zouden daarbij al het evenwicht verloren hebben, en gekwetst zijn geraakt?

Waanzin is bij momenten het enige juiste woord.

In de voetgangerstunnel hetzelfde beeld. Al is het daar af en toe nog een gradatie erger. Want die stormen dan de roltrap, op of af, en staan te hijgen in je nek om je aan te sporen hetzelfde te doen. Bij het doordraaien naar de tweede roltrap zouden sommigen onder hen je doen verongelukken om zeker eerst te zijn en alzo verder te kunnen denderen. Dat zijn dan vervolgens ‘fietsers’ die de 5km/u regel, in de tunnel, vierkant  aan hun laars lappen. Toegegeven, als de situatie het toelaat rijd ik ook sneller. Maar die atleten kijken niet naar de situatie. Volk of geen volk, volle gas tussen de massa door en nog regelmatig van hun oren maken als voetgangers, in de voetgangerstunnel nota bene, niet opzij springen.

Als fietsers uit de voetgangerstunnel komen bestaan er voor een deel van hen geen rode lichten meer, en veranderen voetpaden in fietspaden. Is het rood richting de kaai dan vliegen ze in groep op het voetpad richting Suikerrui om daar ergens over te steken. Is het wel groen rijden ze verder om vervolgens elk rood licht, onderweg op het fietstraject langs de kaaien, aan hun laars te lappen.

Ik vraag het mij dikwijls af: “Rijden die met de wagen ook zo?”

Als je aan het Kattendijkdok komt, en de brug maakt plaats voor de boten dan komt ook daar weer het beste in sommige fietser naar boven. De atleten mogen als laatste aankomen, geheid murwen ze zich naar voor tussen andere fietsers om als eerste te kunnen vertrekken. Hoffelijkheid in het verkeer? My ass! Dat ze zich dan op een breedte van twee meter, aan beide kanten van de brug, naast elkaar opstapelen is ondergeschikt aan de adrenalinestoot die komt van zodra het startschot wordt gegeven. Iedereen is blijkbaar al vergeten wat de gevolgen van dat rijgedrag kunnen zijn.

Vervolgens kom je aan de Royersluis waar het helemaal fout loopt.

Maar laat de Royerssluis nu één van die plaatsen zijn waar het stadbestuur al jaren had moeten ingrijpen. Net zoals die meer dan 900 andere plekken die op nog geen week tijd werden gerapporteerd door bezorgde burgers. En laat het toch dit stadsbestuur zijn dat ervoor koos om koning auto terug vrij spel te geven in het stadscentrum. Net zoals de coalitiepartners er samen voor kozen om het openbaar vervoer af te bouwen.

En laten we dan ook eens eerlijk wezen tegen elkaar. Ja, er is werk aan het fietsgedrag. Maar ook het stadsbestuur heeft werk en vooralsnog is het wachten tot zij mea culpa slaan. Want wij betalen hen opdat zij het goede voorbeeld zouden geven en beleid zouden voeren voor hun burgers, eerder dan ertegen.

PS: Het rijdgedrag van automobilisten in de stad, ook daar kan ik hallucinante verhalen over schrijven, binnen datzelfde uurtje.

Spread the love
 • 73
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  73
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.