Football for the peoples: Act As One

Ik typte al verschillende malen volgend bericht: “Against modern – football – for the peoples“. Maar eigenlijk is dat misschien wel fout, is wat wij als Antwerp supporters gaan proberen het echte modern football. Ver weg van al datgene dat voetbal eigenlijk niet hoort te zijn. Weg van sjoemelende figuren, geldwolven en aasgieren en het voetbal terug brengen daar waar het thuis hoort, bij de fans én in de gemeenschap die er mee verweven is.

En we hoeven het warm water niet uit te vinden, er zijn al genoeg clubs die in het bezit zijn van supporters. Er zijn echter weinig clubs die kunnen zeggen dat ze er in geslaagd zijn om 1200 mensen te verenigen zonder dat het voortbestaan van de club werd bedreigd.

In dat laatste lijkt nu een ommekeer te komen, althans wat mijn club betreft.

Sommigen zullen het nu horen donderen in Keulen, dus geef ik graag eerst wat duiding. Reeds 35 jaar ga ik naar de Royal Antwerp FC kijken, thuis en op verplaatsing, ja zelfs tot in de uithoeken van Europese krochten als Glenavon. En jaar na jaar zag ik hoe niet enkel onze club zieker werd, maar ook het spelletje op zich.

En nooit had ik het geloof dat je daar nog iets aan zou kunnen veranderen. En nee, ik kreeg dat geloof ook niet toen het Act As One project werd opgestart. Maar gaandeweg ben ik gaan luisteren, heb ik vragen gesteld en uiteindelijk heb ik de stap gezet. Want nu geloof ik vol in de mogelijkheid om onze club te redden, én via die weg ook baanbrekend te kunnen zijn voor vele andere supporters.

De opzet is heel simpel: “Als supporters willen wij eigenaar worden van onze club door een participatie te verwerven van 50%+1 van de aandelen.”  En om daarin te slagen hebben we niet zoveel meer nodig dan mensen die datzelfde idee willen steunen.

Mensen zijn nu eenmaal het grootste kapitaal binnen een voetbalclub én tevens het grootste potentieel binnen ons project.

Wie meer wil weten kan zich tegoed doen aan de Frequently Asked Questions pagina, maar ik licht alvast een kleine tip van de sluier. Je betaalt eenmalig 125€ en doet een jaarlijkse storting van 10€ om stemrecht te verwerven en te behouden.

Wat doe je met dat stemrecht?

Ook weer simpel, je beslist daarmee over je club. Voorzitters, bestuursleden, technische directeurs, noem maar op, allemaal worden ze verkozen door de supporters, en dit ook elke twee jaar. Op deze manier voorkom je dat mensen enkel voor zichzelf tronen bestijgen en verplicht je hen om te werken voor de club én voor haar supporters.

En hoe belangrijk dat ook is, toch was het nog iets anders dat mij mee over de streep trok. Act As One heeft immers ook een visie over een voetbalclub en haar stadion. Het is geen plaats waar enkel voetbal leeft, neen het is een plaats binnen een gemeenschap en daarom moet een stadion zeven op de zeven geleefd worden. Beleefd worden.

Act As One wil dus community projecten starten, mensen betrekken bij de club en volop inzetten op haar verankering in de maatschappij. Het resultaat is opnieuw even simpel: “Een plaats waar de gemeenschap dagelijks haar weg kan vinden, is een plaats waar supportersaantallen stijgen.”

En het mooiste van dit alles is dus dat wij, gewone mensen, nooit zullen toelaten dat er opnieuw putten worden gegraven waar niemand ooit nog zal uit geraken. Dat wij eindelijk vrij zullen zijn van geldschieters en andere luchtbel blazende mecenassen die ons de hemel beloven maar de hel bezorgen.

Iedereen is welkom, alles is bespreekbaar, maar die 50%+1, die geven wij nooit meer af.

Eigenlijk is dit dus een model dat elke voetbalsupporter wil voor zijn club, is dit het modern football waar we naartoe moeten evolueren. En in die context zouden wij met RAFC wel eens het pad kunnen effenen voor vele anderen.

Dus bij deze een oproep, niet enkel voor RAFC-supporters, maar voor elkeen die het idee genegen is: #ActAsOne. For modern – football – for the peoples!

En lid worden kan je hier. 🙂

Spread the love
 • 59
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  59
  Gedeeld
 1. Dieter Van Loock

  Zo is het inderdaad. Shame on me da’k zolang getwijfeld heb, maar nu ik het idee volledig genegen ben, kan ik niet wachten tot het ooit zover zal zijn…

 2. joeri caryn

  Ik ben ook lid van act as ons en als supporters moeten we allemaal op 1 lijn gaan staan alleen zo kunnen we onze geliefde club redden en er nog lang van genieten

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.