Het failliet van de empathie

Moest Jan Jambon een beetje van de empathie die hij heeft voor frauders van zijn diamantclubje reserveren voor het probleem van de dag vandaag, dan zouden we er misschien nog uitraken. Maar nee, olie op het vuur gooien is de boodschap. Wat ben ik dat ranzig gedoe kotsbeu.

“Het zal niemand verbazen dat het veelal Marokkanen zijn zeker.” Na de kutmarokaantjes[1] van partijgenot Francken vond Jan Jambon dat het vandaag hoog tijd was om nog wat olie op het vuur te gooien. De stigmatisering is een doel op zich geworden. Er gaat geen dag voorbij of de opmerkingen en veralgemeningen worden ranziger.

Politieke recuperartie kent geen grenzen.

Op een moment dat Brussel de uitstraling krijgt van een belegerde stad, en in Antwerpen militairen en agenten mitraillette gewijs door de straten paraderen, voert men een oorlog in de marge. In het kort samen te vatten als: de verrotting van de geesten.

Want wat zeg je als ouder tegen uw kind als hij, of zij, de uitspraak van Jambon hoort op de radio en vraagt: ”Zijn alle Marokkanen dan slecht mama (papa)?” Wat verwachten we van onze kinderen als zij opgroeien tussen mensen die van elke vluchteling een bommengordel-specialist maken? Die zaken roepen als: “Sluit de grenzen en alle vreemdelingen buiten!”

Vorige week las ik nog een vurig pleidooi waarbij iemand de stelling verdedigde dat er tienduizenden IS-terroristen zijn meegekomen met de vluchtelingenstroom. Niet te zot voor een ‘leger’ waarvan de schattingen tussen de dertig en de vijftigduizend liggen.[2] Op zich zou dat de opdracht ginder ver weg al veel moeten vergemakkelijken, maar dat is naast de kwestie in deze blogpost.

Want nee, we kiezen niet voor de meest humane oplossing. Plat bombarderen die handel!  Al die onschuldigen ginder dat zijn geitenwollensokken én iedereen weet dat die dus niet zo onschuldig zijn als ze zichzelf voordoen! Hoe meer bombardementen hoe liever.

Vandaag las ik een quote die veel samenvat: “Vluchtelingen zijn niet de reden van aanslagen, aanslagen zijn de reden van vluchtelingen.” Een waarheid als een huis en wie dat niet inziet, die mist dus de vereiste empathie willen we hier ooit terug uitgeraken.

En wie weet komt die wel tezamen met die tienduizenden IS-terroristen die, zogezegd, in het zog van de vluchtelingen zijn meegekomen. Volgens recente bronnen zitten die ook allemaal in Molenbeek en plannen ze een massale aanval op onze normen en waarden. Je weet wel: “Kutmarokaantjes, allemaal buiten en van die dingen.”

De kans is dus reëel dat zij zichzelf één dezer dagen schietend een weg naar buiten banen. Zelfmoordterroristen die mensen bij de vleet opblazen, gestoorde gekken die met de glimlach kinderen neermaaien met de Kalasjnikovs. Een verdwaalde raket treft onschuldigen in één van onze buurlanden. De wereld denkt nu toch al dat wij het epicentrum zijn van de zelfmoordopleidingen en start met bombardementen. Op datzelfde moment beslissen Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Groot-Brittannië dat de grenzen dicht moeten. Het is immers ons probleem. Ze hebben dat van ons geleerd.

Misschien is dat het moment waarop wij onze empathie terugvinden. Probleem is wel dat het dan niet enkel te laat is voor hen, maar ook voor ons. Het grootste probleem van vandaag is het failliet van de empathie en uitspraken als die van onze minister van binnenlandse zaken verergeren de zaak alleen maar.

Dus Jan, deze is speciaal voor u…

 

[1] http://www.knack.be/nieuws/belgie/we-zouden-onze-grenzen-moeten-sluiten-voor-belgen-die-het-over-kutmarokkanen-hebben/article-opinion-492109.html

[2] http://www.express.be/business/nl/economy/niemand-lijkt-te-weten-over-hoeveel-strijders-islamitische-staat-beschikt/213921.htm

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 1. Anke

  Het zijn wel telkens Marokkanen, maar dat mag blijkbaar niet meer gezegd worden.
  Aan die zelfcensuur doe ik niet mee.

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.