Kutmarokkaan! Islamlover! Racist!

Het is ietwat stil geweest deze week op de blog. Noem het maar bewuste stilte. Want soms is het al eens goed om wat afstand te nemen, te kijken hoe alles begint met een zoveelste steen in het water, en te zien waar de rimpels uiteindelijk eindigen. En hoe groot ze worden onderweg.

Onderstaande steen wierp ik afgelopen woensdag, iets na 21 uur.

[fb_embed_post href=”https://www.facebook.com/sven.naessens/posts/10211160628227315?pnref=story/” width=”550″/]

De reacties logen er niet om. Of ik mezelf nader kon verklaren? Waarom ik denk dat Crombez het anders moet aanpakken, want dat hij toch doet wat hij moet doen! Ok dan. Op de vraag of wat hij doet genoeg zal zijn om Spa terug op de kaart te zetten is mijn antwoord: “Ik durf er zwaar aan te twijfelen”. Voor mij is het immers veelal vlees noch vis. Een stukje socialisme overgoten met heel veel sociaaldemocratische saus. Een toonbeeld van ideologisch wel willen, maar niet durven. Al wil ik ook eerlijk zijn: “Ik ben geen sociaaldemocraat, geloof ook niet in partijpolitiek, en beiden zullen ook nooit mijn ding zijn.”

Maar dat lijkt mij niet de reden te gaan worden dat Spa geen echte winst zal boeken tijdens de verkiezingen volgend jaar. Sterker nog, er is volgens mij iets anders aan de hand waardoor links, of wat er voor aanzien wordt, geen overwinningen zal boeken de komende jaren. Meer daarover wat verder in deze blogpost.

Vervolgens plaatste ik deze status op mijn facebookprofiel.

[fb_embed_post href=”https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211166617777050&set=a.3482336052882.153142.1105758889&type=3&theater/” width=”550″/]

Ook daar logen de reacties er niet om. Dat zoveel procent dan ook tegen Rutte stemde. Of dat er eigenlijk niemand tegen Wilders had gestemd. Allez ja, iedereen was weer een winnaar na een zoveelste ‘hoogdag’ van de democratie. Buiten de Nederlandse Spa dan, die zonk dieper dan de Titanic. “Ze verloochenden hun ideologie”, klinkt het in koor bij de Vlaamse sociaaldemocraten. De partij waar iedereen lijkt te vergeten dat Rutte zijn liberale ideologie overboord smeet in ruil voor wat harde taal en spierballen gerol tijdens de laatste twee weken voor de stembusslag. En dat ook dat wel eens bepalend geweest kan zijn.

Ondertussen was ook een Theo Francken volop aan tweeten geslagen. Onderstaande tweet was voor hem blijkbaar hilarisch genoeg om te retweeten. Zonder enige duiding, of afkeer van de inhoud. Gewoon het portret van de nazi Merkel eens extra in de verf zetten. Soms zeggen geen woorden zoveel, zelfs op twitter. En Theo beseft dat goed genoeg.

Net zoals hij blijkbaar denkt dat de snelbelgwet een uitvindsel is van Groen, en Groen alleen. Met OpenVLD en MR worden opzettelijk twee, van de vier, kartelpartners van Michel vergeten. Alternative facts iemand? Halve waarheden dan? Polarisering of haatzaaierij? Take your pick!

Maar dan moest het strafste nog komen. De uithaal naar Amnesty International. Francken reageerde verontwaardigd in de Waalse krant La Dernière Heure: “Een schande voor Europa?! De strategie van Amnesty en de ngo’s, dat is een schande voor Europa. Wat is het meest humane model? Dat zonder verdrinkingen. Door het akkoord met Turkije sterft er niemand meer in de Egeïsche Zee.”

Erdogan mag hier in België, terecht, geen vuil komen spuien maar Francken betaalt wel met de glimlach 80 miljoen euro, en verdedigt de Europese 3 miljard euro, om vluchtelingen gevangen te houden in het land van diezelfde dictator. Alsof er met 3 miljard euro geen humanitaire oplossing kan worden gevonden. Alsof Amnesty International eigenlijk zit te wachten op de volgende massa verdrinkingsdood van onschuldige mensen. “How low can you go?“, vraag ik mij af.

Het ergste van al is dat deze bewoordingen steevast als katalysator dienen voor zijn achterban. Een opbod aan walgelijke reacties volgen elkaar in sneltempo op en Francken corrigeert nooit. Straffer nog, zijn onophoudelijke gedrag op sociale media, en zijn dagelijkse uitspraken lijken inzet om die gore reacties met veel plezier te cultiveren.

Dat gegeven doet mij terugkeren naar het begin van mijn blogpost, naar John Crombez. Zelf geloof ik dat afgelopen woensdag de sociaaldemocratie definitief begraven werd, maar wat veel erger is, dat is de vaststelling dat de normen en waarden waarmee de politiek steeds komt aandraven, uit de politiek zelf verdwenen zijn. Dat ook die begraven zijn. Halve waarheden, hele leugens en haatzaaierij zorgen voor een lawine van steunreacties. Er is geen plaats meer voor eerlijke duiding, discussie op basis van feiten. Er is des te meer plaats voor ongebreidelde vuilspuiterij.

Dus besloot ik om eens mee te spelen, en ook hier logen de reacties er niet om. Ik ben uiteraard niet fier op onderstaande tweet, maar hij werkte wel. Theo Francken hapte gaarne toe, retweette hem met veel plezier en antwoordde zelfs tot twee maal toe. Ik heb zelf afgeblokt omdat zijn tweede antwoord zo veelzeggend is. “Verhuis dan”, dat is het antwoord van één van onze ministers richting een Belg, Vlaming zo u wil, die het niet eens is met zijn beleid.

Ik weet dat het onlinks is, dat wij er steevast vanuit gaan dat inhoud nodig is in een debat. Maar volgens mij is die manier om aan politiek te doen dood en begraven. Het tijdperk van haatzaaierij en vuilspuierij zal bepalen wie wint, en wie verliest. Al weet ik niet of ik zelf nog zo een tweede tweet kan posten. En tegelijkertijd ben ik zeker dat Theo ze aan elkaar zal blijven rijgen.

Spread the love
 • 49
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  49
  Gedeeld

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.