Genoeg is genoeg, laten we de Wetstraat bestormen!

Wat mij betreft is de spreekwoordelijke druppel gevallen. Een alcoholische druppel nog wel, en dat tijdens de tournée minerale. Aanleiding was de beslissing in verband met het gratis pintjes drinken akkoord. Het voorstel om gratis alcohol in het Belgische parlement af te schaffen, kwam van de ethische commissie. Die moest, nadat een liberaal parlementslid een collega van Marokkaanse afkomst een racistische opmerking had toegeworpen, nagaan welke sancties het parlement kan treffen tegen ‘respectloze en onhoffelijke uitspraken’.

Zowat elke kiezer in België schrok zich een hoedje: “Zuipen onze politici nu echt tijdens het werk, gratis nog wel, en dat een heel jaar door?!”

Volgens Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) echter was er geen probleem. Een alcoholverbod komt er dus niet. Op basis van de verbruikscijfers ziet het Bureau “geen reden om het alcoholgebruik verder te beperken”, meldt Bracke. “Zo blijkt dat de Kamerleden gemiddeld 3 glazen bier drinken per maand, en 2 glazen wijn. Andere alcoholische dranken worden niet geschonken.”

Onthoud vooral dat woordje gemiddeld.

De parlementsleden besloten dus niet op het voorstel in te gaan. Volgens hen was er helemaal geen alcoholprobleem in het halfrond. ‘Wat een verkleutering’, reageerde Herman De Croo, al 49 jaar liberaal parlementslid. ‘In het parlement zitten volwassen mensen, die zelf kunnen toezien op hun alcoholverbruik. Een politicus kan het zich heus niet veroorloven dronken voor de microfoon te staan.’

Wat een slag in het gezicht van al die werkende mensen die zulke mogelijkheden door diezelfde politici, terecht laat ons wel wezen, werden ontzegd toen men de CAO100 invoerde. En niet dronken voor de microfoon? Ik denk dat er nog steeds enkele fragmenten op ieders ogen gebrand staan die het tegendeel bewijzen meneer De Croo.

En gisteren viel de beslissing: “Federale parlementsleden betalen vanaf volgend jaar 160 euro per jaar voor hun koffie, thee, frisdranken, wijn en bier. Het forfaitaire bedrag geldt vanaf 2018. Nu is drank nog gratis.”

Kijk, het gaat mij niet om die gratis pinten, ze doen maar. Het gaat mij wel om het signaal dat er, nog maar eens, wordt gegeven vanuit onze politiek. De middelvinger trots omhoog naar het plebs, ne welgemeende ‘Fuck you’ vanuit onze verkozenen richting de kiezers.

Zo zie ik dat.

Welnu, ik draai dat met veel plezier om. In tijden van besparingen moet iedereen de broeksriem maar eens aantrekken en dus zetten we als bevolking best de aanval in op de tal van overdreven voordelen die politici hebben uitgevonden in hun eigen belang. Die zelfverrijking moet maar eens gaan stoppen!

De middelvinger trots omhoog naar het plebs, ne welgemeende ‘Fuck you’ vanuit onze verkozenen richting de kiezers.

Het loon

Een beginnend politicus betalen wij minimum 160.000€ per jaar. Minimum! En zelfs dan zijn parlementen, en andere politieke verblijfplaatsen, amper gevuld. Blijkbaar hebben de heren en dames geen zin in het uitoefenen van de job waarvoor wij ze betalen, of vinden ze van zichzelf dat ze andere belangrijke dingen te doen. Een beetje cumuleren ofzo? Geen probleem maar dan is die 160.000€ zwaar overdreven.

Een beginnend politicus krijgt een brutoloon van €86.067. Dat is netto een loonspan van 1 op 3 richting de gemiddelde Belg, of 1 op 5 voor wat 70% van de bevolking betreft. En dat wordt aangedikt met tal van voordelen.

Extra voordelen

Men krijgt daar nog eens verplaatsingsvergoeding van 6000€ bovenop. Voor de taxi ofzo denk ik dan. Al mag men beschikken over VIJF groene dienstwagens, mét chauffeur. Geen idee dus waarvoor die 6000€ moet dienen buiten het spekken van de eigen portemonnee. Is er geen taxi, blijkt men te dronken om nog één van die vijf wagens te vinden, dan men nog steeds terugvallen op een gratis abo in de eerste klasse van het treinvervoer, ter waarde van 3000€. Niet zwanzen aub, we moeten dat dringend allemaal schrappen, binnenkort staat er een heliplat bovenop de wetstraat. Gedaan met al die voordelen. Gedaan!

Als ze een hongertje hebben mogen ze voor 12.096€ blijven ineten op het parlement. Hier hoeven we niet veel woorden aan vuil te maken. Wij betalen als werkende mensen ons eten ook met ons loon. Schrappen die onkostenvergoeding! Schrappen tot de laatste cent!

IWij betalen als werkende mensen ons eten ook met ons loon. Schrappen die onkostenvergoeding! Schrappen tot de laatste cent!

Een politicus die wil stoppen krijgt een gouden parachute van een volledig jaarloon, per 5 gewerkte jaren. Beroepspolitici trekken dus waanzinnige sloefen geld. En alsof dat nog niet genoeg is betalen wij 75% van hun laatste loon voor hun pensioen. Veel te veel. Tijd om dat voordeel sterk af te romen. Richting het minimumpensioen denk ik dan.

Oh ja, de onkostenvergoedingen zijn netto bedragen, had ik dat er al bij verteld? En wist je dat je die nog extra kunt bijspekken als:

 • Voorzitter van het bureau : 34.349€
 • Kamervoorzitter : 22.263€
 • Ondervoorzitter kamer : 13.740€
 • Fractieleider : 14.778€
 • Ondervoorzitter : 13.740€
 • Quaestor : 12.022€
 • Commissievoorzitter : 5.152€

Als afsluiter nog even meegeven dat het parlementslid een forfaitaire vergoeding ontvangt voor beroepskosten van 28% op de basisvergoeding.

En dan ben ik reuzenbenieuwd naar de voordelen waar ik nog niets vanaf weet. Voordelen qua wonen, energie, belastingen,… Zeg nu zelf: “Is het niet de hoogste tijd om onze politici, ja zelfs met de twee voeten vol vooruit, te tackelen?!”

Spread the love
 • 581
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  581
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.