Laten we Tremelo opblazen!

Voor dat we beginnen dit: “Mensen die niet graag in de spiegel kijken, klik gewoon weg. Je gaat hier niets leren. Tenminste, je wil dat niet dus bespaar jezelf de moeite.” En ja het kan hard klinken maar het is gewoon de onverbloemde waarheid. Mensen die mijn blogs, die over samenleven gaan, lezen weten ondertussen wel aan wat ze zich mogen verwachten. En dat zal vandaag niet anders zijn.

En ja, ik had evengoed gisteren een blog kunnen schrijven. Eigenlijk is dat ook de beste manier om lezers te krijgen, maar aan de andere kant heeft een dagje wachten ook zijn meerwaarde. Het geeft je immers de kans om op de sociale media rond te surfen, en in het dagelijkse echte leven je oor eens te luisteren te leggen. En geloof me vrij, dat brengt altijd weer op. Zo weet ik nu precies wat ik moet schrijven.

Trouwens ik ben gisteren een pint blijven drinken, en dat is ook al eens plezant. Nietwaar?

Zelf heb ik, voor alle duidelijkheid, de uitzending van Pano niet bekeken. Na de heisa heb ik dat wel gedaan in uitgesteld relais. Beetje jammer eigenlijk. “Zonde van de zendtijd”, zeggen we dan al eens. Niet dat het slechte tv was, verre van zelfs. Maar voor mij was het gewoon een bevestiging van wat ik eigenlijk al gewoon wist. En om de lijn even door te trekken: “Zo heb ik enkele weken geleden niet gekeken naar ‘Niveau 4’.” En dat met dezelfde reden als eergisteren. Ik heb geen nood aan bevestiging van datgene dat iedereen onder ons wel weet. Of beter gezegd over beide programma’s: “Ik heb geen nood aan een de versterking van het gedacht dat achter die reportages steekt.” Het nut ontgaat mij eerlijk gezegd ook een beetje.

En dan komt nu, zoals beloofd, de spiegel.

Want de verdedigers van ‘Niveau 4’ braken gisteren Pano af tot op de grond. Omgekeerd verdedigden diegene die ‘Niveau 4’ afbraken, nu met veel bravoure Pano. Ik hoop dat jullie mij ondertussen van ver horen aankomen maar eigenlijk zijn die reacties de bevestiging van wat je te zien krijgt (kreeg) in die programma’s.

Je moet dus niet ontkennen dat er onder blank Vlaanderen een hemelse schrik heerst van het onbekende. Net zoals je de stelling niet kan ontkennen dat mensen die willen integreren hierdoor afgeremd zullen worden. En je moet niet ontkennen dat er zaken gebeuren die niet door de beugel kunnen. Want ze zijn er gewoonweg, en daarmee uit.

De vraag is dan natuurlijk simpel: “Wat moet je wel doen?!”

En dan komen we steeds weer uit bij diezelfde tweestrijd: “Samenleven of grenzen dicht en op ons eigen lapje grond blijven verder doen.” Welnu, dat tweede gaat nooit gebeuren. Punt. En dan kan je daar nog 1001 nachten over zagen en klagen. Dan kan je nog denken dat elke Moslim met een rugzak je huis komt opblazen. Elke economische vluchteling de sociale zekerheid komt plunderen en dat andere vluchtelingen enkel naar hier komen om vrouwen te verkrachten. Het zal ons geen stap dichter brengen bij het oplossen van de problemen die er zijn. Omgekeerd zouden anderen bovendien hetzelfde kunnen argumenteren en zeggen dat we best voor jullie zo snel mogelijk een planeet vinden waar jullie veilig kunnen samenwonen. Ze zullen die planeet ongetwijfeld, al schertsend, Tremelo noemen.

En zo kan je nog decennia bezig blijven. Dat is dus, nogmaals, geen oplossing maar eerder opnieuw een bevestiging van het probleem.

En in al de commotie die ik las en hoorde, was er maar één zin die er echt toe deed: “De oplossing is communiceren met elkaar.” Want pas dan zal je elkaar begrijpen, pas dan kan je samen werken aan de problemen en pas dan zullen we pas echt weten hoe groot de problemen zijn. Zowel in Tremelo als in buurten van ‘Niveau 4’.

Dus vraag ik mij af waar dé programmamaker blijft met dat format voor een reeks. Want dan zou je tenminste een positieve bijdrage leveren door iets te willen doen aan alle problemen, eerder dan ze nog maar eens te willen versterken.

Allez dat was het voor vandaag want veel meer heb ik daar niet over te zeggen. Salut. Beslama! Tram drei roept.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave A Comment?

U bent geen robot, toch? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.