Het is de schuld van de sossen!

Op 25 mei kleurde ik voor de eerste maal in mijn leven een bolletje van de Spa. Die eer viel te beurt aan Yasmine Kherbache die op de Vlaamse lijst stond. Voor de volledigheid kreeg Peter Mertens mijn stem voor de kamer en Bart Staes in Europa. Ik ben, altijd al geweest trouwens, redelijk pluralistisch ingesteld en geloof al jaren niet meer in partijen, kies dus bewust, telkens opnieuw, voor mensen.

Maar de eerste keer dus voor Spa, dit maar om even te zeggen dat ik hoegenaamd geen rekenschap heb af te leggen voor mijn democratische keuze, wat niemand ooit hoeft te doen trouwens, en dat ik dit dan ook niet schrijf vanuit één of ander zelfverdedigingsmechanisme.

Maar je kan er niet te buiten, als het morgen stormt, sneeuwt of hagelt, het zal ongetwijfeld de schuld zijn van de sossen.

Ik waande mij gisteren effe een emmer, want de spreekwoordelijke druppel viel en ik dacht bij mezelf: ‘Naessens, gaat dat nu eens checken of dat klopt of niet.’ Et voila, hieronder de resultaten van jullie eigenste factchecker: ME! Zij het dan op de vierde dag, vermits het nog maar donderdag is, en dus geen zondag.

*Sven zet zijn brilletje op en maakt zich klaar voor zijn rol als factchecker in de vierde dag*

Je hoort de zin regelmatig: ‘Het is de schuld van de sossen!’ Maar klopt die stelling wel?

Laat ons beginnen met het gemakkelijkste, het overzicht van het aantal premiers die we pakweg de laatste 35 jaar hebben gekend, zonder Michel 1 uiteraard. Wat zien we dan?

We hebben maar liefst 14 federale regeringen gehad. Tien keer leverde de tsjeven een premier, drie keer de sigaren en Di Rupo was de enigste premier die de sossen in die periode hebben geleverd.

Overzicht premiers

Overzicht premiers

Daar kan het dus al niet aan gelegen hebben. Maar kom, een premier doet het niet alleen, een land besturen dat doe je met een regering. We moeten dus ook eens een kijkje nemen naar de zetelverdelingen. Omdat die aantallen constant veranderen heb ik de tabel helemaal onderaan, met alle zetelverdelingen, geëxtrapoleerd naar procenten. De zetel van Spirit, met Bert Anciaux, onder Verhofstadt II heb ik bij de liberale familie meegeteld. Als we dat dan in een staafdiagram gieten krijgen we het volgende:

Grafiek verdelingen regeringsposten

Grafiek verdelingen regeringsposten

Op twee maal Verhofstadt na hebben de tsjeven steeds mee in het zadel gezeten, met afwisselend de sigaren en/of de sossen aan hun zijde. De bakfietsen hebben enkel onder Verhofstadt I vier posten bekleed, het is dus veilig om te stellen dat het dus zeker hun schuld niet is.

Om de juistheid van de stelling dieper te controleren doe ik nog twee laatste testen: ik bekijk het aantal zetels per familie in Vlaanderen en Wallonië en in het totaal.

TEST 1: Welke Vlaamse of Waalse familie had er de meeste zetels de afgelopen 35 jaar?

het is de schuld van 2

Familie met de meeste aantal zetels

De Vlaamse tsjeven staan eenzaam op kop, gevolgd door de Waalse sossen en dan de volledige sigaren familie. Een laatste test om de stelling te controleren is dan ook wat dit betekent voor de families op zich, wars van taalgrenzen.

TEST 2: Welke politieke familie had er de meeste zetels de afgelopen 35 jaar?

Overzicht per familie

Overzicht per familie

Het is wel duidelijk, de stelling: ‘Het is de schuld van de sossen’, klopt niet.

Als er al een schuld zou zijn is het in de eerste plaats die van de tsjeven, dan die van de sigaren en op plaats drie komen pas de sossen.

Maar misschien moeten we de stelling gewoon veranderen, en daarom doe ik dit voorstel:

Het is zeker niet de schuld van de bakfietsen!

Voila, mijn rol als factchecker zit er op, het brilletje kan af. Wat ik nog wel ga doen is dit doorspelen aan Tim Pauwels, want hij is nu de enige echte factchecker, en wie weet, misschien zat ik wel fout?


Compleet overzicht verdeling regeringsposten

Compleet overzicht verdeling regeringsposten

 

Creative commons

Creative Commons-Licentie
Sblog van Sven Naessens is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op http://www.sblog.be.

Spread the love
 • 1.5K
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1.5K
  Gedeeld
 1. Petrus C. von Heericsson

  Erg sterk stuk – zeer verhelderend. Knap werk !

   • Nicolas Mertens

    Mooi! Voornamelijk dan er mee bezig geweest te zijn 🙂 Hoewel ik de opbouw van de gedachtegang en de betrachte neutraliteit heel sterk apprecieer is de waarheid net simpeler en helaas meer “op de man” dan deze uiteenzetting.

    “De sossen hebben gedaan” slaat niet zozeer op de hoeveelheid postjes die zij verworven hebben overheen de jaren. Dat is een gemakkelijke verbastering om te verwijzen naar de inefficiëntie en ondoordachtheid van de uitvoering van de betrokken posities. (helaas niet de tijd noch ambitie om counter factchecker te gaan uithangen)

    Noot: En niet alleen de sossen, denk bijvoorbeeld Verhofstadt die ons land na 2000 simpelweg verkocht heeft aan de fransen ditto gebouwen…

    Maar sterke blogpost int algemeen. Kudos!

    • Hey Nicolas,

     ‘Het is de schuld van de sossen’ is eigenlijk een slogan om niet te moeten zeggen: ‘Wij hebben ook fouten gemaakt’.

     De eerste steen en van die dingen. Thx voor de reactie

   • Het is niet zozeer de vraag van welke partij het meeste zetels had, dan wel van welk beleid werd gevoerd. Het is duidelijk NIET alleen de schuld van de sossen. De Tsjeven zijn de grootste dieven gebleken. Maar het beleid is ten allen tijde links tot ultra-links geweest. En daarvan weten we – als we de successverhalen van links wereldwijd in kaart brengen – dat links niet werkt.

    Links verdeelt mensen op in 2 groepen, de rijken en de rest en speelt deze dan continu uit tegen mekaar. De armen beweren ze te vertegenwoordigen maar de rijken, daar gaan ze in hun raden van bestuur zetelen om wetten op hun maat te maken die de armen dan weer benadelen. Kijken we naar Stevaert, Van den Bossche en co… Links schotelt voor dat sommige dingen gratis moeten terwijl dat niet bestaat. Schaf links beleid eens 20 jaar af en je schuldenberg is weg.

    • De grootste schuldafbouw van de laatste jaren gebeurde onder Dehaene, met de sossen erbij dus.
     Waarom zou er een ultralinks beleid gevoerd zijn? Al jaren lang stagneren de lonen, komen multinationals weg met het nauwelijks bijdragen, worden de vakbonden gemuilkorfd en worden onze verworven rechten uitgehold.
     Als dat links is…
     Btw links verenigt veel meer dan het verdeelt. Vraagje aan jou: Is het niet beter om te strijden tegen een oligarchie van minder dan een halve procent van de bevolking dan te doen wat rechts doet: Grote groepen mensen tegen elkaar opzetten omwille van huidskleur, religie, seksuele oriëntatie, moedertaal, culturele verschillen en zo meer, terwijl dikke venten met sigaren lachen terwijl het klootjesvolk elkaar opeet.

 2. Patrick De Schepper

  Wat Sossen dan wel gedaan hebben is de staatsschuld terugbrengen van meer dan 100% naar rond de 80% in regeringen waar ze ook ongeveer 50% van het gewicht (duidelijk te zien in ‘Grafiek verdeling regeringsposten’) van de regering uitmaakten. Van Martens IX tot Verhofstadt II is de periode dat ze dit realiseerden waarvan onder Verhofstadt I samen met een linkse partner Groen/Ecolo. Ondertussen hebben regeringen Leterme I & II en Van Rompuy I de staatsschuld opnieuw naar hun favoriete hoogte van boven de 100 % getild ten voordele van de financiële wereld. Een volledig tegengesteld beeld van wat centrum-rechts (meer en meer extreem-rechts ondertussen) ons wil later geloven.

  • Dag patrick,

   Het is inderdaad een onafhoudelijke stroom van infomarginalisering. Het jammere aan dat alles is de rol van de media tegenwoordig. Een beetje onderzoeksjournalistiek zou al een hele vooruitgang kunnen betekenen.

   • Patrick De Schepper

    Aandeelhouder worden bij Apache Sven. De beste €50 die ik dit jaar heb uitgegeven. Journalistiek op basis van feiten.

 3. Pingback: Voor de niet-stakers: Liegen is - Sven NaessensSven Naessens

 4. Pingback: Verschillen tussen links en rechts: dé soep parabel(s) - Sven NaessensSven Naessens

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.