Het verraad van Groen

Waarover gaat het? Groen knoopt in het Antwerps district Deurne gesprekken aan met Nva om een nieuwe coalitie te smeden. Nochtans kwam Groen in de verkiezingen 2014 samen met Spa op als kartel, waarbij ze elkaar beloofden om niet uit elkaar gespeeld te worden. De Antwerpse partijafdeling van Groen heeft nog niet gereageerd op wat er zich nu allemaal aan het afspelen is, want de breuk is een feit.

Politiek is ziek

Aan politiek doen dat kan je best vanuit de meerderheid. En voor wat België en Vlaanderen betreft kan je vanuit de oppositie evengoed gewoon thuisblijven tegenwoordig, de stem van dat deel van de bevolking is immers een legislatuur lang niets meer waard.  Thank you for voting, hopelijk niet tot een volgende keer!

Want wie ook steeds meer thuisblijft, dat is de kiezer en politiekers hebben er eigenlijk lak aan dat dit gebeurt. Momenteel ben ik ‘The power people’ van Ivan De Vadder aan het lezen. Een stuk uit hoofdstuk 5: “onmacht en machteloosheid.”

“Bij de verkiezingen voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers van 2014 stemden 1.256.219 ingeschreven kiezers niet, of ze stemden ongeldig. Dat is 15.7% van alle ingeschreven kiezers.[…]Wanner De Maesschalck deze groep niet-stemgerechtigden bij de niet-kiezende ingeschreven kiezers telt, bedraagt het aantal meerderjarigen dat geen (geldige) stem uitbrengt 2.136.712. Dat is 24.1% van de bevolking op stemgerechtigde leeftijd.”

Partijpolitiek

Fuck it, ik doe niet aan partijpolitiek. Voor wie het lezen wil: in deze blogpost schreef ik al op wie ik zou stemmen in 2014. Ik stem op mensen van wie ik denk dat ze correct zijn, werkers ook. Dat betekent bijvoorbeeld mensen voor wie een woord ook echt een woord betekent.

Groen kan al jaren op mijn sympathie rekenen, maar vandaag maak ik een uitzondering. Het is beschamend te moeten lezen dat ook zij de anti-politiek van de burger mee voeden. Het kartel is niet meer, een woord werd gebroken. En ik weet eerlijk gezegd niet wat erger is, die woordbreuk of de absolute stilte vanuit de Antwerpse partijafdeling. Als er ooit momenten zijn waarop je het woord transparantie van inhoud kan voorzien, dan zij het wel momenten zoals deze. Niet dus. Gemiste kans.

Anti-politiek

Ik ben iemand die stemrecht serieus neemt. Het is een recht dat ik nooit wil kwijtraken en altijd zal invullen. Maar toegegeven, ook ik krijg het alsmaar moeilijker om dat op deze manier te blijven doen. De politiek in België en Vlaanderen is zo ziek dat ik ervan overtuigd ben dat je dat zelfs van binnenuit niet meer veranderen kan. Zelfs mensen die met de beste bedoeling in de politiek stappen verdrinken waarschijnlijk in de politieke malaise van verraad.

En dat gaat ver, heel ver. Ze verraden elkaar dagelijks alsof het een sport is, hun kiezers die eigenlijk slechts kiezer waren voor een dag. Hun bevolking. Onwaarschijnlijke taferelen.

Daarom lanceerde ik afgelopen weekend ook een oproep om van onderuit aan politiek te doen.  De enige manier om iets te veranderen is om ons te verenigen in een anti-politiek collectief, dat wel aan politiek wil doen maar dan ver buiten de structuren. Met maar één doel voor ogen: De politiek terug gezond maken.

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  • Hey Koen,

   Ik had hem gisteren al gepost op mijn facebookpagina, net zoals de reacties van Spa en PvdA. Thx for the reply!

 1. Koen van Hees

  Ik lees dat dit kartel al anderhalf jaar niet meer bestaat. Ik herinner mij ook dat de SPA groen én agalev er meermaals en op meer dan één politiek niveau heeft uitgeknikkerd, vanuit veel cynischer overwegingen.
  Wat er dan overblijft is: groen onderhandelt over coalitie met N-VA terwijl het in de oppositie zat. Wat ferm kan steken, maar wat minder “verraad” en “kaakslag” is en wat meer ruimte geeft voor “en wat wordt het resultaat van die onderhandelingen?” “Zou SPA beter doen?” “Zou het beter zijn zonder akkoord?” PVDA heeft recht van spreken, want heeft nog nooit dit type van bestuurbeweging gedaan. SPA? Niet. Ze heeft absoluut recht om eender wat te zeggen, maar deze emotionele reactie mag zo snel mogelijk stoppen, want ze is hypocriet en leidt af van de inhoud die we zo hard nodig hebben.

 2. andries smet

  Dat enkel al in het Antwerpse Groen , en ja ook SP.a , in 4 districtsraden mee in een bestuurs coalitie zitten , GELEID door NVA , kun je op zijn minst wel bedenkelijk noemen . De grofheid waarmee Groen nu ook in Deurne al wat links is te kakken zet is een staaltje van : F°CK de zijlijn .Wat heeft Bart De Wever aan Groen beloofd ? Dat ook nu in Deurne Groen overloopt naar NVA en de partijen die de gevaarlijke scheurtjes kerncentrales laten verder draaien . Het zou nogal naief zijn te geloven dat Groen dit enkel doet voor een schepen postje alleen .

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.