Is dat dan het respect waarvoor wij als kiezer politici moeten betalen?

Op regelmatige basis worden wij in België verplicht om deel te nemen aan de stembusslag. Met ietwat geluk is dat enkel om te gaan stemmen die dag, een beetje pech kan ervoor zorgen dat je een volledige familiale zondag moet opofferen voor de organisatie van een zoveelste hoogdag van onze ‘democratie’.

De dag erna beginnen wij allemaal te werken, en bijgevolg ook af te dragen. We betalen duizenden euro’s aan belastingen en sociale bijdragen zodat politici, voor wiens loon wij ook nog eens een deel van ons loon afstaan, beleidsmaatregelen kunnen uitwerken zoals we dat zouden mogen verwachten van ouders die moeten zorgen voor hun kinderen. Het recept waarop dat beleid gebaseerd zou moeten zijn is heel simpel samen te vatten in één zin: “Je moet een basis van respect tonen voor die mensen waarvoor je zorg moet dragen.”

En dan verschijnt er vandaag een interview met één van die politici waarin volgende uitspraak te lezen valt:

“Een parlementslid beperken tot een betaalde functie van 4800 euro per maand? Dan zal je een wereldvreemd parlement krijgen, bevolkt door ambtenaren en leerkrachten, maar in de steek gelaten door ondernemers en advocaten. Dat soort maatregelen zal heel veel mensen die de motivatie, het talent, de intelligentie en de opleiding hebben van de politiek afwenden om een job te doen waar ze gewoonweg meer zullen kunnen verdienen. Welke ondernemer zal zijn weekends, zijn avonden en zijn vakantie willen opofferen voor 4800 euro netto per maand?”

Pardon! Zijn gewone werkmensen te dom misschien om het werk van politici te doen?! Bedoelt men dat?! In alle eerlijkheid denk ik dat het met de regelmaat van de klok amper slechter kan, dus ja, gewone werkende mensen zouden het zomaar eens veel beter kunnen doen. En is men echt zo wereldvreemd om wat neerbuigend te doen over een loon van 4800€ netto. Lachen met een loon dat die politieker ontvangt vanuit de portemonnee van onder andere die ambtenaren en leerkrachten waar hij wat neerbuigend over doet? Beseft die politieker wel dat er mensen zijn die het met veel, heel veel, minder moeten doen? Mensen die voltijdse jobs uitoefenen voor 1100€. Gedoemd om er een tweede job bij te nemen en zo hun weekends, avonden en vakantie MOETEN opofferen. Niet omdat ze dan een loon bij elkaar sprokkelen van 4800€, maar wel omdat ze elke euro nodig hebben om te kunnen overleven.

Is dat het respect dat wij als kiezer van onze politici mogen verwachten? Is dat het respect waarvoor wij hen moeten betalen?

Zondag zagen wij een andere politicus met cijfers goochelen op de nationale televisie. De moderator was zich van geen kwaad bewust, maar het verhaal dat aan de kiezer werd gedaan klopte niet. Er werd met een rapport geschermd dat nog niet is uitgebracht, en men probeerde met de eer van andermans werk te gaan lopen. Reacties van zogeheten experts maakten dat alvast duidelijk. Vandaag reageerde de betrokken politicus op de volgende manier: “Denkt u nu echt dat ik naar ‘De Zevende Dag’ zou gaan met cijfers die niet kloppen? Ik ben niet achterlijk, hè.” Als kijker, als kiezer voel ik mij echter wel bekeken als een achterlijke want één ding is zeker, iemand vertelt leugens of gebruikt halve waarheden, om alvast niet het volledige verhaal te moeten doen aan ons. Aan die kiezers. Denken zij dan dat wij dat niet doorhebben, dat er iets niet klopt? Denken zij dan dat wij te lomp zijn om alvast dat te beseffen?!

Is dat dan het respect waarvoor wij als kiezer politici moeten betalen?

Twee politiekers gingen recent met elkaar in debat op nationale televisie. Partijvoorzitters nota bene. Eén van de twee haalt tijdens het debat uit door te verwijzen naar een programmapunt van de tegenstander. Die schrikt op, en reageert door te stellen dat dit punt helemaal niet in hun partijprogramma is opgenomen. De moderator zit er ietwat gelaten bij, als kijker, en dus opnieuw als kiezer, bekijk ik het schouwspel en vraag mij af wie er nu weer zit te liegen. Wat moet ik in hemelsnaam met de info uit dit debat?! De ene liegt bewust over het programma van de ander, dat is een mogelijkheid. De andere mogelijkheid is dat die persoon zijn programma van geen kanten kent. Hoe dan ook, één van die twee zit ons daar, nog maar eens, gewoon te bedriegen. En eigenlijk feitelijk lacht die politicus ons als kiezer gewoonweg uit in ons gezicht. Opnieuw bekijken ze ons alsof wij te lomp zijn om het te begrijpen.

En inderdaad, ik begrijp er niets van. Wat hebben wij als bevolking misdaan, dat dit complete gebrek aan respect het enige is dat wij klaarblijkelijk nog mogen verwachten van onze politici?

Het zit diep bij mij, en ik wil graag echte verandering zien. Weg van links of rechts, eigenlijk is dat nu niet belangrijk meer. Politici kunnen geen respect meer opbrengen voor de kiezer en dus moet er een reactie ontstaan. Een totale reactie, vanuit alle krochten van onze democratie. Wij dragen daar immers allemaal een verantwoordelijkheid in.

Waarom installeren actualiteitsprogramma’s geen stopknop die de genodigden aan tafel kunnen indrukken telkens er met halve waarheden, en volledige leugens gestrooid wordt. “U zegt dat over mijn programma? Dat staat er volgens mij niet in, zoekt u even op mevrouw de moderator?” Google openen, partijprogramma downloaden, zoeken via CTRL + F et voila: “Hij heeft gelijk, het staat er niet in. Waarom liegt u daarover?”

Waarom organiseren actualiteitsprogramma’s geen recht van antwoord als er zoveel commotie is ontstaan over gegeven cijfers. Een nieuw debat, tussen experts en diegene die de cijfers blijft verdedigen. Met een moderator die nu ook voorbereid is en neutraal feiten kan staven. Of leugens ontkrachten.

Waarom stappen wij als burgers niet op tijdens zulke actualiteitsprogramma’s als er weer eens een debat is waarin men elkaar beschuldigt van leugens. Wij hebben recht op de waarheid. Wij zijn godverdomme hun werkgever!

En waarom komen wij als burgers niet eens de straat op, wars van overtuigingen, maar gewoon allemaal tezamen om ons ongenoegen te laten blijken richting deze politieke lichting, die blijkbaar alle respect naar haar kiezers overboord heeft gesmeten.

Want als er één ding is dat wij aan al die politici mogen laten zien, dan is het wel dat wij als kiezers, op zijn minst respect mogen verwachten.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.