Ik ben links en ik wil ook een referendum over het migratiepact!

In het middelbaar zat ik in het ASO. Algemeen secundair onderwijs, wat men toen nog doorstroming noemde. Een vlijtige student was ik nooit geweest en dus koos ik er bewust voor om mijn laatste twee jaar ‘af te zwakken’ naar het TSO. Het technisch secundair onderwijs, oftewel kwalificatie.

Maar dat woordje ‘afzwakken’, dat heeft mij altijd enorm gestoord. Nochtans was de lading niet te min. Er waren immers echt wel wat mensen uit het ASO die neerkeken op TSO. En voor wat het beroepsonderwijs betrof, dat valt zelfs niet te beschrijven wat men daar van dacht.

Ook in onze samenleving werd er neergekeken op mensen die geen ASO hadden gedaan. Alsof je dan maar een dommerik was.

Ik heb mij daar altijd tegen verzet.

De jaren na mijn studies ging die discussie echter verder, maar nu soms ook in de omgekeerde richting. Diegenen die waren afgezwakt vonden allemaal werk, veelal redelijk goed betaald ook. Ik heb mensen geweten die met mij afstudeerde als graduaat, om nadien kassierster te worden in een grootwarenhuis. Dan was het aan mijn ex-medestudenten uit het TSO om minderwaardig te doen over die van het ASO.

Onbegrijpelijk vond ik dat.

Ik heb eerst twee jaar op interim basis gewerkt, want ik had geen idee wat ik wilde doen. Dat waren twee interessante jaren. Ik leerde mensen kennen met universitaire diploma’s die met de beste wil van de wereld er maar niet in slaagde om een nagel in een muur te slagen. Ik leerde mensen uit het TSO en BSO kennen die er niet in slaagden om bandwerk georganiseerd te krijgen.

Niet omdat de ene dan slimmer, of dommer, was dan de ander. Neen. Niet iedereen kan hetzelfde als een ander. Belangrijk om te onthouden dit. De oneliner: “Dat ze dan komen doen wat ik doe.”, heeft geen enkele inhoudelijke betekenis. Buiten dan jezelf eens op de borst kloppen en het er bij een ander insmeren dat hij/zij jouw job niet heeft.

Waarom nu deze inleiding? Simpel. Een deel van onze politici van vandaag zijn zoals sommigen van die mensen van toen. Ze kijken neer op ons, en behandelen ons ook zo.

Dus ja, ik wil ook een referendum over het migratiepact. En dat moet als volgt gaan:

 1. Iedereen krijgt één stem: voor, tegen of onthouden.
 2. Iedereen krijgt voorafgaand aan het uitbrengen van je stem tien vragen.
 3. Elk antwoord telt mee voor 1/10de van het resultaat.
  1. Stem je tegen en beantwoord je 8 vragen juist, dan telt je stem mee voor 0,8 punten.
  2. Stem je voor en beantwoord je alle vragen fout, dan telt je stem mee voor 0 punten.
 4. Iedereen krijgt voorafgaand aan het uitbrengen van zijn/haar stem de mogelijkheid om geïnformeerd te worden.
 5. Dat informeren, dat moet gebeuren door onze heren en dames politici. Die allemaal, overal in het land, met dezelfde presentatie aan de slag gaan.

Op die manier doen politici hun werk en weten wij waarover we zullen stemmen. Of niet en dan zal je stem nooit zijn volle waarde hebben.

Op die manier wil ik dus ook een referendum.

Spread the love
 • 205
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  205
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.