Hij kost ons nog meer dan verwacht: indexsprong deel 2

Voor ik begin, mijn oprechte excuses want ik heb een beetje vals gespeeld.

Ik weet het, mooi is het niet maar deze keer was het toch noodzakelijk. In mijn eerste blogpost rond de indexsprong heb ik een opzettelijk foutje gestoken. Waarom? Simpel toch, om rechts te lokken en ze de kans te geven een deel van de berekening onderuit te halen en dan als een boemerang aan te tonen dat het eigenlijk allemaal nog veel erger is.

En het is gelukt, rechts reageerde massaal en verkregen reacties in de mail logen er niet om. Op twitter brak een heuse storm uit, onder aan de blogpost kwamen ook enkele reacties. Inzet van de discussie: “Hoeveel kost een indexsprong ons?” En eigenlijk is die berekening heel simpel. Nogmaals gewoon rekenen aan twaalf maanden, dus zonder extra’s die uurloon gebonden zijn. Het echte eindresultaat ligt dus gewoonweg hoger.

Voor de goede gang van zaken, ik ben volgens deze berekening nog steeds een ‘gemiddelde’ Belg met dat maandloon van €3.261.

Rekensom 1 : Netto opslag na indexverhoging van 2%

rekenen 1

Na indexatie zal ik als gemiddelde Belg maandelijks €56,70 meer koopkracht hebben wat €680,35 betekent op jaarbasis.

Stel dat je alle maanden €56,70 onder uw matras zou steken, dan heb je na 45 jaar werken €30.618 gespaard. “Nondedjol!”, zullen anti-waarheid predikende oogkleppers zeggen, nadat ze al weken onzin liggen uit te kramen en nu met hun neus op de simpele feiten worden gedrukt.

En ik vind het heus niet plezant om in deze gelijk te krijgen maar hopelijk vallen de oogkleppen nu wel af en kan men zich rustig onder de gewone werkmensen, en hun sociaal verzet, begeven.

Je zal op jaarbasis €680,35 aan koopkracht verliezen, zo simpel is dat.

Vervolgens kan je jezelf de vraag stellen: “Wat zijn de gevolgen van het sparen van zulks een monsterbedrag?”

Je zou niet enkel slecht slapen, door de vele bulten in uw matras, maar geld heeft ook de neiging om te groeien zonder er iets voor te doen. Want tegenwoordig zetten we ons geld op de bank natuurlijk, en in return krijgen wij een bescheiden intrest. Die €56,70 nemen ze ons nu af als koopkracht en je kan ze dus niet meer op de bank zetten.

Rekensom 2 : Wat indien u tijdens een volledige carrière deze som maandelijks zou sparen met een intrest van 1.5%?

rekenen 2Nu gaan de rechtse pleitbezorgers pas echt kwaad zijn. Ze waren dat al toen het bedrag van €30.665,58 netto verscheen, de waarheid is dus dat ik er nog eens een dikke €13.000 mag bijtellen.

Een indexsprong kost ‘de gemiddelde Belg’ dus 43 duizend euro netto! En ja kost is de juiste term, want je gaat dat bedrag minder kunnen sparen omdat ze het van je hebben afgenomen én omdat het ondertussen toch voor iedereen duidelijk zou moeten zijn dat een indexsprong nog nooit voor iets noemenswaardig heeft gezorgd binnen de economie, buiten dan het aanzwellen van de vetpotten waarin de graaiers volop hun gang gaan.

Creative commons

Creative Commons-Licentie
Sblog van Sven Naessens is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.
Gebaseerd op een werk op http://www.sblog.be.

Spread the love
 • 101
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  102
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.